Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

  

Uutta ilmettä melamiinioville maalaamalla

Päivi Salmijärven keittiötä lähdettiin uudistamaan maalaamalla melamiiniovet. Väriksi valittiin raikas oranssi. Sisustussuunnittelija Pirkko Välikosken mukaan telalla maalatut ovet sopivat loistavasti 50-luvulla rakennetun talon tunnelmaan.

Puuseppä Ilkka Laitisen mukaan tällainen ovien maalaaminen tai uusiminen alkaa olla aika harvinaista. Nykyään kaikki uusitaan, runkoja myöten. Yhtenä syynä tähän on ovien muuttunut mitoitus, enää ei ole helppoa löytää vanhoihin runkoihin sopivia ovia.

Lika ja rasva pois

Ennen maalaamista on tärkeää puhdistaa ovista lika ja rasva. Tähän käyvät ihan tavalliset kodin puhdistusaineet. Jos vesi on vahingoittanut ovia, hiotaan vahingoittuneet kohdat pois.

Aluksi maalataan pensselillä otepohja eli pohjamaali. Otepohja saa kuivua vuorokauden ja tämän jälkeen sen päälle maalataan pintamaali. Laitinen käytti Päivin kaapinoviin mineraalitärpättiohenteista Empireä, joka jättää kauniin silkinkiiltoisen pinnan.

Ohentamalla sopivaksi

Maali ohennetaan mineraalitärpätillä sopivaksi. Sopivan notkeaa seoksesta tulee, kun purkkiin kaadetaan n. 1 cm:n tärpättiä. Purkissa on tilaa tätä varten. Pintamaalin levittämiseen soveltuu superlontela. Pintamaalikin saa kuivua vuorokauden ennen toisen kerroksen levittämistä.

Toinenkin kerros saa kuivua, minkä jälkeen ruuvataan vetimet paikoilleen. Jos silkinkiiltoinen pinta ei miellytä, voi maaliksi valita vaikka kiiltäväpintaisemman Sadoluxin. Kaiken A ja O hyvän lopputuloksen kannalta on Laitisen mukaan puhdas, roskaton tela.

Maalataan vaikka jääkaappi!

- Tänä päivänä voidaan maalata metalliakin, vaikka jääkaapinovet, huomauttaa Pirkko.

Jos jääkaapinovea lähdetään maalaamaan, täytyy oven pinta ensin hioa rikki. Sopiva hiontakarkeus on Laitisen mukaan n. 400. Alle maalataan otepohja kuten melamiinioviinkin, ja päälle voi maalata mieleisensä pintamaalin. Maalaukseen voi käyttää niin lateksimaalia kuin Empireäkin.

Toimittaja
TIINA SUVANTO

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen