Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Turhat ja vinot seinät remontissa

Putkimallinen keittiö oli suosittu 60-luvulla rakennetuissa taloissa. Kaikki tarpeellinen on ahdettu kapeaan tilaan, eikä siellä oikein mahtuisi olemaan, saati sitten liikkumaan ja kokkailemaan.

Maarit Raution kuuden neliön kokoinen putkikeittiö on tullut matkansa päähän: nyt vaihdetaan käytävämäisyys avaraan tilaan. Olohuone ja keittiö saadaan yhdistettyä yhtenäiseksi tilaksi, kun huoneiden välinen seinä puretaan pois. Seinä ei ole kantava vaan kevyt väliseinä, joten taloyhtiö antoi luvan sen purkamiseen.

Moukarin heilahdus eli pölyiset purkutyöt

Seinän kaataminen vaatii voimaa, hengityssuojia ja tarmokkaita purkujätteen kantajia. Maaritin huoneiston tiiliseinä kaatui isän ja moukarin voimalla, ja keittiö oli nopeasti täynnä purkujätettä: punatiiliä, laastin lohkareita, tapetin riekaleita ja ilmassa leijailevia sementtipölyn hiukkasia.

Maaritin asunnosta purkujätteen sai heitettyä kätevästi ikkunasta pihalle, josta se kuljetettiin kaatopaikalle. Pöly on mahdoton asuinkumppani - etenkin kun sitä on niin paljon, että siihen voi vaikka piirtää - joten Maarit vetäytyi hotellin huomaan purkutöiden ajaksi.

Vanhan talon yllätyksiä

Kun purkutyöt olivat ohi, pääsivät remonttimiehet pohjustamaan uutta keittiötä. Seinät saatiin maalattua ja laatat lattiaan, ja vasta sitten vanha talo paljasti yllätyksensä: keittiö on toisesta päästä viisi senttiä leveämpi kuin toisesta, eli huoneen seinä on vinossa.

- Sadantuhannen markan remontissa ei kannata huolellisuudesta tinkiä, vaan tehdään kerralla kunnollinen lopputulos, kommentoi sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski ja suositteli Maaritille ehdottomasti seinän oikaisemista. Jos seinää ei oikaistaisi, sen vinous näkyisi selkeästi alakaapiston ja lattian laattojen yhtymäkohdassa.

Seinän suoristaminen

Remontoija Juha Craelius höyläsi laudoista kiilat, ja proppasi ne astiakaappien taakse jäävään seinään. Huoneen leveämmässä päässä kiilat irrottavat kaapistot seinästä juuri tarvittavan viiden sentin verran, ja kaapistot saadaan samaan linjaan laattarivistön kanssa.

Ainoastaan ylä- ja alakaapistojen väliin jäävään tilaan asennettiin uusi seinälevy, johon laatat kiinnitetään. Näin laatat saadaan samaan linjaan kaapiston kanssa. Craelius valitsi tarkoitukseen erikoiskovan kipsilevyn, joka kestää hyvin kosteutta ja kulutusta.

- Seinän suoristamiseen meni aikaa puolitoista tuntia. Ei suoristus itsessään mikään iso homma ole, mutta sen vaikutus lopputulokseen on iso, kommentoi Juha Craelius urakan jälkeen.

 

Seinän suoristaminen tapetointia varten

Seinän suoruus on helppo tarkistaa vatupassilla tai suoran lankun avulla. Jos remonttikohteena on asunto vanhassa talossa, tarkistus kannattaa tehdä myös ennen tapetointia. Seinän vinous näkyy tapetin alta, sillä seinässä oleva laaja kuoppa tai kohouma irvistää ikävästi tapetin saumakohdasta.

Jos seinäpintoja joutuu suoristamaan ennen tapetointia, se onnistuu edullisesti esimerkiksi veteen sekoitettavalla tasoitteella.

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen