yle.fi


Kirsi Virtanen 03.04.2010, 18:52

Hyvä kirjoitus.

Minusta meillä suomalaisilla on valtavan kova tarve luokitella kaikki mediatarjonta. Raaka luokittelu on hömppä-taide.

Minulle on vuosien mittaan käynyt yhä selvemmäksi se että taidetta ja asiaa on helppo tehdä - viihdettä ei.

Taiteessa ei ole rajoja, sen ei tarvitse itkettää, ei herättää rakkautta eikä vihaa. Taiteen ei tarvitse olla muuta kuin sitä taidetta - jos joku sen sellaiseksi määrittelee. Mitäänsanomaton taidekin on taidetta - koska se on niin mitäänsanomatonta.

Kävin pari vuotta sitten Kiasmassa näyttelyssä jossa oli tarjolla mustia, kovia karkkeja. Karkit kuvastivat luoteja, pyssyjen ammuksia. Mitä enemmän ihmisiä poimisi karkkeja suuhunsa (söisivät luodit), sitä vähemmän maailmassa olisi ammuksia.

Minä kävin näyttelyssä muutama päivä sen avaamisen jälkeen. Tiesin että näyttely oli suosittu, ja ihmettelin miten "luoteja" on yhä riittänyt syötäväksi? Eikös jo maailman luodit olisi loppuneet?

Minulle kerrottiin että karkkeja lisätään sitä mukaa kun niitä syödään. Lopputulos: vaikka söisit kuinka paljon luoteja hyvänsä, aina löytyy lisää. Jollei muualta, niin Kiasman karkkivarastosta.

En tiedä mikä oli taiteilijan tavoite.

Minulle ainakin tuli mielikuva siitä, että taide palvelee taidetta. Jos taide ei olisi palvellut taidetta, silloin "luodit" olisivat saaneet loppua silloin kun ne loppuivat.
Mutta se tietenkin olisi poistanut "taidemakuelämyksen" monelta ihmiseltä, siksi "luoteja" vaan lisättiin ja lisättiin.

Asiaohjelmia on yhtä helppo tehdä kuin taidetta. Asia on aina asia, on vaaleja ja lakeja ja sitä sun tätä. Mikäs niitä on referoidessa!

Mutta alapa tekemään viihdettä!
Se on järkyttävän vaikeaa.

Jostakin pitäisi nykäistä jotakin joka naurattaa jotakuta jostakin syytä.

Viihteessä ei ole mitään valmiina, kaikki on tehtävä. Viihteessä ei voi tehdä "omia fiiliksiä", viihteessä ei voi tehdä asiaa, viihteessä pitää rakentaa tyhjästä jotakin.

Hömppä on äärimmäisen haastavaa ja vaikeaa. Minä luulen että monet hömpän tekijät eivät ole tätä tajuneet - ja siksi he tekevät hömppää heppoisilla eväillä. Ja silloin siitä tulee vaan sitä itseään - hömppää.

Yterv. K

Vastaa

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

1 plus 5 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.