Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Leivinuuni on käyttöä varten

Yleispäteviä leivinuunin lämmitysohjeita ei ole olemassa, sillä jokainen uuni on yksilö. Parhaiten leivinuunin lämpiäminen ja paisto-ominaisuudet selviävät kokeilemalla: hauduttamalla puuroa tai paistamalla uunissa vaikka halpaa lihaa.

Marttilan pirtissä Aitolahdella leivinuunista osataan ottaa kaikki hyöty irti. Juhlapalvelun emännät Marja Einola ja Arja Lummaa opastavat, miten uunista saa kaiken hyödyn irti.

Leivinuunin lämmitys

Jos leivinuuni seisoo pitkään käyttämättä, sen sisään muodostuu kylmä savupatsas. Ja sellaisen pesän kun sytytät, savut pöllähtävät herkästi tupaan. Sytytettäessä kannattaa siksi polttaa nuohousluukussa hieman paperia, jotta ilma lämpenee ja veto paranee.

Uunissa poltetaan vain kuivaa puuta, sillä puun kosteus alentaa palamisen nopeutta ja lisää savukaasujen epäpuhtauksia. Mänty ja kuusi räiskyvät pihkaisina, palavat nopeasti ja jättävät vähän hiiliä. Koivu antaa kuumimman lämmön ja tekee vahvan ja pitkään hehkuvan hiilloksen.

Marja Einola lämmittää uunia aamulla pari tuntia, jonka jälkeen tuli saa hiipua hiiliksi. Arina kuumentuu tasaisesti, kun hiiliä välillä sekoitellaan. Mittari näyttää nykyuuneissa lämpötilan, mutta lukema on vain suuntaa-antava. Muutaman tunnin lämmityksen jälkeen arinan pinnalla on lämpöä lähemmäs 400 astetta.

Pesä puhtaaksi

Kun häkäpelli on avattu, koukataan arinan etualalla oleva hiilipesä auki. Kuumat hiilet kolataan hiilipesään, ja tyhjä uuni luuditaan puhtaaksi. Uuniluutaan otetaan vain niukasti lämmintä vettä, liika vesi ei ole hyväksi uunille.

Vaikka leivinuunin yläpellit suljetaankin luutimisen jälkeen, häkäpelti jätetään auki.

- Niin kauan, kun hiilessä on pikkuisenkin palamista, kehittyy myös häkää. Sen kanssa on syytä olla tarkkana, opastaa Marja Einola.

- Jos tuntuu, että arina on liian kuuma, niin siinä voidaan vippaskonstina käyttää karkeata suolaa. Suolalla saa pohjalämpöä pois arinan pinnalta, neuvoo Arja Lummaa.

Viikon ruuat yhdellä uunin lämmityksellä

Kun silakat on halstrattu hiilillä, voi kuumalla arinalla paistaa vaikka ohraperunarieskaa, jolla saadaan suurin kuumuus uunista pois. Seuraavaksi vuorossa ovat hapanleivät, pullat ja muut leivonnaiset, loppulämmöllä kypsennetään uuniruuat.

- Leivinuunia pitäisi nykypäivänä hyödyntää aivan kuten ennenkin: viikonloppuisin uuni lämmitettiin ja siinä leivottiin leivät ja pullat, paistettiin ruuat viikonlopuksi ja leivillä mentiin se viikko eteenpäin, kertoo Marja Einola leivinuunin todellisesta hyötykäytöstä.

Riisipuuro ja silakkalaatikko ovat tyypillisiä uuniruokia, jotka vaativat miedon lämmön ja paljon aikaa. Kun uunin loppulämpö on siinä 150 asteen vaiheilla, vaatii esimerkiksi riisipuuro kahden ja puolen tunnin kypsymisajan.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen