Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

  

Huonekalu teettämällä

Idea huonekalun teettämisestä kaatuu helposti korkean hinnan pelkoon. Sirkku Greijulan ja Antero Aallon teettämä kotiteatteritaso maksoi 3850 markkaa (647 euroa). Tällä rahalla he saivat juuri heidän laitteilleen mitoitetun, yksilöllisen huonekalun.

Teetetyn huonekalun hinta kestää vertailun vastaavan tehdasvalmisteisen huonekalun kanssa.

- Hinta määräytyy pikkuisen korkeammaksi tilatuissa tuotteissa, koska tekijä hankkii varta vasten tuotteeseen sopivat raaka-aineet ja materiaalit. Ei kuitenkaan paljon korkeammaksi kuin kaupasta ostettuna, kertoo huonekalujen suunnittelija Jarmo Mäensivu.

Huonekaluvalmistajat ajastaan jäljessä?

Idea kotiteatteritason teettämisestä syntyi, kun olemassa olevilta markkinoilta ei käyttötarkoitukseen sopivaa tasoa löytynyt. Tason suunnittelu aloitettiin neuvottelulla, jossa Sirkku Greijula kertoi sisustussuunnittelija Pirkko Välikoskelle, mitä he kotiteatteritasoltaan vaativat.

Tason piti olla yleisilmeeltään jämerä ja sen täytyi olla riittävän syvä, jotta nykypäivän televisio mahtuu tason päälle kokonaan. Tasolta vaadittiin samalla myös kestävyyttä, koska sen tulee kestää 70-80 kiloa painavan laajakuva-television alla notkahtamatta. Kotiteatterilaitteiston keskikaiuttimelle tuli olla paikka television alla ja kaukosäädön toimittava lasiovista huolimatta.

Materiaaliksi valittiin koivuviilu, joka sopi muihin Sirkun ja Anteron kotona jo oleviin kalusteisiin. Lasioviksi kaavailtiin ensin kauniin valkoista maitolasia, mutta teknisten selvittelyjen jälkeen päädyttiin kirkkaaseen lasiin. Kaukosäätimet toimivat ainoastaan kirkkaan lasin läpi.

Pintakäsittelyksi tasoon valittiin lakkaus. Myös vahaus on varteenotettava vaihtoehto.

- Voi sanoa, että suurin osa meillä teetetyistä puuhuonekaluista tilataan tänä päivänä vahapintaisina. Tämä on trendi. Jos pinta vahataan riittävän monta kertaa, niin se kestää kosteallakin pyyhkimisen", kertoo Raimo Kanervisto.

Huonekalun tilaaminen

Ideanikkarimme Pirkko löysi kotiteatteritason tekijät sisustusmessuilta, jossa ähtäriläinen Aamonin parivaljakko esitteli tuotteitaan. Raimo Kanervisto muutti neljä vuotta sitten vanhan navettarakennuksensa puuverstaaksi ja siellä Jarmo Mäensivun ideat toteutetaan huonekaluiksi.

Ähtäriläisten huonekalujen tyyli miellytti myös Sirkkua ja Anteroa, joten taso päätettiin tilata. Pirkko otti tarkat mitat kaikista tasoon sijoitettavista laitteista ja piirsi mittojen perusteella alustavan tasoratkaisun.

Suunnittelija Jarmo Mäensivu oli suunnittelussa mukana tilauksen alusta saakka.

- Työn tekijä tulee kuvioihin mukaan heti alkuvaiheessa eli yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellaan ja mitoitetaan 
sekä mietitään sopiva eri materiaalivaihtoehdoista.

Jarmo Mäensivu viimeisteli piirrokset Raimo Kanervistoa varten, joka valmisti tason noin viikossa työpajassaan. Raimo uskoo tason vahvaan rakenteeseen. "Kyllä se kestää television painon. Rimalevy on niin sitovaa, että se antaa lujuutta jo tosi paljon."

Mittatilauksena

Mittatilauspuusepältä saat tilattua huonekalun juuri Sinun kotisi mitoilla ja sinne sopivista materiaaleista valmistettuna. Maksat siis paitsi käsityöstä, myös ainutlaatuisesta tuotteesta

- Huonekaluja teettävillä ihmisillä on yleensä ongelmana, että heillä on kotona tietty paikka, johon huonekalu täytyy tehdä. Kaupan huonekalut ovat standardi mitoituksin valmistettuja, sanoo Jarmo Mäensivu.

Tilauksesta huonekaluja tekeviä ammattilaisia ja yrityksiä löytää puhelinluettelon keltaisilta sivuilta tai internetistä. Hakusana voi olla mittatilauspuuseppä, sisustuspuuseppä, koristepuuseppä, rakennuspuuseppä tai mallipuuseppä.

Toimittaja
HENNA PELTOLA

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen