Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Ilmanvaihto painovoimalla

Asunnon sisäilman pitäisi vaihtua kokonaan kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihdon toimivuus on erityisen tärkeää yöunien aikaan ja aina silloin, kun suuri osa talon asukkaista on kotona.

Ilma kulkee aina helpointa reittiä. Huonosti toimivassa ilmanvaihtojärjestelmässä ilmanvaihto aiheuttaa tarpeetonta vetoa osassa huoneista ja samaan aikaan toisaalla ilma seisoo. Hajut ja käryt leviävät asuntojen välillä, mikäli ilmanvaihto on säädetty väärin tai korvausilman määrä on riittämätön.

Veto tai kosteus paljastaa ilmanvaihdon puutteet

Sisäilman tunkkaisuus ja hajut voivat merkitä ongelmia ilmanvaihdossa. Tällöin asukkaan on hyvä selvittää ensimmäiseksi, onko jokaisessa huoneessa auki ilman tulo- ja poistoilmanventtiili tai siirtoilma-aukko, esimerkiksi kynnysrako. Asuntoon tulee liian vähän korvausilmaa, jos postiluukusta tai kynnysraoista käy varpaisiin tuntuva veto.

Etenkin talvisaikaan asukkailla saattaa syntyä houkutus sulkea ilmanvaihtoventtiilit. Näin ei kuitenkaan kannata menetellä!

Mutta mistä tietää, vaihtuuko huoneilma riittävän usein? Ilmanvaihto on asiantuntijoiden mukaan riittämätöntä, mikäli kosteus tiivistyy ikkunaan. Ja jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa, on syytä selvittää ilmanvaihdon riittävyys.

Painovoimalla ilma ulos

Asunnon ilmanvaihto perustuu paine-eroihin. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa vaikutus syntyy ilmavirran ja lämpötilan yhteisvaikutuksesta. Painovoimaista poistoilmanvaihtoa on suosittu asuinrakennuksissa sen alhaisten investointikustannusten vuoksi.

Useimmiten peruskorjattavissa vanhoissa kerrostaloasunnoissa on painovoimainen ilmanvaihto ja keittiössä lisäksi liesituuletin. Vanhoista asunnoista tuuletin voi puuttua vielä kokonaan.

Melua avoimista ikkunoista

Painovoimaisen ilmanvaihdon yksi etu on, ettei se itsessään aiheuta melua. Ilmanvaihdon aiheuttamiin ongelmiin on haettava parempia ratkaisuja kuin jatkuva ikkunatuuletus tai venttiilien tukkiminen. Meluisalla paikalla ikkunatuuletus voi olla ongelmallista. Taajama-alueilla myös ilman suodatus on hyvä ottaa huomioon.

Kiinteistön ja asunnon poistoilmahormit on nuohottava ja tarkastettava vuotojen ja pudonneiden kivien varalta. Remontin yhteydessä kanavat kannattaa puhdistaa kunnolla.

Asuinkerrostalossa ja rivitalossa taloyhtiö on vastuussa ilmanvaihdon toiminnasta. Jos ilmanvaihto aiheuttaa ongelmia, asiasta voi valittaa isännöitsijälle tai asunto-osakeyhtiön hallitukselle. Ellei epäkohtiin tartuta, voi ottaa yhteyttä myös paikalliseen terveystarkastajaan.

Toimittajat
Päivi Vännilä ja Kari Pitkänen

Lisätietoa:
http://www.sisailmayhdistys.fi

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen