Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Laatoituksessa rajat asettaa 
mielikuvitus

Laatoitus on korostetun näkyvä yksityiskohta sisustuksessa. Sen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, selvittää laattavaihtoehtoja ja kuviointimahdollisuuksia. Laatoituksen sommittelulle löytyy lukemattomia vaihtoehtoja. Kokonaisuuteen vaikuttavat esimerkiksi laatan koko, muoto, asento, limitys, värit, kuviot ja koristeet, sekä sauman paksuus ja väri, lopulta koko laatoitetun alueen suhde muihin sisustuksen osiin. Vain mielikuvitus asettaa todelliset rajat, joten valitsijalla on runsauden pula: miten löytää omaan tapaukseen sopiva ratkaisu.

Laatta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Laattapinnat voivat olla joko luonnonkiveä, tekokiveä tai keraamista materiaalia. Kannattaa hankkia muutama ylimääräinen laatta myöhempiä korjauksia varten.

Uudistetaan laatoitus

Laatoituksen uudistaminen tarkoittaa, että vanha laattapinta vaihdetaan toiseen, joko samanlaiseen tai uudenlaiseen. Asia voidaan hoitaa joko asentamalla vanhan, teknisesti kunnossa olevan laatoituksen päälle uusi tai poistamalla ensin vanha laatoitus.

Laatoituksen kunnon selvittämiseksi laatat on koputeltava läpi sen varmistamiseksi, ettei yksikään laatta ole irti. Jos alustan kunto tuntuu epäilyttävältä, laattojen kiinnitys alustaan vaikuttaa löysältä tai pintarakenteen kasvaminen aiheuttaa ongelmia, on vanha laatoitus poistettava.

Jos voidaan olla varmoja siitä, että vanhan laatoituksen alusta ja laatoituksen kiinnitys siihen ovat kunnossa, yksinkertaisin tapa laatoituksen uudistamiseen on käyttää vanhaa laatoitusta uuden alustana. Seinäpinnassa tämä tarkoittaa alle senttimetrin seinäpaksuuden kasvua.

Materiaalit ja työvälineet

Laatoitukseen tarvitaan laattojen lisäksi kiinnitystä varten joko kiinnityslaastia, saneerauslaastia, vedeneristyslaastia tai laattaliimaa sekä tarvittavat työvälineet. Saumaus tehdään laattakokonaisuuteen sävytetyllä saumalaastilla.

Laatoitustyö aloitetaan alhaalta. Kun laatoitus ulottuu lattiaan, aloitetaan toiseksi alimmasta rivistä. Rivin alle jätetään kokonaisen laatan ja kahden sauman tila. Seinän osalaatoitus, esim. keittiön tiskipöydän päällä, voidaan kuitenkin aloittaa suoraan alimmasta rivistä.

Seuraavaksi laatoitus saumataan saumalaastilla. Ellei kyse ole kuivan tilan laatoituksesta, jolloin myös nurkkasaumat voidaan tehdä saumalaastilla, täytyy laatoituksen nurkat ja liittymät muihin rakenteisiin vielä tiivistää silikonikitillä.

Toimittaja
TIINA SUVANTO

Lähde:
Keppo: Laatoitustyöt
Espoo, Rakentajan tietokirjat 1997

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen