Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Koiran merkkailu ongelmana?

Haukipään perheen sympaattisella Schumi-snautserilla oli nuorempana kiusallinen tapa lirautella sisätiloissakin. Ja tästä etenkään lastulevykalusteet eivät pitäneet. Ongelma helpottui, kun palkittu uroskoira leikattiin. Haukipäät eivät kuitenkaan ole ongelmineen yksin, samasta vaivasta kärsitään monessa muussakin koiraperheessä.

Koirapsykologi

Tamperelainen koirapsykologi Taina Aura kertoo, että koiran sisälle pissailu saattaa johtua monesta syystä, ja siksi leikkaus ei aina auta. Uroshormonien lisäksi koiraa saattaa vaivata eroahdistus, eli koira ei viihdy yksin. Koira ei saisi koskaan olla yksin yli viittä tuntia kerralla. Pitkästyminen aiheuttaa myös ongelmia.

Lääketieteellisiä syitä ovat virtsatietulehdus ja virtsakivet. Varsinkin jos koira pissaa ulkonakin runsaasti, se kannattaisi käyttää ensimmäiseksi lääkärissä.

Etikka

Jotkut koiranomistajat ovat keksineet pyyhkiä etikalla koiran suosimat pissailukohdat. Etikka toimiikin Auran mukaan pippureita ja koirakarkotteita paremmin, muttei poista ongelman perimmäistä syytä. Etikka neutraloi hajuja, toisin kuin puhdistusaineet, joista jää oma vahva tuoksunsa, jonka koira saattaa haluta taas peittää omalla hajullaan.

Koiran pissailuongelmaa Taina Aura hoitaa ennen kaikkea opastamalla omistajaa työskentelemään koiransa kanssa. Eroahdistuksesta kärsivää koiraa opetetaan sietämään yksinoloa tai jos koiran siisteyskasvatus on jäänyt kesken, se viedään loppuun. Yleistä "Tee näin, niin pissailu loppuu" - ohjetta ei ole, vaan pissailun syy ja ongelman hoito vaihtelevat koiran ja olosuhteiden mukaan.

Toimittaja
HELI KIVIMÄKI

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen