Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Valaisimen turvatarkastus

Kirpputoreilta, mummon vintiltä tai ulkomaan reissulta voi löytyä juuri kotiisi sopiva valaisin, kaunis ja tunnelmallinen. Mutta ennen kuin painat vanhan valaisimen pistokkeen pistorasiaan, tarkista ihmeessä sähkölaitteen kunto.

Jännite väärässä paikassa

Vanhassa valaisimessa voi olla monenlaisia vikoja. Sähköjohdot voivat olla ajan rapistamia jopa niin, että sähköjännite pääsee karkaamaan valaisimen runkoon.

Maritta Järä koki sananmukaisesti sähköisiä väristyksiä, kun oli sytyttämässä vanhaa valaisintaan: valaisimen rungossa oli jännite, joka kulki Marittan läpi, kunnes vieressä ollut sisustajamme Pirkko pääsi apuun.

Paikalla ollut sähkömies tarkisti saman tien myös Marittan Tanskasta tuoman kauniin, vanhan mallisen jalkalampun kunnon. Ilmeni, että lampun jalassa kulki jännite. Vaikka kaikki Euroopan alueella myynnissä olevat valaisimet ovat lähtömaassa C-hyväksynnän saaneita tuotteita, kannattaa sähkölaite tarkistuttaa asiantuntijalla aina, jos epäilet sen kuntoa. Suomalainen sähkömies osaa arvioida ulkomailta tuodun lampun tai muun sähkölaitteen turvallisuuden.

Sopimattomat pistokkeet

Vanhan mallinen tai ulkomailta tuotu valaisin voi vaatia uuden pistokkeen, sillä kaikki mallit eivät sovi suomalaisten kotien nykyaikaisiin pistorasioihin.

Rikkinäisen tai pistorasiaan sopimattoman pistokkeen liitäntäjohto vaihdetaan prässättyyn, kaksoieristettyyn liitäntäjohtoon, joka sopii maadoitettuun ja maadoittamattomaan pistorasiaan. Valaisinliikkeen hinta-arvio noin kolmen metrin liitäntäjohdolle ja vaihtotyölle on 3-4 euroa.

Johdon ja pistokkeen vaihtoja tekevät valaisinliikkeet ja sähköliikkeet. Vaihto kannattaa aina antaa ammattilaisen käsiin, vaikka mummo olisikin opettanut, kuinka puukolla vuolemalla saadaan maadoitetut pistokkeet maadoittamattomiksi. Sähkölaitteiden kotikorjaukset tehdään aina omalla vastuulla ja vakuutusehtojen ulkopuolella.

Vakuutusyhtiön kanta

Esimerkiksi Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennia ei korvaa valaisimen aiheuttamaa onnettomuutta peruskotivakuutuksen ottaneelle, mutta laajemman kotivakuutuksen piirissä korvaus jo maksettaisiin.

- Vakuutusyhtiö ei odota, että tavallinen ihminen tunnistaa viallisen sähkölaitteen, ellei vika päälle päin näy. Mutta jos asiakas huomaa, että vanhassa valaisimessa johdon kangaseriste tai lyijyputki on viallinen ja asiakas saa siitä sähköiskun, on kyseessä törkeä huolimattomuus eikä ennalta arvaamaton onnettomuus, kertoo korvauspäällikkö Aarre Aaltonen Fenniasta.

Korvauspäällikkö Aaltosen mukaan tavallisen kuluttajan ei pitäisi hirveästi epäillä, etteikö Euroopan alueelta kuten esimerkiksi Tanskasta ostettu lamppu toimisi. Jos luottavainen kuluttaja ei osaa pelätä ehjän näköisen valaisimen sähkövikaa, arvioi vakuutusyhtiö vahinkojen johtuvan ennalta arvaamattomasta eli korvattavasta tapauksesta.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen