Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Harmoniaa fengshuilla

Oili Liukkonen halusi kotiinsa harmonisen tunnelman, jonka hän toivoi toteutettavan fengshuin avulla. Kodin kääntöpiirin sisustusarkkitehti Leena Carelselle fengshui ei ollut entuudestaan tuttu, mutta aiheesta löytyi paljon kirjallisuutta ja pian Leenalla olivat perusteet hallussa. Tämä riitti Oilille, sillä hän ei vaatinut fengshuin orjallista noudattamista.

Fengshui on perinteinen kiinalainen rakentamista ohjaava oppijärjestelmä. Yksinkertaisesti fengshuin voi määritellä olevan jonkin paikan henki tai tuntu. Vaikka fengsuilla on useita oppisuuntia, yhteistä on ajatus, jonka mukaan sopiville paikoille oikealla tavalla rakentaminen tuo onnea.

Tarun mukaan Kiinan ensimmäinen hallitsija Fu Xi (2953 - 2838 eKr.) kehitti fengshuin perusteet ohjaamaan kansansa elämää, opastamaan heitä luonnon rytmeihin ja varustamaan ihmiset turvallisuuden ja jatkuvuuden tunteella.

Lännessä fengshuista on muotoutunut sisustus- ja järjestelytaito. Suomeen fengshui on tullut kahta reittiä: autenttisempana pidetty fengshui on tullut suoraan Aasiasta ja hieman yksinkertaistettu fengshui Amerikasta.

Tuoli nurkan edessä on pahasta

Fengshuilla pyritään turvaamaan terveys, varallisuus ja hedelmällisyys luomalla harmoninen ympäristö.

- Tärkeintä fengshuin antia on se, kun ymmärtää, että jonkin muutos ympäristössä voi vaikuttaa tavalla, jota me lännessä emme tiedä tai tunne. Jos esimerkiksi sairastelee, niin voi miettiä tekikö esimerkiksi kotona jotain suuria muutoksia niihin aikoihin, kun sairaus puhkesi, opastaa fengshui-konsultti Päivi Vilkki.

Yleispäteviä fenshui-sisustusohjeita ei ole, sillä jokainen koti on erilainen. Joitakin perussääntöjä on kuitenkin olemassa.

- Kaikkein pahimpia ovat seinänkulmat. Jos kulman edessä on istuin tai sänky, niin siinä alkaa kärsiä. Toiset ihmiset saattavat saada kymmenessä minuutissa päänsäryn, Vilkki kertoo.

Näköyhteys ovelle

Muitakin perusohjeita on. Esimerkiksi makuuhuoneessa sänkyä ei saisi sijoittaa siten, että nukkujan jalat ovat kohtisuoraan ovelle. Keittiö on kodin sydän fengshuissakin. Jotta vastakkaiset tuli- ja vesi-elementit eivät olisi keittiössä lähekkäin, ei liettä ja tiskiallasta saisi sijoittaa vierekkäin. Jos näin on, tilannetta voi tasapainottaa puulla, esimerkiksi kasvilla tai puisella esineellä. Vessassa pöntön kannen pitäisi aina olla alhaalla, eikä olohuoneen sohvan paikka ole seinän vieressä; energiavirta kiertää huoneen laidoilla. Kaikki kalusteet, joiden äärellä seistään tai joilla maataan tai istutaan, sijoitetaan niin että niiltä on näköyhteys ovelle. Selän kääntäminen ovelle on vaarallista: se jättää ihmisen suojattomaksi.

Oili Liukkonen on tyytyväinen uudistuneeseen kotiinsa ja Leenan luomaan rauhalliseen tunnelmaan. Turhaan ei siis Leena perehtynyt fengshuin saloihin.

Toimittaja
Mape Morottaja

Lisätietoja:

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen