Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Maalämpö - uusiutuva energiamuoto

Maalämpö on auringon säteilemää lämpöä, joka on varastoitunut maahan, kallioon tai vesistöön.

Maalämpöpumppu ottaa kylmästäkin maasta energiaa ja muuttaa sen lämpimäksi. Kovassa pakkasessa ja lumenkin alta maalämpö saadaan talteen kotia lämmittämään. Tämän yksinkertaisen energiantuotannon toteuttamiseksi pihaan tarvitaan reilun sadan metrin syvyinen porakaivo tai pintamaaputkisto, joka kerää lämpöenergian.

- Porakaivo on helpompi asentaa, mutta se on hieman kalliimpi. Jos tontin koko riittää, niin pintamaaputkiston saa edullisemmin. Porareikä maksaa parikymmentä tuhatta markkaa ja pintamaaputkiston saa maahan puolet halvemmalla, kertoo Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU:n tiedottaja Jussi Hirvonen.

Pelkkää säästöä?

Osa luontoon varastoituneesta auringon lämmöstä johdetaan lämmönkeruuputkella lämpöpumppuun, jossa se muutetaan lämpimäksi vedeksi lämpöpattereille ja käyttövesivaraajalle.

- Esimerkiksi 150 neliöisen omakotitalon lämmitys maalämmöllä maksaa noin 2500 markkaa vuodessa. Öljylämmitteisenä tai sähkölämmitteisenä vastaava kustannus on 7000:stä yhdeksään tuhanteen markkaan, laskeskelee Jussi Hirvonen.

Investointivaiheessa maalämpö on kallein lämmitysjärjestelmä. Maalämmityksen perustaminen eli laitteisto, lämmönjakelujärjestelmä sekä pintamaaputkisto maksavat 80 000, porareikäversiona noin 100 000 markkaa. Minimaaliset käyttökustannukset ja ympäristöystävällisyys kuitenkin houkuttelivat viime vuonna 1200 suomalaista maalämpöpumpun hankintaan. Öljylämmitys vaatii kattilahuoneen ja oman savuhormin, jotka nostavat rakennuskustannuksia, mutta näitä ei jostain syystä haluta laskea mukaan öljylämmityksen investointikuluiksi.

Luonto hymyilee maalämmön hyödyntäjälle

Maalämmön hyödyntäminen on suurin ympäristöinvestointi, jonka yksityinen ihminen voi tehdä. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen tiedottaja Jussi Hirvonen puhuu paitsi lämpöpumppujen, myös ympäristön puolesta:

- Jos jostain luonto tykkää, niin varmasti maalämmityksestä. Ilmaiset kilowattitunnit ovat aina ympäristöystävällisempiä. Lämpöpumppuhan ottaa 2/3 kilowattitunneista maasta ja niitä tunteja ei ole tarvinnut tuottaa, vaan aurinko on kesällä ladannut energian maahan ja talvella se otetaan talon lämmityskäyttöön.

Lämpöpumppu vie tilaa pesukonetornin verran ja se voidaan sijoittaa vaikka kodinhoitohuoneeseen. Lämpöpumpun hurina on jääkaapin luokkaa. Jos 3000 litraa öljyä kuluttava talo saneerataan maalämpöpumpulle, niin hiilidioksidipäästöjä säästyy jo 5000 kiloa vuodessa.

Kansainvälinen ja arvovaltainen tapa lämmittää

Tasavaltamme Presidentti Tarja Halonen lämmittelee kotiaan maalämmöllä, samoin Ruotsin Kuninkaallinen perhe ja vielä Viron presidentinlinnakin lämpiää tällä mainiolla luomutuotteella. Suomessa maalämpö tuottaa energian pariinkymmeneentuhanteen talouteen, ruotsissa 380 000 huusholliin. Naapurimaassamme maalämpö on vakiinnuttanut paikkansa ja on yleinen tapa säästää talon lämmityskustannuksissa ja vähentää haitallisia hiilidioksidipäästöjä.

Toimittaja: Henna Peltola

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen