yle.fi


Timo Vuorensola 17.04.2010, 07:39

Rapakontakaista elokuvaa hieman virheellisesti lainatakseni: "If we build it, they will.come."

En sano, että mainitsemani koulutussysteemi on oikea, mutta mikä ikinä se muotoutuisi olemaan - kunhan ei keskinkertainen kompromissiratkaisu - käyttöä sille tulisi. Itse olen työskennellyt harrastelijaelokuvapiireissä koko ikäni, ja peräti rakentanut oman yhteisöpalvelun enemmän tai vähemmän harrastelijavoimin kehitettäville elokuville, ja kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

Itse lähdimme rakentamaan Wreckamovie-elokuvatuotantoalustaamme itsellemme. Aihetta tuntemattomille todettakoon, että Wreckamovie on netissä toimiva yhteisöllinen elokuvatuotantoalusta, jonka rakensimme Star Wreck- kokemustemme pohjalle. Ideana on luoda foorumi, jossa elokuvatuotannot ja elokuvantekijät ja sellaisiksi haluavat voivat lyödä viisaat päänsä yhteen, ns. poolata resurssinsa ja luoda elokuvia yhteisöllisesti.

Alunperin alusta rakennettiin vain Iron Sky:tä ja kenties seuraavaa Star Wreckiä varten, ja pyöritimmekin sitä hyvän puolitoista vuotta ihan vaan viskelemällä duuneja yhteisölle näiden kahden elokuvan ympärillä. Mutta koko ajan ulkoa alkoi sadella toiveita, että tuotantolusta avattaisiin myös muille tuotannoille. Ja kun näin lopulta teimme, saimme huomata, että tilausta tällaiselle oli enemmän kuin odotimme.

Nyt, kun Wreckamovie on periaatteessa avoimena pyörinyt puolisentoista vuotta, tuotantoalustassa on 373 elokuvaa - osa pitkiä, osa lyhyitä, osa jotain muuta. Käyttäjiä on puolenkymmentätuhatta ja valmistuneita elokuviakin alkaa putkahdella myllystä pikkuhiljaa. Tämän lisäksi leffantekijät järjestävät yhteisiä kuvausreissuja sinne-tänne, kokoontumisajoja ja muunlaista puuhaa. Voi olla, että vielä tuutista ei ole putkahtanut mitään, mikä pesee ammattituotannot, mutta itse näen, että on vain ajan kysymys milloin tähdet ovat oikeassa asennossa ja oikeat ihmiset kohtaavat ja syntyy jotain elämää suurempaa.

En voi väittää, että kyse on nettimittaluokassa jättimenestyksestä, Facebookin, MySpacen tai Twitterin rinnalla, mutta näinkin erikoistunut ala kuin elokuvanteko selvästi kiinnostaa ihmisiä paljon enemmän kuin osasin alunperin odottaakaan. Ja kuitenkin, Wreckamovien ainoa erikoisuus on task-pohjainen työnjako - muuten se toimii kuin nettifoorumi, joka rohkaisee tekemään elokuvia. Eli mukana ei (vielä) edes ole minkäänlaista tukea, sponsorointia tai ammattilaisjeesiä.

Pitkän mutkan kautta takaisin alkuperäiseen väittämään: if we build it, they will come. Se, että vielä heitä ei ole johtuu siitä, että sitä ei ole olemassa.

Mitä tulee mainitsemaasi budjettivarianssiin uskon, että olet oikeassa. En silti näe, miksei samaan listaan voisi mahtua myös 10k ja 100k leffat - kenties ne eivät enää kunnioita ammattitaitoa, kukapa tietää. Itse en ole koskaan osannut pitää ylhäältä määriteltyä ammattitaitoa uskonnollisen korkeassa arvossa työskenneltyäni satojen "ammattilaisten" ja "amatöörien" kanssa. Toistaiseksi saamani kokemuksen pohjalta taitavia tekijöitä löytyy ihan yhtä paljon molemmista leireistä. (Toki sanottakoon, että tarkemmasta tuotannonalasta riippuen!)

- Terveisin yksi päästään vialla oleva ali-informoitu elokuvan suurkuluttaja.

Vastaa

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

2 plus 3 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.