Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Pistokkeita liian vähän, johtoja liikaa

Useissa talouksissa on sähkö- antenni- ja puhelinpistorasioita liian vähän. Varsinkin vanhemmissa taloissa pistokkeita on asennettu harvakseltaan, eivätkä ne vastaa enää nykytarpeisiin. Vielä kymmenisen vuotta sitten kodin sähkölaitteiden johtoviidakko oli hallittavissa. Enää ei kuitenkaan riitä yhteen huoneeseen pelkkä yölampun pistorasia, kun on stereot, videot, dvd-soitin, tietokone, laajakaistayhteys jne.

Fröbergit asuvat jo kolmannessa perheen isän Keijon rakentamassa omakotitalossa, mutta tämäkään talo ei ole vielä täydellinen. Kymmenen vuotta sitten rakennetun talon sähköratkaisuissa on toivomisen varaa.

- Pistokkeita on jouduttu lisäämään. Rakentaessamme olisimme voineet laittaa pistokkeita vaikka kuinka paljon, mutta kun niitä ei silloin asennettu, koituu niistä nyt lisäkustannuksia, Keijo Fröberg toteaa.

Kolme sähköpistoketta joka huoneeseen

Uudisrakennuksissa pistorasioiden määrä otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa, sillä esimerkiksi antenni- ja puhelinpistorasioiden lisääminen myöhemmin on teknisesti hankalaa ja kallistakin. Uppoasennuksissa on hyvä varautua jo rakentamisvaiheessa myös lisäpistorasioiden jälkiasennukseen.
Yleisohjeena pistokkeiden asettelusta voidaan sanoa, että sähköpistorasioita on hyvä olla vähintään kolme jokaisessa huoneessa. Antennipistorasiat kannattaa asentaa automaattisesti olohuoneeseen, keittiöön, makuuhuoneeseen ja takkahuoneeseen. Puhelinpistorasioita on taas hyvä olla sekä keittiössä, eteisessä, makuuhuoneissa, työhuoneessa että kodinhoitohuoneessa. Kaikkialla! Erityisesti, jos vielä käyttää myös lankapuhelinta.

Sähkösuunnitelma helpottaa työtä

Sähköistysratkaisujen huolellinen suunnittelu vaikuttaa merkittävästi asuinmukavuuteen, energiatalouteen ja myös asunnon arvoon.

- Kodin pohjapiirustukseen kannattaa merkitä huonekalujen tuleva sijainti. Tämän suunnitelman pohjalta sähkösuunnittelijan on helpompi ruveta rakentamaan talon sähköjärjestelmää. Suunnitelmasta näkee heti mihin sijoitetaan esimerkiksi televisiot ja puhelimet tai mihin tarvitaan erityisen paljon pistokkeita, valistaa sähköteknikko Seppo Asikainen.

Sähkösuunnitelman avulla pystyy myös kilpailuttamaan sähköurakoitsijoita, sillä suunnitelman pohjalta urakoitsijat pystyvät hinnoittelemaan urakan etukäteen.

Toimittaja
Mape Morottaja

Lisätietoja:

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen