Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Lastulevyseinän saumat piiloon

Koti halkeilee liitoksistaan! Ei nyt mitään dramaattista, mutta sen verran näkyvää, että emännän silmään pistää ikävästi. Mitä tehdä, kun lastulevyseinän saumat repeilevät maalin tai tapetin alla?

Ellin esimerkki

Elli Cederberg-Zmerlin asunnossa lastulevyseinän saumat peitettiin kitillä ja päälle maalattiin uusi pinta. Kuivettuaan kitti halkeili talon liikkeiden mukaan, ja kaikki lastulevyjen saumakohdat aukesivat railoille. Kaunis uusi maalipinta oli pilalla.

Kuopiolaisessa maalausliikkeessä neuvotaan täyttämään lastulevyseinien saumat rakennuskipsillä. Täytetty sauma peitetään kuitunauhalla. Se on saumaukseen tarkoitettua selluloosapolyesterinauhaa, jossa on pieniä, liikkumista sietäviä reikiä.

- Kuitunauha kitataan seinään tasoitteella, jossa on tarpeeksi liima-aineita, että nauha varmasti tarttuu sauman päälle, opastaa urakoitsija Pentti Viiliäinen. Liimaamisen jälkeen nauha kitataan piiloon, ja kitti hiotaan tasaiseksi pinnaksi sauman molemmille puolille levittäen.

Lasikuitutapetti

Kuitunauhan vaihtoehto on lasikuitutapetti. Jos talon eläminen ei ole kovin suurta, lasikuitutapetti pitää sauman liikkeet piilossa. On makuasia, haluaako seinäänsä lasikuitutapetin tarjoaman kuvion vai tasaisen puhtaan maalipinnan.

Jos seinään laitetaan lasikuitukangas, ovat materiaalikustannukset vähän isommat, mutta säästö syntyy työkustannuksissa, kun saumoja ei tarvitse kitata.

- Melkein samaan hintaan menee maalaus tai tapetointi, summaa Pentti Viiliäinen.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen