Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Maakellarissa on sopivan nihkeää

Maakellari on ylivoimainen vihannesten ja juuresten säilytyspaikka. Koneellisessa kylmiössä saadaan aikaan tasainen lämpötila ympäri vuoden, mutta sen kylmyys on rutikuivaa. Tästä eivät juurekset pidä. Ne nahistuvat.

Juurekset säilyvät lähellä nolla-astetta ja parhaiten hiekkaan tai turpeeseen peitettyinä. Perunalla pitää olla viitisen astetta lämpöä. Omenat on varastoitava paperiin käärittyinä ja erikseen muista kasviksista, sillä ne hengittävät pilaantumista edistävää etyleeniä.

Maakellarissa saadaan aikaan sopiva kosteus ja lämpötila, kunhan ilmanvaihto on oikea ja hallinnassa. Maakellari on oiva vaihtoehto jääkaapille tai pakastimelle, jos pihassa on sille tilaa.

Maakellarin sijainti

- Ihanteellinen paikka maakellarille on hyvä rinne, mieluiten rinteen pohjoispuoli. Tiheä kuusikko maakellarin takana takaa, että kellari on kesähelteilläkin mahdollisimman viileä, kertoo maakellareiden asiantuntija, toimitusjohtaja Jari Ruusunen.

Jos oviaukko joudutaan sijoittamaan etelään, sen voi varjostaa esimerkiksi istutuksilla tai puilla. Kellari voidaan sijoittaa myös tasamaalle, jolloin se upotetaan puoliksi maahan ja peitetään maakerroksilla. Kellari hyödyntää talvella maaperän varaamaa lämpöä ja kesällä sen viileyttä.

Ihanneolosuhteet

Maakellarissa lämpötilan pitäisi olla kesät talvet muutaman asteen plussan puolella ja ilman kosteuden 75 - 95 prosenttia.

- Kaikkein tärkein asia on veden poisto eli hyvä salaojitus. Sen täytyy olla kunnossa. Tietysti myös ilmanvaihto on tärkeä, selventää Jari Ruusunen.

Ilmankosteuteen vaikuttaa kellarin rakenteiden hengittävyys. Lattiaa ei pidä kosteus- tai lämpöeristää. Poltetuista tiilistä ladottu lattia, joka tiivistetään hiekalla, on hyvä valinta. Maalattiakin käy, mutta on epäsiisti. Valettu betonilattia tekee kellarista liian kuivan. Irrallisia betonilaattoja voi käyttää lattiana tiilien tapaan.

- Maakellari on kiitollinen investointi, sillä se ei kuluta energiaa. Se on myös todella pitkäikäinen investointi, sillä siitä on vielä tulevillekin sukupolville hyötyä, Jari Ruusunen mainostaa.

Harkkoja ja maata

Maakellareiden hinnat vaihtelevat hurjasti. Esimerkiksi euralaisen JR-Holvikellari Oy:n valikoimissa halvimman kolmen neliön kellarin materiaalit maksavat 521 euroa. Kallein on kokonaisuus, jossa on 27,5 neliön viinitupa ja 30,8 neliön viinikellari. Hintaa kertyy 8400 euroa.

Valmiissa paketeissa kellari tehdään hengittävästä holvikaari- ja kellariharkoista, jotka läpäisevät maan lämpöä ja kosteutta. Näin pinnoille ei muodostu haitallista vesihelmeilyä. Suoran kosteuden varalta pinnat voi sivellä bitumilla tai eristää muovilla. Perustukset voi eristää routaeristyslevyllä.

Harkoissa on valmiina styroksieristys. Sulamisvesiä varten perusta kannattaa salaojittaa. Kellarin katon voi valaa itse betonista esimerkiksi taivuttamalla vesivanerista kaarevan valumuotin. Valmiissa paketeissa mukana tulevat valmiiksi kaarevat holvikaarielementit, jotka muurataan paikalleen laastilla. Katon on kestettävä painoa, sillä eristeeksi kasataan jopa puoli metriä maata.

Ilmanvaihto

Holvimuotoisessa kellarirakenteessa ilmanvaihto toimii paremmin kuin tasakattorakenteessa. Oikea painovoimainen ilmanvaihto kellariin saadaan maan päälle vedetystä poistoilmaputkesta ja maan rajassa, esimerkiksi ovessa olevasta tuloilmaventtiilistä. Poistoputkessa täytyy olla sadehattu ja verkko. Verkko tarvitaan myös venttiiliin jyrsijöiden varalta. Tuloilma johdetaan mahdollisimman lähelle lattiaa ja poistoilma päästetään ulos katon rajasta.

Tuloilman voi johtaa kellariin myös maan alta kulkevaa putkea pitkin. Näin ilma lämpenee talvella ja viilentyy kesällä. Alkusyksystä lämmin kellari voi kaivata viilentävää tuuletusta oven kautta. Pakkaskaudella ilmanvaihtoa pienennetään ja talvella sen voi sulkea kokonaan, mikäli kellarissa ei ole lämmityspatteria.

Käytännöllisyyden takia kellarin voi jakaa varsinaiseen kellariosaan ja eteiseen. Irrotettavat hyllyt helpottavat siivoamista. Varsinaista rakennuslupaa maakellarille ei yleensä tarvita, mutta käytäntö saattaa vaihdella kunnittain.

Toimittajat
Henna Peltola, Kari Pitkänen

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen