yle.fi


Timo Vuorensola 31.05.2010, 06:34

TV-sarjojen oikeuksien kanssa en ole paininut paljon, mutta sen verran mitä ymmärrän, ensin myydään kanava ja sitten vasta tallenne. Tarkoittaen sitä, että periaatteessa kullakin territoriolla sarja tulee ensin televisiosta ennen kuin se tehdään tallenteeksi. Muistan ainakin keskustelua siitä, että Sopranos-DVD-setin julkaisua jouduttiin myöhästyttämään Suomessa koska sarja pyöri vielä TV:ssä.

Joku asiasta paremmin tietävä voisi kertoa tästä politiikasta.

3D-telkut tulevat jo kovaa kyytiä, ja juuri itse istuin toimistolla katsomassa punaviherlasit silmillä 3D-YouTube -videota. Tokikaan leffateatterin vaikutelmaa ei sillä rintamalla saavuteta pelkän tuumakoonkin takia, aivan kuten leffatettereita ei minkään valtakunnan TV tai videotykki tule korvaamaan, mutta erinomaista kotivastinetta nähdään varmaan jo yleisesti ihmisten kodeissa parin vuodenkin kuluttua.

Mitä tulee leffaimurointiin, käsittääkseni kovalevytila alkaa olla halvempaa kuin DVD-tila, eli printtailun ja DVD-polttamisen sijaan halvempaa on vaan hankkia kunnon kovalevy jonne varastoida kamaa. Tämäkin on typerä tapa, ja parasta olisi jos kaikki löytyisi jostain keskuspalvelusta netistä, kuten Spotifyssä.

Mutta sitten piratismi- ja omistuskysymykseen: itse olen vielä sitä sukupolvea, joka tykkää DVD-koteloista ja fyysisestä omistamisesta. Mutta hyvin nopeasti se sukupolvivaikutus katoaa, kun parempi järjestelmä tarjoillaan digitaalisesti. Ennen omistin satojen CD-levyjen kokoelman ja pidin niitä kovasti arvokkaana, mutta sinä päivänä kun Spotify avattiin laitoin myös viimeisen kerran CD-levyn soittimeen.

Vastaa

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

19 plus 0 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.