Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Flyygeli ja muita muutto-ongelmia

Muutto tai huonekalujen kierrätys vanhassa asunnossa vaatii yleensä kovia henkisiä ja varsinkin fyysisiä ponnistuksia. Flyygeli, pesukone, kulmasohva tai isöäidin perintöpiironki eivät ole niitä helpoimpia siirreltäviä ja kantoapu on herkästi tarpeen.

Pelkällä lihasvoimalla ei flyygelikään asetu ihan mihin vain. Kantaminenkin vaatii suunnitelman. Myyntineuvottelija Jukka Pynnönen Tampereen autokuljetuksesta lähtee liikkeelle perusasioista.

- Kannattaa ottaa mitta käteen ja mitata kulkuväylät: portit, oviaukot, esteet ja istutukset. Samalla selviää, miten tavarat mahtuvat liikkumaan ja minkä kokoisella kuljetuskalustolla paikalle voi tulla. Talvisaikaan kannattaa myös tarkistaa, onko piha kunnossa. Onko jäätä tai muuta, joka voisi vaikeuttaa työtä.

Kiusatako kavereita vai palkata ammattilaiset?

Isolla porukalla muutto kuin muutto sujuu lennokkaasti. Valmiit voileivät ja raikastavat virvokkeet piristävät väsyneempääkin muuttoapulaista. Mutta jos ei halua kiusata kavereitaan muuttotalkoilla, on apu yhtä lähellä kuin lähin muuttofirma. Jos muuttofirman myyntineuvottelijalta kysyy, ovat talkoomuutossa riskit huomattavasti suuremmat kuin ammattilaisten hoitamana.

- Tietysti kun suuri piano tai kaappi esimerkiksi irtoaa otteesta rappukäytävässä tai portaikossa niin hyvin usein muutettava kappale menee rikki. Lisäksi esimerkiksi portaat voivat vaurioitua, seinät naarmuuntua ja ovia mennä rikki. Pahimmassa tapauksessa myös kantajalle sattuu jotain, ja siitä on tiedossa tottakai pitkä sairasloma tai muuta vastaavaa, ehkä jopa parantumatontakin.

Kauhukuvien maalailun jälkeen myyntimies kehuu omiaan.

- Ammattilaisilla on rutiini, koska muuttoja tehdään jatkuvasti. Onnettomuusriskikin on huomattavasti pienempi, luettelee Pynnönen.

Vahingon varalle

Muutossa tapahtuvat vahingot korvataan mahdollisen kotivakuutussopimuksen mukaisesti. Jos muutto tehdään talkoovoimin, kannattaa muuttajan ottaa kantajilleen talkoovakuutus. Vakuutusmaksu ei ole päätä huimaava, mutta korvaukset tulevat tarpeeseen mahdollisen onnettomuuden jälkeen. Myös ammattilaisilla on omat vakuutuksensa, vakuuttaa Jukka Pynnönen.

- Liikenteenharjoittajilla on kuljetusvakuutukset ja vapaaehtoiset vastuuvakuutukset, jotka korvaavat kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot. Tietenkin vaikkapa antiikkihuonekaluissa
tai pianoissa voi olla omistajilleen sen verran tunnearvoa, että sitä ei voi rahalla korvata.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen