Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Uima-allas toimivaksi

- Uima-allas on pirunmoinen haihduttava pinta, josta pääsee vesihöyryä ilmaan ja kosteutta rakenteisiin. Toinen ongelma on veden puhtaana pitäminen: ihmiset kyllästyivät läträämään kemikaalien kanssa ja altaat ovat menettäneet arvoaan, kertoo Tampereen kaupungin rakennustarkastaja Kalevi Lammi.

Uima-allasboomi on selvästi ohi. Sesonki sattui 1960 – 70 -luvuille, jonka jälkeen on ollut hiljaisempaa. Tosin espoolaisesta alan liikkeestä todettiin, että laman jälkeen kysyntä on taas vilkastunut. Arvio oli, että uima-altaita rakennetaan yksityisasuntoihin noin 50 – 100 kappaletta vuodessa.

Tekniikka kehittynyt huimasti

Lammen mukaan ongelmana on vuosien takainen sekava laatutaso. Suurin osa altaista on muutettu käyttötilaksi eikä uusia lupia juuri haeta. Sääli, sillä Lammen mukaan tekniikka on kehittynyt huimasti: käytössä on mm. ruostumattomia teräsaltaita sekä lujitemuovisia altaita.

70-luvulla uima-altaiden rakentaminen ja käyttö tyrehtyi energiakriisiin, kun öljyn ja sähkön hinta nousi reippaasti. Altaita muutettiin mm. varastoiksi ja huonetiloiksi rakentamalla päälle lattia. Sen jälkeen tulivat porealtaat ja vastaavat korvaamaan pulikoimisen tarvetta.

Kosteusongelmia

Taloon sisään rakennettavasta altaasta voi koitua monenlaisia ongelmia. Pahinta on kosteus. Lastulevyt hapertuvat ja talo homehtuu. Seurauksena saatetaan koko taloon joutua tekemään ilmastointiremontti ja rakenteellisia korjauksia.

Altaat ovat myös vuotaneet kaakelien saumoista, kun laastit ja silikonit eivät ole kestäneet kloorivettä. Myös itse allas on voitu valaa niin huonosti, ettei se pidä vettä vuosikausia. Jos allas peitetään lattialla, sen viemäröinti on tukittava huolella niin ettei uuden lattian alle pääse kosteutta.

Rakenna ilmanvaihto oikein!

Tärkeimpiä tehtäviä allasta rakennettaessa on ilmanvaihdon oikea mitoitus, niin että se jaksaa poistaa altaan haihtumisesta syntyvän vesihöyryn. Höyryä voi estää pitämällä altaan veden huonetilaa kylmempänä. Pelkkä painovoimainen ilmanvaihto ei yleensä riitä, vaan tarvitaan koneellinen ilmanvaihto.

Mitä allas maksaa?

Normaalikokoinen allas kotiin on kooltaan n. 3 x 7 m. Siihen mahtuu 30 kuutiota vettä. Altaan laatoitus maksaa n. 400 mk per neliö. Tekniikka – pohjakaivot, putket ja suodattimet – maksaa 11 – 12 000 mk. Teräsportaat lisäävät hintaa 1 500 – 2 000 mk, valaisimet muuntajineen 1 500 mk kappale. Lisäksi tarvitaan pohjaimuri (1 000 mk), vesitesteri (300 mk) sekä hoitokemikaaleja. Kun betonityö lasketaan mukaan, allas maksaa helposti 30 – 40 000 mk.

Kuukaudessa altaasta tulee kuluja 300 – 400 mk. Tampereen sähkölaitoksen mukaan sisäallas kuluttaa sähköä vuodessa n. 6 000 kilowattituntia, mikä maksaa 2 500 mk vuodessa taloussähkön hinnalla.

Ulkoaltaan hinta samaa luokkaa kuin sisäaltaan

Ulkoaltaita myydään pakettiratkaisuina. Elementit joko upotetaan maahan kaivettuun kuoppaan ja laidat sekä reunat verhoillaan, tai sitten paketti kootaan maan päälle. Vanhimmat tällaiset altaat ovat 25 -vuotiaita ja toimivat yhä. Hintaa altaalle kertyy n. 35 000 mk ja vedenpuhdistuslaitteistolle 6 – 7000 mk eli yhteensä allas maksaa n. 42 000 mk.

Jos allas tehdään pihalle betonista, se on kiinteä rakennelma johon vaaditaan rakennusluvat. Elementtirakenteinen allas ei tarvitse lupia välttämättä, mutta tämä riippuu paikkakunnasta. Sisälle altaan saa rakentaa vain lupien kanssa.

Lisätietoja:

Tampereen kaupungin rakennusvalvonta:
http://www.tampere.fi/ytoteto/rava/index.htm

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen