Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Puistojen puut

Puistojen ja muiden yleisten alueiden kasvusto jakaa mielipiteet, koska näköala on ristiriitainen juttu - toisaalta, varsinkin syksyllä ja talvella arvostetaan tiheän puuston tai pensaiston antamaa näkösuojaa ja keväällä ja kesällä halutaan valoa ja laajoja näköaloja.

Maisema toki muuttuu, vaikka sille ei mitään tekisikään: puut ja pensaat kaatuilevat ja menevät lakoon, vaikkapa luonnonvoimien jyllätessä.Tai sitten nuo pihojen pikku pirulaiset kasvavat niin, että ne vähitellen alkavat varjostaa ympäristöä ja näköala suppenee.

Kuka tahansa ei kuitenkaan saa puita kaataa tai katkoa. Pääsääntöisesti homma kuuluu maan omistajalle, mutta siihenkin tarvitaan lupa!

Luvan kanssa

Asemakaavoitetulla alueella asukas ei saa kaataa puuta ilman lupaa - ei edes omalta tontiltaan. Mittaviin kaatoihin tarvitaan rakennus- ja ympäristölautakunnan myöntämä maisematyölupa, mutta yksittäiset puunkaadot hoituvat vähemmällä byrokratialla, kertoo Nokian kaupungin puutarhuri Urho Tirri.

- Rakennus- ja maankäyttölain mukaan puunkaato, samoin kuin kaivuu-, täyttö- ja louhintatyöt ovat luvanvaraista toimintaa. Luvan myöntää se kaupungin viranomainen, jonka kaupunginhallitus on siihen tehtävään määrännyt. Maan omistusolosuhteet eivät vaikuta: oli sitten vuokra- tai omistustontista kysymys niin lupa on haettava. Tämä koskee periaatteessa myös yleiskaava-aluetta, ellei yleiskaavassa ole toisin määrätty.

Asukkaan pyynnöstä

Asukas voi ehdottaa puun kaatamista myös kaupungin omistamalta alueelta, esimerkiksi puistosta. Kuultuaan perusteet asiaa hoitava viranomainen tekee päätöksen. Perusteita on monenlaisia.

- Tietenkin vaaratekijät eli aina myrskyjen jälkeen ilmoitetaan huojuvista puista ja pelätään niiden kaatuvan. Pahimmassa tapauksessa tulee uhkauksiakin: kuka maksaa viulut, jos vahinko tapahtuu. Puun huono kunto on tietenkin selkeä ja pätevä peruste. Valitukset tiheästä metsästä ovat sesonkiluonteisia: keväällä alkaa vilkkain aika, kun toivotaan valoa sisälle asuntoon ja tätä jatkuu kesälomiin asti. Talvella havupuiden antamaa suojaa taas arvostetaan, Urho Tirri tietää.

Taloyhtiön puut

Jos asukas haluaa puita kaadettavaksi taloyhtiön alueelta, asia on ensin käsiteltävä taloyhtiön hallituksessa. Sen jälkeen yhtiön hallitus voi hakea lupaa kaupungilta. Jos toive onkin päinvastainen eli halutaan istuttaa puita, toimenpide on yksinkertaisempi.

- On täysin taloyhtiön ja sen asukkaiden harkinnassa, jos pihaan halutaan istuttaa muutama varjostava puu tai pensas. Jos on kyse varsinaisesta metsittämisestä kaavoitusalueella, niin se on jo maisemaan vaikuttava tekijä ja vaatii maisematyöluvan, kertoo Urho Tirri.

Peltoaukeat

Esimerkiksi Nokia on omakotitalovaltaista aluetta ja peltotontteja on paljon. Jos tontti rajoittuu kaupungin omistamaan alueeseen, sen metsittämisestä voidaan neuvotella. Käytännössä työ on kuitenkin aika hidasta: puu kasvaa kauan ja määrärahat ovat tiukassa.

Asukkaille voidaan joissakin tapauksissa antaa itselleenkin lupa istuttaa puita ja pensaita varjon antajiksi - myös kaupungin puolelle tontin rajaa - jos he itse hankkivat taimet ja hoitavat työn.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen