Erilaista asumista
Pyöreys tulee pään sisältä

Markku Rudanko elelee Vammalassa ja työskentelee puuseppänä omassa firmassaan. Hänellä on harrastuksenaan testata, kuinka pitkälle normirajoja voi venyttää etenkin rakentamisessa. Hän ei ymmärrä laatikkomaista nykyrakentamista. Muutakin osataan! Toimeliaana miehenä hän tarttui haasteeseen ja suunnitteli pihalleen pyöreätäkin pyöreämmän verstaan.

- Ehkä siinä on lievästi itämaistakin mandalaa, ehkä pyöreys tulee pään sisältä. Halusin avaruuden tuntua ja korkeutta tilaan. Olen tehnyt aikaisemmin matalia rakennuksia. Sanon kopperoksi vielä kolme metriä korkeatakin tilaa, Rudanko kertoilee.

Markku Rudanko

Budjettina oli 150 000 markkaa, mikä kuulostaa pieneltä summalta moiseen rakennukseen. Periaatteena kuitenkin oli, että raha ei projektin edetessä vähene eikä velkaa synny, joten kaikki mahdollinen sahaustähteistä lähtien on käytetty hyväksi.

- Kiilavia lautoja ei yleensä voi käyttää mihinkään. Tähän voi, mies naureskelee.

Pärekatto pyöreyden vuoksi

Tontilta kaadettiin ensin puita pois niin vähän kuin suinkin oli mahdollista. Kaadetut puut käytettiin rakennusmateriaalina kupoliin. Sen jälkeen valettiin betonista ulkokehä ja sisälattia.

- Työtilan lattia on puuta. Tässä on kaikkiaan 64 hentoa liimapalkkia, jotka on tehty paikan päällä. Niiden alapäät on pultattu kiinni betoniin valettuihin rautalevyihin, Rudanko esittelee.

Rakennuksen muoto vaikutti siihen, että pärekatto oli luontevin vaihtoehto. Pyöreään muotoon on vaikea sovittaa mitään muuta katemateriaalia.

- Kattopäreet ovat kokonaan haapaa ja päreen mitta on 45 senttiä. Niitä on päällekkäin aika iso nippu tuolla katossa.

Protesti puurakentamiselle

Rudangolla oli pyöreän talonsa rakenteet mielikuvina päässään aina lämmitystä myöten. Hakelämmitys säästää sekin rahaa ja on ekologisesti kestävää. Mies myöntää kokeilleensa rajoja monella tapaa.

- Tämä on antropologista kokeilua. Olen kokeillut, mitä virkamiehet ja muut ihmiset sietävät, mies myhäilee.

- Tämä oli vähän niin kuin protesti tälle neliskanttiselle puurakentamiselle. Eikö Suomen puuarkkitehtuuri voisi kehittyä vähän monipuolisempaan suuntaan? Täytyy olla valmis taistelemaan, että saa oman ideansa läpi, Rudanko toteaa.

Toimittaja
Nina Kujansivu

Sivun alkuun