Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Talonmies luo turvallisuutta

Asuntotietokeskuksen mukaan päätoimisia talonmiehiä suomessa on 3 500, osa-aikaisia 2 500. 25 000 taloyhtiötä on valinnut huoltoyhtiön palvelut.

Talonmies huolehtii kiinteistöstä, sen lämmityksestä sekä tekee huolto- ja korjaustöitä. Töistä raskaimpia ovat lumityöt ja hiekoitus, nurmikon leikkuu ja porrassiivous. Riskitöitä ovat esimerkiksi lumenpudotus katoilta, lämmityskattiloiden ja -hormien puhdistus, pölyävät korjaukset ja jopa asbestipöly putkiremonttien yhteydessä.

Talonmies Eino Lehto on huolehtinut Tampereella Huhtimäenkatu vitosen huoltotöistä pian kolmekymmentä vuotta. Hänet palkattiin puolipäiväiseksi talonmieheksi, kun talo siirtyi omavaraisesta lämmityksestä kaukolämpöön. Lehdon mielestä talonmies luo paitsi lumet, myös turvallisuuden tunnetta talon asukkaille.

Vaihtoehtoja löytyy

Huoltoyhtiön ja talonmiehen välimuoto on korttelitalonmies, joka voi olla usean taloyhtiön yhteisesti palkkaama. Myös huoltoyhtiö tai isännöintifirma voi palkata korttelitalonmiehen hoitamaan useaa kiinteistöä kerralla. Talonmies Eino Lehto ei haluaisi ainakaan huoltoyhtiön palkkalistoille.

- En missään tapauksessa. Itku silmässähän ne siivoojatkin tuolla rapussa juoksevat, kun niillä on vain varttitunti aikaa per rappu. Aikataulu on vedetty niin kireäksi, että ei innosta. Kyllä minä vartoilen vaan eläkepäiviä, sitten joskus. Terapiaahan tämä talonmiehen homma mulle on – kun viihtyy työssään.

Vaikka suora hintavertailu onkin talonmiehelle epäedullinen, se ei kerro koko totuutta. Taloyhtiölle tulee lisää kustannuksia, jos huoltoyhtiö ei talonmiehen tapaan huolehdi kiinteistön ennakoivista korjauksista ja ympäristön hoidosta. Kun pikkuviat korjataan ajoissa, vältytään kalliimmilta vaurioilta.

Hyvä talonmies on kysyttyä tavaraa

Helsingin seudun asukaskyselyssä seitsemän kymmenestä vastaajasta halusi talonmiehet takaisin, vaikka se aiheuttaisikin lisäkustannuksia. Paitsi talon kunnosta ja ympäristöstä, huolehtii hyvä talonmies myös asukkaista ja naapuruston hyvinvoinnista.

- Kyllähän mulla ainainen riita on koululaisten kanssa, kun ne käy tuossa talon nurkalla tupakilla. Niiltä täytyy koittaa pummia pois kaikki tupakat, kun niiden keuhkot on vielä kehitysvaiheessa, veistelee Eino Lehto tupakkia sytytellessään.

Ennen talonmies oppi ammattiinsa työssä. Nyt on jo mahdollista suorittaa kiinteistöhoitajan tutkinto ammattioppilaitoksen LVI-tekniikan peruskurssilla. Myös oppisopimuskoulutus tai aikuiskoulutuskeskuksen kurssi on mahdollinen tie uralle. Työssä vaaditaan ennen kaikkea itsenäisyyttä, ahkeruutta, omatoimisuutta sekä monipuolista teknistä ammattitaitoa. Hyvästä ihmistuntemuksesta on apua; talonmieshän joutuu tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Toimittaja:
Henna Peltola

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen