Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

  

Kirkasvalohoito 
auttaa kaamosmasennukseen

Valon puute aiheuttaa joillekin henkilöille masennusoireita. Oireita ovat väsyminen, alakuloisuus sekä esimerkiksi ylimääräinen ruokahalun kasvu. Kansanterveyslaitoksen erikoislääkäri Timo Partosen mukaan jopa 80 prosenttia kaamosmasennukseen taipuvaisista voi saada hyötyä kirkasvalohoidoista. Usein valo piristää, vaikkei lääkäri masennusta olisi diagnosoinutkaan.

Valo voi myös masentaa

Toisaalta keväällä valon lisääntyminen aiheuttaa osalle masennusta. Ilmiö näkyy piikkinä itsemurhatilastoissa, joissa luvut ovat korkeimmillaan helmikuusta loppukevääseen saakka. Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä. Oletettavaa kuitenkin on, että vuorokausirytmin muutos on stressaava molempiin suuntiin, sekä päivän pidetessä keväällä että lyhetessä syksyllä.

Erikoislääkäri Partonen kertoo, että molemmat vuodenajat saattavat masentaa, mutta syy ei todennäköisesti ole valon määrän lisääntymisessä.

Ihminen tarvitsee kirkasta valoa vuorokausirytmin ylläpitoon. Kirkasvalohoidolla sisäinen kello palautetaan ns. oikeaan aikaan. Jos uni-valverytmissä on huomattavia häiriöitä, tulisi kirkasvalohoidon ajankohta vuorokaudessa suunnitella lääkärin kanssa. Suunnittelua voidaan käyttää myös aikaerosta johtuvan väsymyksen eli jet-lagin hoitoon tai vuorotyön aiheuttamiin oireisiin.

Kirkasvalohoito piristää kuin kupillinen kahvia

Kirkasvalohoito piristää usein välittömästi. Valohoidossa valon määrä eli luksit ratkaisevat. Kirkkaassa auringonpaisteessa lumihanki lisää valon määrää ja vaikutus on parempi kuin kirkasvalohoidolla. Tuolloin saadaan jopa 10 000 luksia. Talvinen ulkoilu käykin luomuvalohoidosta. Alle 2500 luksimäärällä ei ole vaikutusta, joten kirkasvalolamput ylittävät tämän määrän. Voimakkaimmat kirkasvalohoitolaitteet antavat 5000 –10 000 luksia.

Kirkasvalohoitoa ei suositella henkilöille, joilla on silmän linssin tai verkkokalvon sairaus. Esimerkiksi diabeetikon on syytä käydä silmälääkärin vastaanotolla ennen hoidon aloittamista. Samoin jotkin lääkkeet aiheuttavat herkistymistä valolle ja esimerkiksi iho-oireita. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi jotkin antibiootit ja psyykelääkkeet.

Valohoitoa saa sekä sairaaloissa että polikliinisesti. Erikoislääkäri Partonen kertoo kävijämäärien pysyneen tasaisina. Suurin ja kasvava käyttäjäryhmä ovatkin kotonaan kirkasvalohoitoa nauttivat.

Valohoitolaitteet voivat nykyisin olla jopa sisustuselementtejä. Ne voidaan asentaa kattoon tai pöydälle. Kirkasvalolampun olisi kuitenkin hyvä olla kasvojen tasalla, noin metrin päässä käyttäjästä. Lamppua ei kuitenkaan tarvitse suoraan tuijottaa, vaan valaisimeen tulisi vilkaista silloin tällöin. Hoitoa kannattaa ottaa puolesta tunnista tuntiin, samalla kun esimerkiksi syö aamiaista ja lukee aamulehden. Keittiö onkin oiva paikka kirkasvalolampulle.

Toimittaja: Lilli Loiri

 

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen