Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

  

Retrotyyli tulee!

Päivi Salmijärven koti hehkuu muutoksen jälkeen oranssin, keltaisen ja sinisen sävyissä, jotka ovat omiaan piristämään syysihmistä. Voimakkaat värit ovat kokeneet toisen tulemisen, kuten 70-luku yleensäkin sisustamisessa ja pukeutumisessa. Trendikästä on kaivaa esiin vanhat sisustuskankaat ja ommella niistä laukkuja tai vaatteita.

On syntynyt 2000-luvun alun kuumin sisustustyyli – retrotyyli. Se muodostuu ennen kaikkea 1900-luvun kodin sisustukseen kuuluvista esineistä kuten huonekaluista, valaisimista ja tekstiileistä sekä kaikista niistä lukemattomista jokapäiväisistä tavaroista ja koriste-esineistä, jotka kertovat omistajansa persoonallisuudesta.

Valitse parhaat palat

Ne, jotka sisustavat kodeistaan retrotyylistä, eivät pyrikään luomaan näköispainosta menneisyydestä, vaan valitsemaan siitä parhaat palat ja nautittavimmat esineet. 1960-luvulla voimakkaat värit, kuten vaaleanpunainen, violetti ja oranssi kohosivat nuorison muotiväreiksi. Suosittuja sisustusvärejä olivat mm. avokadonvihreä ja kullanväriin viittaava keltainen. 70-luvulla mukaan tulivat erilaiset ruskean sävyt, paksu vihreä ja keltainen.

Popkuoseja

70-luvun kuluessa edettiin 50-ja 60-lukujen muovisesta modernismista radikaalin kulmikkaan anti-design-suuntauksen ja metallinhohtoisen high techin kautta 70-luvun loppupuolen raikkaaseen ja kodikkaaseen ilmeeseen.

70-luvun sisustuksessa ja värimaailmassa oli jäljellä pop-taiteen elementtejä ja 60-luvulla käyttöönotetut riehakaskuosiset puuvillakankaat säilyttivät suosionsa. Andy Warholin ja muiden poptaiteilijoiden innoituksesta kankaissa alettiin käyttää suuria kuvioita. Varsinkin kukka-aiheet olivat suosittuja. Kirkkaat ja voimakkaat värit, oranssi, vihreä, keltainen, ruskea ja musta, sininen ja punainen valtasivat keittiöt ja olohuoneet.

Voimakkaista väreistä viileisiin maasävyihin

Yksi 60-70-lukujen suosituin muoto oli ympyrä ja sen kolmiulotteinen muunnos, pallo. Se toistui kodeissa eri muodoissaan, pallotuoleissa ja pallolampuissa. Alkuperäisiä retrokauden tekstiilejä voi ola vaikea löytää, monet alkuperäiset matot, tyynyt ja sisustuskankaat kuluivat tai haalistuivat päivittäisessä käytössä. Joitain 60-70-luvun kankaita on kuitenkin ruvettu painamaan uudelleen.

70-luvun loppupuolella suosituiksi tulivat luonnollliset ja viileät maasävyt. Pyrittiin raikkaiseen ja kodikkaaseen ilmeeseen. Huonekalujen ja muiden esineiden ympärille jätettiin tilaa, ja tyyppiesimerkkinä pidettiin valkoista, virtaviivaista sisustusta.

Kankaista taide-esineitä

Nykyään modernismin tekstiileistä ja matoista, varsinkin tunnettujen muotoilijoiden suunnittelemista tuotteista on tullut suosittuja keräilykohteita, joita näiden aarteiden omistajat ripustavat seinille gobeliinien tai maalausten tapaan. Sillä tavoin tekstiilit saavat niille taide-esineinä kuuluvan arvon ja välttyvät kulumiselta.

Toimittaja
TIINA SUVANTO

Lähde:
Bingham & Weaving: Retrotyyli
Helsingissä, Otava 2001

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen