Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Hiomalla puun pinta esiin

Vanhoista puisista kirjahyllyistä saa kunnostamalla uuden veroisia. Jos hyllymateriaalit ovat olleet pitkään varastoituna, ne kannattaa tuoda sisätiloihin kuivumaan pariksi päiväksi ennen kunnostamisen aloittamista.

Sivuloiden vanhat Lundia-hyllyt, kaapin ovet ja runkopuut hiottiin pinnoiltaan puhtaiksi. Tummentuneet kohdat, likatahrat ja tussipiirrokset saatiin pois hiomapaperilla hankaamalla.

Suuret pinnat saa hiottua sutjakkaasti, kun hiomapaperin kietaisee puupalikan ympärille. Ote on tukevampi kuin pelkästä hiomapaperin palasesta ja työ sujuu.

Hiomisen hienosäätöä

Hiomapaperilla ei kannata raastaa puuta puhki, vaan hangata tasaisesti edes takaisin. Kun pahimmat kohdat on saatu hiottua puhtaiksi ja tasaisiksi, kannattaa koko pinta käydä vielä läpi kevyellä hionnalla. Kevyesti painaen pinta saadaan karhennettua kauttaaltaan. Erityisesti näkyvät osat eli hyllyjen reunat sekä rungon pystypuut hiotaan huolella.

Sivuloiden hyllyt olivat puuvalmiita, eli niitä ei oltu aiemmin lakattu. Siksi puu oli pehmeää ja hiominen helppoa. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski opasti perheen poikia hiomisen saloihin:

- Häivyttäkää hiotut kohdat, ettei niihin jää selviä hiomarajoja. Vanha lika kannattaa hangata pois tarkasti, jotta päälle saadaan hieno lakkapinta. Lakka ei peitä tummentuneita kohtia tai muita puun virheitä.

Lakka ja muita herkkuja

Pintakäsittelyyn on tarjolla useita eri vaihtoehtoja. Tänä päivänä erityisen suosittu vaihtoehto on vahaus. Vahattu pinta vaatii huolenpitoa ja uuden vahauksen silloin tällöin. Lakkaus antaa kovemman pinnan ja se kestää esimerkiksi kosteutta vahausta paremmin. Jos huoneen muut kalusteet ovat tummia, voi puisen hyllykönkin värjätä.

Huonekalujen lakkaus

Kun puupinta on puhdistettu hiontapaperilla, on hiontapöly harjattava pois. Jos käsiteltävässä pinnassa on kuoppia, voi vauriokohdat kitata puulajia vastaavalla kitillä. Kun kitti on kuivunut, hiotaan se vielä tasaiseksi ja harjataan puhtaaksi.

Lakkaa pinta tarpeen mukaan 1-3 kertaa esimerkiksi vesiohenteisella kalustelakalla. Pinnan saa kiiltäväksi, puolikiiltäväksi tai puolihimmeäksi lakasta ja lakkauskerroksista riippuen. Hio pinta kevyesti lakkauskertojen välillä ja poista hiontapöly aina ennen seuraavan kerroksen sivelemistä.

Jos haluat pintaan eri sävyn tai enemmän väriä, niin kostuta pinta ennen käsittelyä. Kuivumisen jälkeen hio pintaan nousseet puukuidut pois. Sivele pohjakäsittelyn jälkeen 1-2 kertaan sävytetyllä kalustelakalla. Lakkaa tarvittaessa käsitelty pinta pariin kertaan kirkkaalla kalustelakalla, niin saat puolikiiltävän pinnan.

Vahakäsittely

Jotta vaha pääsisi imeytymään puun syihin asti, täytyy vahattava pinta käsitellä hionnan jälkeen laimennetulla esikäsittelyaineella, joka avaa puun huokoset. Puupintaa ei kannata kastella kuitenkaan liikaa. Kun pinta on kuivunut, levitä vaha kuivalla, puhtaalla ja nukkaamattomalla rievulla tai luonnonharjassiveltimellä. Vahatun kalusteen voi kiillottaa noin puolen tunnin kuluttua käsittelystä kuivalla rievulla.

Lähde: www.tikkurila.fi
toimittaja: Henna Peltola

 

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen