Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Vanha takka uusiksi

Suomessa on käytössä yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Suurin osa näistä on varaavia takkoja. Kuusikymmenluvulla yleistyivät avotakat, joita rakennetaan yhä omakotitaloihin sekä kesämökeille. Katko avotakkojen rakentamiseen tuli muutamaksi vuodeksi –70 luvun alkupuoliskolla, jolloin energiakriisin aikana piti välttää kaikkea energian tuhlausta. Avotakat eivät toimi lämmityslaitteina, vaan ne puhaltavat lämmön taivaalle lyhyestä piipusta ja kuluttavat ilmaa huoneesta. Tällainen takka onkin tarkoitettu lähinnä vain tunnelman luomiseen.

Avotakka energiataloudelliseksi

Avotakan voi nykyisin nopeasti muuttaa energiaa säästäväksi lisälämmityslaitteeksi.

- Takkaa ei tarvitse purkaa, vaan takan sisään asennetaan ns. takkakasetti. Tällöin takasta saadaan kiertoilmatakka, joka lämmittää ilmaa ja varastoi lämpöä huonetilan rakenteisiin, kertoo rakennusmestari Tuomo Taimiaho.

Lämpötilaa voidaan myös säätää ja palaminenkin on puhtaampaa kuin perinteisissä tulisijoissa. Kiertoilmatakkaa on miellyttävämpi käyttää paloajan ja lämpötilan säätömahdollisuuden takia. Kiertoilmatakka ei pinnaltaan juuri lämpene, ja tässä onkin suurin ero perinteiseen varaavaan tulisijaan nähden.

- Myös sisustuksellisesti takka on käytännöllinen, pinnoitteet antavat mahdollisuuden valita takan ulkomuodon ja materiaalin aivan oman kodin tarpeiden mukaan. Tässäkin on kiertoilmatakka poikkeaa edukseen, sanoo Taimiaho.

Uusia takka-ajatuksia Euroopasta

Suomessa puu-uuneja käytetään täydentävänä lämmitystapana. Ne vähentävät sähkön ja öljyn kulutusta. Oikeanlaisella käytöllä puu-uuni voi tuottaa jopa puolet pakkasaikoina tarvittavasta lämmöstä.

Euroopassa kiertoilmatakat ovat huomattavasti yleisempiä kuin meillä. EU:ssa päätetään myös kotitulisijojen päästörajoista. Meillä rajoituksia ei vielä ole, mutta muutoksia on tulevaisuudessa luvassa. Tällöin puhtaammin palava kiertoilmatakka saattaa löytää tiensä suomalaisiin takkahuoneisiinkin. Kustannusarvio avotakan uudistuksesta on rakennusmestari Taimiahon mukaan noin 2000 - 3000 euroa.

Toimittaja
Lilli Loiri

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen