Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

  

Huonekalujen entisöinti

Vanhat huonekalut merkitsevät monelle paljon. Vanhat esineet kulkevat suvussa sukupolvesta toiseen ja jokaisella niistä on muistoarvonsa ja oma tarinansa kerrottavana. Vaikka itse ei perinteistä huonekalua omaan asuntoonsa tahtoisikaan, kannattaa kaikki vanhat huonekalut säästää ja korjata hyvin, sillä aina tulee joku, joka haluaa ne omakseen.

Entisöinnillä tarkoitetaan huonekalun tai esineen asun palauttamista alkuperäiseen muotoonsa. Uudistamisesta siinä ei ole kyse, eikä vanhan huonekalun tulekaan näyttää uudelta. Jokainen huonekalu tulisi käsitellä yksilöllisesti kuntonsa mukaisesti ja pintakäsittely tulisi tehdä huonekalussa alkuperäisesti käytetyillä aineilla jos mahdollista.

Aloitettaessa entisöintiä tulee tietää, mitä on viisasta tehdä tai jättää tekemättä. Kalusteiden kunto on syytä tarkistaa kokonaisuudessaan ennen kuin lähtee maalausurakkaan ja tarvittavat korjaukset pitää tietysti tehdä ennen uutta maalipintaa. Kannattaa korjata mieluummin liian vähän kuin liian paljon, sillä iän merkit kantavat mukanaan muistoja. Kun huonekalusta poistetaan jotain, sitä ei enää saada takaisin.

Ensin poistetaan vanha maali- tai lakkapinta ja pinta hiotaan puhtaaksi, mieluiten käsin, sillä kone jättää jälkiä. Vanhoissa esineissä sattaa olla hyvinkin monia maalikerroksia. Maali poistetaan huolellisesti kerroksittain. Maalialueita esiinotettaessa selviää, onko alin kerros siinä kunnossa, että se voidaan kokonaisuudessaan paljastaa.

Huonekalun henki ja ikä tulisi ottaa huomioon materiaaleja ja pintakäsittelyaineita valitessa. Huonekalut tulisi käsitellä aikakautensa maaliaineilla ja parhaaseen lopputulokseen päästään käyttämällä alkuperäisiä lakkoja. Tämä voi olla vaikeaa, sillä tiettyjä valmisteita ei enää valmisteta. Monessa tapauksessa pelkällä lakalla tai vahalla päästään kauniiseen lopputulokseen.

Huonekalujen entisöintiä kaikkineen pidetään tällä hetkellä lähes muotiharrastuksena. Usein vanha kaappi saa ylleen vain uuden maalin ja se riittää kaapin ehostamiseksi. Kuinkahan monta vanhaa huonekalua on pilattu maalaamalla ne väärillä maaleilla ja väärän väriseksi? Jos haluaa uuden värisävyn vastaavan aikaisempaa, maalin sekoittaminen on tarkkaa työtä. Vanhaa tulisi kunnioittaa.

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen