Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Kosteusvaurio - 
rakenteissa piileskelevä mörkö

Kosteusvaurio ei ole harvinainen löytö, kun remonttimies purkaa vanhan pesutilan rakenteita. Kansanterveyslaitoksen tekemässä tutkimuksessa eniten kosteusvaurioita havaittiin 1960- ja
1970-luvuilla rakennetuissa pientaloissa.

Puolet pientalojen kosteusvaurioista on kylvetty jo rakennusvaiheessa. Puutteellinen suunnittelu, virheellinen tai huolimaton työ tai väärät materiaalivalinnat kostautuvat märkätiloissa kosteusvaurioina ennemmin tai myöhemmin.

Kerrostaloissa puutteellinen ilmanvaihto oli yksi merkittävä kosteusvaurioihin johtanut syy niin asuin- kuin yhteistiloissakin.

Kosteusvaurion tunnusmerkit

Kosteusvaurioisten talojen asukkailla on todettu oireina toistuvaa flunssaa, nenän tukkoisuutta, nuhaa, poskiontelotulehduksia ja äänen käheyttä. Hengitystievaikeudet, silmien ärsytys, kuiva tai limainen yskä sekä kuumeilu voivat myös olla selviä merkkejä kodin kosteusvauriosta.

Kosteusvaurion tunnistaa helposti, jos home on silmin havaittavissa. Mikä tahansa materiaali voi homehtua, jos kosteutta on riittävästi. Sisäpinnoitteissa voi olla kosteusjälkiä, tapetti irtoaa seinästä tai muuttaa väriään, seinät mahdollisesti pullistelevat kosteuden takia.

Myös tunkkainen, kellarimainen haju voi paljastaa rakenteiden alla muhivan vaurion. Jos vesi häviää lämmitysverkosta tai vesimittarin osoitin pyörii, vaikka kulutusta ei ole, kannattaa kartoittaa rakennuksen kunto. Ja kosteusvaurioita voi olla jopa silloinkin, vaikka ne eivät anna vielä mitään merkkejä itsestään.

Märkätilojen rakennusmääräykset

Märkätiloja ovat tilat, joissa on lattiakaivo ja joiden seinät sekä lattia joutuvat alttiiksi roiskevedelle. Pesu- ja saunatilojen lisäksi myös wc ja kodinhoitohuone voidaan luokitella märkätiloiksi. Vuonna 1999 voimaan tulleiden rakennusmääräysten mukaan märkätiloissa ei enää riitä pelkkä kosteuden eristys, vaan kaikkiin seinä- ja lattiarakenteisiin on tehtävä vedeneristykset.

Kylpyammeiden käytön vähennettyä ja yltympäriinsä suihkuttelun lisäännyttyä myös märkätilojen eristysvaatimukset ovat kasvaneet.

 

Avainsanat: vedeneristys ja ilmanvaihto

Vedeneristys on ainekerros, joka saumoineen kestää jatkuvaa kastumista, ja jonka tehtävä on estää veden tunkeutuminen rakenteisiin. Oikeaoppisen vedeneristyksen tekoon saa ohjeita esimerkiksi Pientalorakentamisen kehittämiskeskus ry:n nettisivuilta.

Lähes yhtä tärkeää kuin vedeneristyksestä huolehtiminen on märkätilojen ilmanvaihto. Mikäli esimerkiksi pientalon märkätilassa ei ole koneellista ilmanpoistoa, vaan hormi johtaa suoraan vesikatolle, suositellaan ilmanvaihdon tehostamiseksi poistohormiin asennettavaa kanavapuhallinta.

Jos kiinteistössä on muitakin huoneistoja, on selvitettävä, onko puhaltimen asennus hormistoon mahdollista ja luvallista.

Lisätietoja:

Pientalorakentamisen kehittämiskeskus ry 
http://www.prkk.fi/

Kansanterveyslaitos
http://www.ktl.fi/ytos/

Työterveyslaitos 
http://www.occuphealth.fi/

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen