yle.fi


Kohtaus

Kohtaus

27. tammikuuta 2010 Kirjoittaja: Olli-Pekka Heinonen Kommentit: 0

Julkinen palvelu. Kaksi  velvoittavaa sanaa. Paras lähestyä sana kerrallaan.

Julkinen ei ole yksityistä. Julkista eivät yksityiset edut ohjaa. Julkinen ei mene tornin taakse piiloon.

Paljon kieltoilmauksia. Tässä ajassa yksityinen on peili, jota kautta kaikkea katsotaan. Sellaisiakin asioita, joita sieltä ei pitäisi katsoa. Kuten julkista palvelua.

Julkinen tähtää yhteiseen hyvään. Ei kenenkään erityiseen hyvään, eikä vain jonkun erityisen hyvään, vaan aina myös sen toisen hyvään.

Julkinen velvoittaa avoimuuteen. Kohtauskin on osa entistä julkisempaa palvelua. Kaikki suunnitelmat, kehitystyö ja osaaminen avataan, jotta voisimme yhdessä oppia enemmän.

Julkinen luo yhteiseksi hyväksi edellytyksiä, eikä kilpaile voittaakseen niitä, joille edellytyksiä luo. Kohtaus tehtiin avoimeksi ilman YLEn pyrkimystä saada kehitystyön oivalluksiin oikeudet. Ideat ja helmet jäävät halukkaiden hyödynnettäviksi. Se on sitä mahdollistajuutta, josta eräät yrittävät potkia YLEä päähän huomatakseen potkivansa toista omaa polveaan. Nollasummapelit on jo pelattu. Niiden taistelujen jälkeen kansakunta jäi häviäjäksi.

Julkinen käyttää rahaa tehdäkseen sisältöjä, ei käytä sisältöjä tehdäkseen rahaa. Siksi tehdyt sisällöt on saatava kaikkien saataville vapaasti jaettaviksi ja hyödynnettäviksi. Tietysti samoilla edelleen jakelun ehdoilla. Luovien tekijöiden oikeudenmukainen korvaus ja julkisten sisältöjen vapaa jaeltavuus eivät voi olla toisensa poissulkevia.

Julkinen on avara tila, yhteinen tori. Torilla ollaan samalla tasolla ei yläpuolella tai alapuolella vaan suomalaisten keskellä.  Ihmisen arvostaminen on YLEn arvo. Miellyttäminen tai mielistely on ihmisen aliarvioimista.

Julkinen on oma. Siitä kannattaa pitää huolta. Viesti välittyy suomalaisilta suomalaisille. Tornin juurelta. Tornissa ei ole enää ketään. 

PS. Ai niin, se palvelu. Se on ammatinvalintakysymys.
 

Kuka?

Olli-Pekka Heinonen

ohjelmistoalueen johtaja

Olli-Pekka Heinonen on Asia ja Kulttuuri YLEn ohjelmistoalueen johtaja ja vastaa muun muassa YLE Draaman strategisesta ohjauksesta.

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Jos aiot ansaita elantosi luovuudellasi, on parempi kasvattaa paksu nahka kuin ostaa kallis puku.