Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Kaakeliuunit kunniaan

Vanhojen asuntojen kaakeliuunit ovat helmiä ja hyväkuntoiset yksilöt vaikuttavat jopa asunnon hintaan. Kaakeliuuneja myydään myös osiksi purettuina, hintahaarukka on 800 – 3400 euroa, kertoo antiikkikauppias Jukka Takala. Jos kyseessä on 1700-luvun kaakeliuuni, se voi osinakin maksaa jopa 17 000 euroa. Kaakeliuunin muuraus maksaa ammattimuuraajalla teetettynä 3300 – 5000 euroa.

Paloturvallisuus

Ennen kuin uuden asunnon uunin pesää sytyttää, täytyy palolaitokselta pyytää mies tarkastamaan uunin ja talon hormien kunto. Tarkastuksessa katsotaan, ettei hormeissa ole hajoamisia tai vuotoja. Savupanostestillä on mahdollisuus tarkistaa, että savut pysyvät siellä missä pitääkin.

Uunin edessä on aina tavattu pitää peltiä, jottei uunista lentelevät kipinät sytytä lattiaa palamaan. Lämpölaajenemisesta johtuvat halkeamat uunin ulkopinnalla eivät ole vaarallisia, mutta nekin kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella.

Korjaustyöt ammattilaisen käsiin

- Kun vanhoja uuneja arvioidaan, niin pikkukoloihin ei kannata kiinnittää huomiota. Ne ovat korjattavissa. Kruunukorjaajat korjaavat niitä esimerkiksi kitillä ja korjauskohta voidaan värjätä kaakelin väriseksi, antiikkikauppias Takala tietää..

Jos itse uusii kaakeliuunia täytyy muistaa, että korjaamisessa ei saa käyttää kovaa kittiä tai sementtiä. Uuni laajenee ja supistuu lämmön mukaan, ja kovat korjausaineet murtavat helposti uunin pinnan. Haljennut kaakeli on jopa rumempi kuin alkuperäinen korjattava kohta.

Pellin narut

Kun uunissa on pesällinen poltettu, riittävä lämpö saatu ja tuli hiipunut, suljetaan pellit, jotta lämpö ei karkaa harakoille.

- Kun uunissa on kaksi peltiä, niitä on narujen avulla käytetty kuin sälekaihdinta: pellit auki ja kiinni naruista vetelemällä. Pellin naruissa oli oma koristekulttuurinsa. Yleensä niissä roikkui kankaasta tai puuvillalangasta punotut paksut nyörit, joissa oli myös hyvin kauniita tupsuja. Alkuperäisiä naruja voi vielä joskus löytää kirpputoreilta tai huutokaupoista, vihjaa antiikkikauppias Takala.

Toimittaja 
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen