Viikon muutos
Paanasten yksiön kokoinen
olohuone uudistui

Paanasen perheessä on selkeä akkavalta. Ari-Pekan ja Helin perheen neitokaistrio koostuu kahdeksanvuotiaasta Ellasta, kolmivuotiaasta Venlasta ja neljän kuukauden ikäisestä Elenasta. Onneksi isä harrastaa erotuomarointia, sillä niistä taidoista luulisi olevan hyötyä myös kotona.

- Jääkiekko on aina ollut lähellä sydäntä. Kun peliura loppui, eikä tuottanut isompaa tulosta, niin aloitin erotuomaritoiminnan, Ari-Pekka kertoo.

Paanaset ovat asuneet vuonna 1963 valmistuneessa Tampereen Leinolassa sijaitsevassa omakotitalossaan kuusi vuotta. Talon kunnostus aloitettiin heti muuton jälkeen ulkopinnoista ja nyt kun ne ovat valmiit, on sisätilojen vuoro.

- Oikeastaan tämä muutoshalu lähti siitä, kun olin raskaana. Minulle tuli pesänrakennusvietti ja jotain uutta oli saatava. Kun on lasten kanssa kotona, ehtii enemmän katselemaan nurkkia ja huomaamaan kaikki epäkohdat, Heli nauraa.

Paanasten kodin keskeisin huone on yli kolmenkymmenen neliön olohuone. Siellä seurustellaan, leikitään, katsotaan televisiota, tehdään töitä ja vietetään muutenkin aikaa yhdessä. Ei ole siis aivan sama millainen tunnelma ja sisustus olohuoneessa on.

Perhe Paananen

Rälläköintiä, hakkaamista ja paukuttamista

Heli ja Ari-Pekka haluavat olohuoneen epäkäytännöllisestä, ja lapsille jopa vaarallisesta, avotakasta eroon. He ovat suunnitelleet tilalle ulkonevaa takkaa, mutta kertoessaan suunnitelmistaan Kodin kääntöpiirin sisustussuunnittelija Pirkko Välikoskelle, Pirkko keksii toisen vaihtoehdon. Jos avotakkaan laitettaisiin takkasydän, säästäisi se sekä rahaa että tilaa.

Remonttiviikolla Paanasten elämä on kaaosta. Koko perhe elää perusteellisen remontin keskellä: tiiliseinää rälläköidään, katto revitään alas ja uusi naulataan tilalle, verholaudat poistetaan ja takkasydän muurataan paikalleen. Kestämistä siis riittää.

Muutoksen yhteydessä huoneen punatiilinen takkaseinä saa valkoisen sävyn koristepinnoitteella. Pirkko haluaisi laittaa myös katon uusiksi, sillä pitkittäissuuntaan laudoitettu katto kaventaa ja pidentää olohuonetta entisestään. Hetken asiaa sulateltuaan Heli ja Ari-Pekka päättävät naputella Pirkon ehdotuksen mukaan uuden katon laudoituksen vaakaan, jolloin tila tuntuu leveämmältä.

Katon laudoitus

Rakkaimmat huonekalut halutaan säilyttää

Paanaset eivät halua vaihtaa kaikkia huonekaluja, eikä kaiken uusiminen onnistuisikaan laaditun budjetin puitteissa.

- Ruusutuolin olen saanut lahjaksi ensimmäisenä äitienpäivänäni ja sen haluaisin säilyttää, Heli toivoo.

- Se sopii hyvin. Tuolista saamme koko huoneen värityksen, Pirkko toteaa.

Paanasten budjetti oli 5000 euroa ja takka siihen päälle. Budjetti piti kohtalaisen hyvin, sillä se ylittyi Paanasten salliman kymmenen prosentin verran. Toisaalta takkasydämen myötä takan muutos maksoi jopa 3000 euroa vähemmän kuin ulkoneva takka.

- Minä olisin saanut kyllä helpolla vielä pari tuhatta euroa enemmänkin kulumaan, nauraa Heli silminnähden tyytyväisenä lopputulokseen.

- Olohuone on aikaisemmin ollut lähinnä televisionkatseluhuone, mutta nyt tämä on niin viihtyisä, että täällä tulee oleskeltua varmaan muutenkin ja televisio jää sivurooliin, Ari-Pekka tuumaa.

toimittaja
Mape Morottaja

Lue lisää
Avotakasta umpitakaksi
Nojatuolin verhoilu hankauskestävällä kankaalla

Ennen muutosta

Muutoksen jälkeen

Sivun alkuun