Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   
Pirkko Välikoski

Sisustussuunnittelijan työ

Kodin kääntöpiirin sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski on sisustanut koteja ja erilaisia julkisia tiloja jo 30 vuotta. Sisustussuunnittelijan työ ei ole mitään toimistotyötä, vaan suuri osa työstä tehdään muualla - vieraillaan asiakkaan luona, kuljetaan sisustus- ja huonekalukaupoissa etsimässä vaihtoehtoja ja uusia ideoita.

Varsinkin kun yksityiskodin sisustamisesta on kyse, työ tapahtuu usein illan ja yön tunteina. Perheet ovat päivät töissä ja suunnittelijan on venytettävä omia työaikojaan perheiden aikataulujen mukaan.

- Julkisia tiloja suunniteltaessa on usein vapaammat kädet kuin koteja sisustaessa. Onhan se ymmärrettävää, että kotona on aina lempitavaroita, jotka halutaan säilyttää ja sisustus tehdään niiden ympärille, luonnehtii Pirkko Välikoski työnsä lähtökohtia.

TV-kotien sisustaminen

TV-työ eli Kodin kääntöpiirin kotien sisustaminen on suunnittelijalle erilainen juttu kuin normaali työtehtävä. On noudatettava tarkkaa aikataulua, jonka sovittelu on joskus aikamoinen tehtävä. Kun huomioidaan perheiden työajat, kauppojen aukioloajat, remonttimiesten kiireet ja kuvausryhmien tarvitsema aika, on aikataulutuksessa monta selvitettävää mutkaa. Ja suunnitelman toteutuskin on tehtävä ja valvottava ihan valmiiksi asti, että lopputulos on paras mahdollinen katsojille esitettäväksi.

Mitä sisustussuunnittelija tekee?

Sisustussuunnittelijaan otetaan yhteyttä hyvin erilaisissa tilanteissa; kodissa voi olla pienempi tai suurempi suunnittelua vaativa kohde. Pienempi työ voi olla esimerkiksi sopivan sohvan valitseminen entiseen, jo olemassaolevaan kalustukseen.

Joku voi kaivata apua maton valintaan, verhojen suunnitteluun tai vaikka seinän värin miettimiseen.
Toinen taas tilaa täydellisen sisustussuunnitelmaan rakenteilla olevaan tai muutosta kaipaavaan kotiinsa: tapetit, kaakelit, huonekalut ja jopa verhotupsut valitaan suunnittelijan ammattitaitoon luottaen. Lähtötilanne on kuitenkin aina sama, kertoo Pirkko Välikoski:

- Tapaamme asiakkaan kanssa ja useimmiten hänen kotonaan. Keskustelemme asiakkaan tarpeista ja kuulostelen siinä samalla asiakkaan toiveita ja ajatuksia. Siitä se varsinainen työ eli suunnitteluprosessi lähtee käyntiin.

Budjetointi hankalaa

- Alkukeskustelussa selvitän aina asiakkaan budjetin ja suunnittelun hintahaarukan. Olen kylläkin huomannut, että asiakkaalle tulee suunnittelun edetessä aina uusia toivomuksia: tehdään vielä se, jos vielä katsottais hiukan sitäkin huonetta… Silloin ollaan jo aivan eri hinnoissa kuin alussa on suunniteltu, joten sisustuksen lopullista hintaa on alkuvaiheessa hyvin vaikea sanoa, kertoo Pirkko Välikoski.

Kun asiakas on tyytyväinen lopputulokseen, käytetään saman suunnittelijan palveluita usein myös tulevaisuudessa. Ainakin Pirkolla on asiakkaita jo kolmannessa polvessa.

- Samat asiakkaat ottavat yhteyttä yhä uudelleen. Minä kun olen tehnyt tätä työtä jo pidempään, niin tällä hetkellä teen sisustuksia urani alkuvaiheen asiakkaiden lapsille ja jopa lastenlapsillekin.

Suunnitelman hinnoittelu

Suunnittelutyön hinnat vaihtelevat paljon, sillä suunnittelijat ovat yleensä yksityisyrittäjiä. Suunnittelutyölle voidaan sopia kokonaishinta etukäteen, tai käyttää tuntiveloitusperiaatetta. Hinnoittelussa otetaan huomioon suunnittelijan kokemus: tuoreen noviisisuunnittelijan hinnat ovat ymmärrettävästi alhaisempia kuin kokeneen, kauan töitä tehneen.

Paikallisen sisustussuunnitelijan yhteystiedot löytyvät puhelinluettelon keltaisilta sivuilta ja netistäkin löytyy tietoja, esimerkiksi osoitteesta www.sisustussuunnittelijat.com. Ennen suunnitelman tilausta kannattaa pyytää tarjouksia ja katsella vaikka useammankin eri suunnittelijan työnäytteitä.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen