Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

  

Allastiloihin viihtyvyyttä viherkasveilla

Kähärien allastiloja tehtiin viihtyisämmiksi viherkasveilla. Kosteissa tiloissa viihtyviä kasveja ovat muun muassa

Peikonlehti 
Monstera deliciosa 60 – 200 mk

Meksikosta kotoisin oleva trooppisten metsien kiipijäkasvi Peikonlehti kasvaa jo muutaman vuoden ikäisenä useita metrejä korkeaksi. Sillä on kauniit, vihreät ja suuret lehdet. Peikonlehti viihtyy puolivarjossa, mutta soveltuu erilaisiin valo-olosuhteisiin. Ainoastaan aivan aurinkoisessa se ei viihdy. Ihannelämpötila on 18-20 astetta.

Peikonlehti lannoitetaan kerran viikossa. Syyskuusta maaliskuuhun riittää lannoitus joka toinen viikko.

Peikonlehden kasvupaikkaa ei saa muutella. Hoitaminen on helppoa. Lehtiä suihkutetaan ja pyyhitään kostealla rätillä. Peikonlehti on pidettävä tasaisen kosteana.

Kultaköynnös 
Epipremnum pinnatum 40 – 150 mk

Salomonsaarilta kotoisin olevassa Kultaköynnöksessä on herttakantaiset, melko harvassa olevat lehdet. Kasvin varret ovat kellanvihreät ja uurteiset ja niitä koristavat keltaiset juovat ja pilkut. Kasvi tarvitsee runsasta hajavaloa eikä kestä suoraa auringonpaahdetta. Mitä vähemmän kasvin lehdissä on vihreää väriä, sitä enemmän se tarvitsee auringonvaloa.

Kultaköynnös on pienijuurinen kasvi, joka ei viihdy liian suuressa ruukussa. Mullan tulisi olla vettä läpäisevää kompostimultaa, eikä siinä saa olla liikaa turvetta jottei se olisi liian märkää jolloin juuret alkavat mädäntyä.

Kasvukaudella Kultaköynnökselle annetaan ravintoliuosta viikoittain.

Kultaköynnös sopii kosteaan allastilaan siksikin, kun sen kiusana kuivassa huoneilmassa ovat usein tuholaiset. Kultaköynnös pitää lämmöstä.

Isolehtiset viikunalajikkeet 
Ficus 70 – 300 mk

Fiikus on Aasiasta kotoisin oleva, vanha, suosittu huonekasvi. Viikunat voivat kasvaa hyvin korkeiksi, jopa 3 – 7 –metrisiksi. Fiikus viihtyy runsaassa hajavalossa, muta vähäinen auringonvalokaan ei ole pahitteeksi. Fiikus viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, eikä pidä vedosta.

Fiikuksen kastelussa täytyy olla erittäin tarkkana. Sen multaa ei saa päästää kuivumaan kokonaan. Liiallinen kastelu taas voi tappaa sen juuret. Kastelujen välillä mullan pinnan olisi parasta antaa kuivahtaa.

Kasvukaudella fiikusta olisi hyvä lannoittaa joka viikko, lepokaudella kerran kuussa.

Fiikuksen lehtiä olisi hyvä pyyhkiä joskus märällä rätillä. Nuorta fiikusta ei kuitenkaan saa pyyhkiä, sillä ne vioittuvat herkästi.

Limoviikuna l. Koivufiikus 
Ficus benjamina

Limoviikuna on nuokkuvalatvainen huonepuu, jolla on kiiltävät, teräväkärkiset lehdet. Kasveille herkistyneille se voi aiheuttaa allergiaa. Limoviikuna on hyvä huoneilmanpuhdistaja.

Isokumiviikuna l. Huonekumipuu 
F. elastica ´Decora´

Isokumiviikuna kasvaa 35 – 40 cm korkeaksi. Sillä on 7 – 8 cm leveät, 12 – 25 cm pitkät, kiiltävät lehdet. Nuorena lehdet kiertyvät rullalle suojuslehden sisään. Isokumiviikuna viihtyy varjoisessa. Sitä kastellaan tasaisesti, eikä juuripaakkua saa päästää kuivumaan.

Vihreälehtiset traakkipuut l. lohikäärmepuut 
Dracaena 70 – 300 mk

Kirjavalehtinen trooppisesta ja subtrooppisesta Aasiasta ja Afrikasta kotoisin oleva traakki- eli lohikäärmepuu viihtyy lämpöisessä (23 – 25 astetta). Se vaatii runsaasti vettä, ja sitä olisi hyvä myös sumutella. Talvella traakkipuuta kastellaan säästeliäämmin. Kaikki lajit paitsi Kanariantraakkipuu viihtyvät puolivarjoisessa paikassa.

Lohikäärmepuut viihtyvät hyvin mullassa, joka on hiekan ja kevytsoran sekoitusta.

Kasvukauden aikana traakkipuuta lannoitetaan pari kertaa kuussa.

Reunustraakkipuu 
Dracaena marginata

Reunustraakkipuulla on siro latvatupsu ja kapeat kiiltävät lehdet, joiden reunoissa on punaruskea raita.

Tuonenkielo l. Aspidistra 
A. elatior 70 – 300 mk

Japanista kotoisin oleva tuonenkielo on 60 – 70 cm korkeaksi kasvava, koristeellinen ja tyylikäs kasvi. Sen lehdet ovat puolen metrin pituiset ja kasvavat pinnanmyötäisestä juurakosta. Kukat ovat tummanpunaiset ja aukeavat suoraan juurakon pinnasta.

Tuonenkielo viihtyy hajavalossa. Kirjavalehtinen lajike tarvitsee runsaammin valoa. Suora auringonpaahde aiheuttaa lehtiin palovammoja. Lämpimässä runsas ilmankosteus on tarpeen.

Mullan tulee olla kosteahkoa, mutta kastellaan vasta kun pintamulta on kohtalaisen kuivaa. Lehtien ruskeat laikut ovat merkki liiallisesta kastelemisesta. Mullaksi sopii hiekkainen kompostimulta, jonka seassa on maatunutta lantaa.

Luonnonlanta kohentaa lehtien kasvua ja ne pysyvät silloin terveinä. Kasvukaudella lannoitetaan viikottain ja talvella harvemmin.

Kaislakasvit 60 – 200 mk
Sädekaisla l. Niilinkaisla 
Cyperus alternifolius

Subtrooppisen vyöhykkeen ranta- ja suokasvi Sädekaisla, joka on läheistä sukua papyruskaislalle, kasvaa sopivissa olosuhteissa jopa puolentoista metrin mittaiseksi. Sen lehdet ovat kapeat ja säteiset, ja ovat kimppuina ohuiden varsien päässä. Lehtien kärjet taipuvat alaspäin. Kaislan kukat ovat ruskeat ja nousevat lehtikimpun keskeltä.

Kaislan kasvualustaa on pidettävä märkänä. Kasvukaudella olisi hyvä pitää aina vettä aluslautasella.

Sädekaislaa lannoitetaan laimealla liuoksella viikoittain huhti-elokuussa.

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen