Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Leivinuunille väriä pintaan

Tiilistä muurattu leivinuuni voi olla hyvinkin hallitseva kodin elementti. Maalaamalla uuniin saadaan uusi väri, ja uuni sulautuu tarpeen mukaan muuhun kodin sisustukseen. Tiilet voivat olla kirjavia ja saumauslaastit turhankin voimakkaan värisiä. Niiden maalaus onnistuu, kunhan pohjatyöt tehdään huolella ja hommaan valitaan oikean laatuinen maali.

Pohjatyöt

Varsinkin uunin luukun ja nokiluukkujen lähellä olevat tiilet voivat olla erityisen puhdistuksen tarpeessa. Noki, rasva ja muu lika pestään pois liuotinaineella, jolla saadaan samalla tarttuvuutta tiilen pintaan.

Pohjamaalia uuni ei tarvitse, mutta maalia kannattaa vetäistä muutamaan kertaan, niin maalin oikea sävy tulee paremmin esiin. Maalikauppiaat osaavat neuvoa sopivan maalin, jossa itsessään on jo epätasaisille pinnoille tarkoitettu tartuntavoima.

Nopea ja höyrytön toimenpide

Remonttimies Harri Tuominen valitsi uunin maalaukseen vesiohenteisen maalin, joka kestää lämpöä 120 astetta.

- Toinen vaihtoehto on liuotinpohjainen maali, mutta sitä ei suositeta lämmitettäville pinnoille. Muuten maalista tulee liuotinkäryjä, kun uunin maalipinta lämpiää. Vaikka uunin tiili on kovaa, niin liuotinaineet höyryäisivät sieltä pitkän aikaa, perustelee Harri maalivalintaansa.

Maalattu pinta on pölykuiva puolessa tunnissa ja kahden tunnin päästä pääsee jo maalaamaan toisen kerroksen. Ja kun vesiohenteista maalia käytetään, ei siitä maalin kuivamisen jälkeen ole hajuhaittoja, eikä niitä myrkkyhöyryjäkään.

Leivinuunia voi maalauksen jälkeen käyttää aivan normaalisti.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen