Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Siivousvimma aiheuttaa allergiaa…

Ylenpalttinen puhtaus ei ole hyväksi, varsinkaan vauvaperheessä. Allergioiden ehkäisyssä on tärkeää, ettei pieni lapsi kasva steriilissä, desinfioidussa ympäristössä. Normaalit epäpuhtaudet kasvattavat lapsen vastustuskykyä.

Tämän hetkisten käsitysten mukaan juuri korkea hygienia on yksi suuri syy allergioiden puhkeamiseen. Kun ympäristömme on liian hygieeninen, emme joudu enää tarpeeksi tekemisiin luonnollisten bakteerien kanssa. Kun elimistön ei tarvitse puolustautua infektioita ja tauteja vastaan, aiheutuu ongelmia vaikkapa huonepölystä, eläinten hilseestä tai ruoka-aineista. Elimistömme ylireagoi.

…ja allerginen siivoaa

Jos perheessä on jo allergiaa, on puhtaus ja pölyttömyys toki paikallaan. Mutta nykyisin yleistyneitä antibakteerisia puhdistusaineita ei ole syytä käyttää. Hyvin harvoin kotona syödään lattioilta, saati tarvitaan leikkaussalihygieniaa.

Sileät ja tiiviit, pölyä keräämättömät kankaat ja materiaalit ovat allergisen kodin sisustuksen lähtökohta. Vältettäviä ovat tekstiilitapetit, kokolattiamatot, eikä sohvankaan tarvitse olla samettia tai plyysiä. Vaikkapa nahkasohva voi olla allergiselle erinomainen valinta.

Koriste-esineet, ovettomat kirjahyllyt ja huonekasvit keräävät pölyä. Näitä kannattaa välttää ainakin makuuhuoneessa. Pikkutavarain keräilijän kannattaisikin laittaa matkamuistonsa ja posliinikoiransa lasiovilla varustettuun vitriiniin. Puhtaanapito on tällöin huomattavasti helpompaa.

Vuodevaatteet ovat pölypunkkien paratiisi

Tärkein allergisen kodin saneerauksessa on makuuhuone ja siellä oma sänky. Vuodevaatteet voi vaihtaa tiiviisiin, pölypunkkeja ehkäiseviin versioihin, jotka kestävät myös kuuman konepesun.
Lisäksi vuodevaatteet olisi hyvä tuulettaa joka aamu.

Mikäli operaatio tuntuu työläältä, auttaa aamulla makuuhuoneen ikkunan avaaminenkin, varsinkin jos malttaa antaa sängyn olla jonkin aikaa sijaamatta. Näin yöllä hikoiltu kosteus pääsee haihtumaan vuodevaatteista. Pölypunkit kuolevat talvisessa ulkoilmassa, mutta paljon luultua pidemmässä tuuletuksessa ja kovemmilla pakkasilla. Aivan kokonaan niitä ei saa potkittua pehkuistansa koskaan.

Kerran viikossa kuurataan

Vaikka allerginen voikin jättää sänkynsä aamulla sijaamatta eikä desinfiointiaineita tarvita, silti on syytä siivota. Kerran viikossa tapahtuva siivous on parempi kuin jokapäiväinen imurointi. Pöly pääsee laskeutumaan pinnoille eikä leiju ilmassa jatkuvasti, ja on näin helppo pyyhkiä nihkeällä rätillä pois. Tavallinen, laimennettu astianpesuaine on aivan tarpeeksi järeää puhdistukseen.

Vessa ja kylpyhuone on myös hyvä hoitaa kerran viikossa, ja näissä kohteissa kannattaa muistaa sääntö "puhtaimmasta likaisimpaan". Tämä tarkoittaa, että putsataan aloittaen esimerkiksi peileistä ja hyllyiltä, edeten lavuaareihin ja lattioille. Lopuksi puhdistetaan WC-pönttö. Näin vältytään kuljettamasta bakteereja puhtaammille pinnoille. Ja jokaiselle kohteellehan on oma rättinsä tai harjansa, jotka on syytä vaihtaa säännöllisesti uusiin.

Toimittaja 
Lilli Loiri

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen