Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Verhoilu jatkaa huonekalun tarinaa

Heikki ja Anja Aholla on nahkainen sohvakalusto, joka on peräisin 1920-luvulta. Tarkkaa valmistusvuotta tälle "herrainhuoneen" kalustolle Ahot eivät ole saaneet selville. Sohvan ja kahden nojatuolin nahka oli jo pahoin kulunut, vaikka vuosikymmenten saatossa kalustolle oli pieniä korjauksia tehtykin. Ahot haluavat kuitenkin satsata, sillä rakas perintökalusto on ollut Ahoilla jo vuosikymmeniä.

Laadukas huonekalu kannattaa verhoilla

Hyvärunkoisen sohvan sisuskalut ovat jykevää kokopuuta, jouset metallia ja laadun tunnistaa jo ehkä sohvan painosta. Laadukas sohva kestää ja sen ikää kannattaa jatkaa uudella verhoilulla.

Verhoilumateriaali kannattaa valita huolella ottaen huomioon huonekalun käyttötarkoitus, kalusteen malli ja tietysti muutenkin kotiin sopiva väritys.

Muistot ovat tärkeä osa vanhoja esineitä

Kun entisöijä Simo Lehtinen poisti Ahojen kalustosta vanhan nahkapinnan, löytyi sen alta mielenkiintoinen yllätys – käsinojien sivupahveihin on kirjoitettu tietoja Pöytäviina- ja Koskenkorvapullojen hinnoista.

Hintamerkintöjä on lisätty aina silloin, kun tuoleihin on tehty remonttia. Esimerkiksi vuonna 1939 on korjauksia tehty ilmeisesti ensimmäisen kerran, sillä vuosiluvun perässä on merkintä "Pöytäviina 30 mk ½". Vuonna 1965 Koskenkorva on maksanut 11 markkaa ja vuonna 1969 Koskenkorvan hinta on ollut 12,60. Vuonna 1989 Koskenkorvapullon sai 72,50 ja Pöytäviinaa 70,50 markalla. Näillä tiedoilla luulisi olevan kysyntää vaikka tietokilpailuissa!

Verhoilun eteneminen

Ennen entisöintiäAsiantunteva entisöijä osaa säilyttää huonekalun alkuperäisen tyylin. Lähes kaikkia vanhan ajan materiaaleja on yhä saatavilla, joten huonekalu voidaan palauttaa alkuperäiseen kuntoonsa. Perinteisen verhoilun materiaaleja ovat satulavyö, meriheinä, jouhet, purjelangat, sitomalangat ja villavanu.

Huonekalujen entisöinti ja verhoilun uusiminen on käsityötä, jossa on useita työvaiheita. Työ aloitetaan huonekalun kuntoarviolla. Samalla verhoilija laskee, kuinka paljon uutta kangasta tarvitaan. Näiden tietojen perusteella ammattilainen osaa arvioida verhoilun kustannukset.

Varsinainen käsityö aloitetaan purkamalla vanha päällyste pois. Päällysteen alta voi löytyä paljon uusittavaa, pelkkä uusi päällystys ei aina riitä. Varsinkin istuimen jousitus vaatii usein kunnostusta. Erityisesti, jos jousituksen sitomalangat ovat pettäneet.

Kunnostetun jousituksen ja meriheinätäytteen päälle entisöijä Simo Lehtinen pingotti tiukasti säkkikankaan. Jos haluaa vielä kestävämmän Entisöinnin jälkeenistuimen, voi päälle vetää vielä toisenkin säkkikankaan.

- Kun säkkikangas on laitettu, neulon siihen läpivedot, joilla täyte saadaan säkkikankaan alle tiukasti kiinni. Tuolin reuna neulotaan tukevaksi, että muoto pysyisi ryhdikkäänä, esittelee Simo Lehtinen verhoilun työvaiheita.

- Tässä Ahon kalustossa laitoin myös selkänojaan täytettä, jolla saadaan pehmeyttä sohvan pintaan. Täyte pysyy selkänojassa vanun alla. Vanun päälle mitoitan, leikkaan, ompelen ja sovitan varsinaisen nahkaverhoilun.

Ei ole kiireisen ihmisen hommaa

Entisöinnillä tarkoitetaan huonekalun tai esineen asun palauttamista alkuperäiseen kuntoon. Materiaalit ja pintakäsittelyaineet pyritään valitsemaan esineen iän mukaan.

- Tällaisen kaluston eli sohvan ja kahden tuolin entisöinti vie työaikaa 120 - 150 tuntia. Ei se nopeammin valmistu, jos haluaa kunnollisen tuloksen, tuumaa entisöijä Simo Lehtinen.

Toimittaja: Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen