Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Huijaa huoneen muodossa

Pitkä ja kapea eteinen on nykyisin hyvin tavallinen sekä kerros- että rivitaloasunnoissa.

Mistään arkkitehtitrendistä ei eteisen muodossa ole kyse. Asuinneliöt ovat kalliita ja niitä täytyy säästää sinne, missä ne ovat aivan välttämättömiä, kuten keittiöön tai makuuhuoneisiin.

Moisio-Nurmisen uudessa kodissa tämä ensimmäinen huone on samaa mallia kuin useissa uusissa kodeissa. Pariskunta ei kapoiseen malliin ollut täysin tyytyväinen, ja sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski antoikin pari hyvää vihjettä eteisen harmonisoimiseksi.

Kuvia ja valoa

- Väreillä ja valoilla on mahdollista muuttaa minkä hyvänsä huoneen muotoa, käytävämallisesta eteisestäkin saadaan lyhyempi ja leveämpi. Matto voi olla leveyssuunnassa seinästä seinään, eikä koko käytävän mittainen. Näin tila lyhenee, kertoo Pirkko Välikoski.

Seinille kannattaa asetella tauluja ja valaistus suunnata seinillä oleviin yksityiskohtiin, eikä suoraan alas. Moisio-Nurmisen eteisessä kauniiden peiliovien yksityiskohdat saatiin hyvin esille kohdevaloilla, ja näinkin eteisen saa näyttämään sopusuhtaisemmalta.

Mikäli pitkän käytävän päässä on seinä eikä ovea, kannattaa se maalata vahvemmalla, tummemmalla sävyllä. Tämä tuo päätyseinää lähemmäksi ja lyhentää käytävää. Sama väriajattelu toimii vaikkapa katossa; tummasävyinen katto madaltaa tilaa.

Huonekalut katkaisevat

Peilit tietysti lisäävät tilan tuntua erityisesti silloin, kun vastakkaisella seinällä on ikkuna. Tällöin saadaan huoneeseen myös lisää luonnon valoa. Käytäväeteistä kannattaa myös katkaista vaikkapa tuolilla tai lipastolla, mikäli tila antaa siihen mahdollisuuden.

On muistettava, että eteinen on hyvin paljon käytössä ja tärkeä osa asuntoa. Sen läpi kuljetaan joka ikinen kerta kun tullaan tai lähdetään kotoa. Talvitakki päällä ja kauppakassit käsissä on mahduttava kääntymään ja kumartumaan, riisumaan omat ja lasten kengät ja kurahousut. Liian ahdasta eteisestä ei kannata tehdä.

Toimittaja
Lilli Loiri

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen