yle.fi


Mission possible - elinvoimaa draamasta

Mission possible - elinvoimaa draamasta

1. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Olli Tola Kommentit: 2

Nyt se sitten vihdoin alkaa! Vuosia valmisteltu suurhanke, koko perheelle suunnattu draamakomedia Uusi päivä kohtaa yleisönsä televisiossa, radiossa ja netissä! Olen aivan täpinöissäni. Unelma toteutuu ja on riemullista elää nämä hetket.

Korkealle asetetut laadulliset tavoitteet saavutetaan monin osin jo heti alussa ja mitä lukuihin tulee, katsojien reaktiot saamme nähdä syksyn kuluessa. Tämä on vasta alku, josta alamme parantaa juoksuamme. Katsokaa sarjaa televisiosta, kuunnelkaa YleX:n kautta ja menkää nettiin ja kertokaa, mitä mieltä olette, otamme ilolla kaiken palautteen vastaan.

Tunnen suurta kiitollisuutta kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat koko osaamisensa volyymillä ja innostuksella heittäytyneet mukaan ja tehneet sarjasta sellaisen, kuin se nyt katsojille avautuu kaikissa välineissä. YleX on tuonut oman upean panoksensa ja Ylen Uudet palvelut omansa draamamatiimin lisäksi ja nyt meillä on maailmanlaajuisesti ajatellen uniikki suomalainen monimediallinen draamakomedia!

Iloa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta, sitä tahdomme suomalaisten arkeen tuoda. On tärkeää ja etuoikeutettua tuottaa ihmisille myönteisiä ja helpotusta tuottavia elämyksiä. Näen tässä draamalla tehtävän laajemminkin, ohi Uusi päivä-sarjan.

Draamassa käsittelemme ihmiselämän koko kirjoa, sielun synkkiä pohjavireitä ja huumaavaa onnea, pakahduttavaa rakkautta ja seisauttavaa surua. Heijastelemme elämää, tihennämme sitä ja houkutamme katsojan tarinoittemme äärelle.

Voisiko meillä olla tässä työssä myös joku missio? Vai kuulostako liian 70-lukulasiselta, jopa poliittiselta? Mutta onhan meillä edelleen ihanteita ja pyrkimyksiä, jotka ohjaavat ajatteluamme ja toimintaamme. Miksei ajattelumme siis heijastuisi myös niihin tarinoihin, joita tahdomme kertoa.

Minulla on missio. Suomalainen draama tarvitsee enemmän iloa ja valoa, uskoa ihmiseen ja rakkauteen. Kaiken kaaoksen ja kurjuuden keskellä ihmisessä on myös aimo annos hyvyyttä ja pyrkimystä kohti parempaa elämää. Draama voi antaa voimaa kestää ja tarjota uusien oivalluksien kautta myös rohkeutta avata omia porttejaan ja mennä tuntemattomille vesille. Avata maailmankatsomustaan ja kohdata erilaisuutta.

Draaman eräs tehtävä on antaa uskoa tulevaisuuteen ja näyttää että ihmisen elämä on ollut ja on tulevaisuudessakin selviytymistä. Jokainen meistä jolla on lapsia, tahtoo uskoa, että myös heillä on tulevaisuus edessään. Siksi on äärimmäisen tärkeää tehdä sellaista draamaa, joka uskottavalla tavalla antaa esimerkkejä ihmisen kyvystä kestää vastoinkäymisiä, helpottaa elämää huumorin avulla ja keksiä aina uusia luovia tapoja ratkaista elämänsä ongelmia.

Ongelmat ovat tärkeitä, siis esteet. Ilman niitä ei draamaa synny. Elämä itsessään tuottaa herkeämättä meille esteitä, niistä ei ole pulaa, on vain osattava jalostaa ne ja luovasti siirtää draamaksi. Eikä haittaa, vaikka ongelmaa on jo käsitelty tuhat kertaa, jos oma ratkaisu tuntuu tuoreelta, niin siitä syntyy toden tuntuista ja uskottavaa draamaa, joka puhuttelee.

Uskon draaman parantavaan voimaan. Myötäeläminen surussa ja kärsimyksessä itkuun asti puhdistaa ja antaa uutta voimaa. Nauru pidentää ikää tai vähintäänkin parantaa sen laatua. Ihminen tarvitsee myönteisiä kokemuksia ollakseen kokonainen persoona. Jaettu ilo on yksi suurimpia psyykkisiä voimanlähteitä. Näitä suuria tunteita, lohtua ja helpotusta sekä vapauttavaa naurua. Siinä missiota kerrakseen. Jos kiinnostaa, voit tulla mukaan.

Kuka?

Olli Tola

TV2:n ohjelmapäällikkö ja fiktion tilaaja
Lisää näihin:
3
tykkää tästä
Asiasanat:

Kommentit

Tonde 02.10.2010, 12:36

Hola Oltsa, I'm in!

Olli Haapanen 04.12.2010, 13:44

Joko alkaa kaduttaa? Epäilen, että tässä ollaan suurimman flopin äärellä vuosikymmeniin. En tiedä oletko itse katsonut tätä Uusi Päivä -sarjaa, mutta itse en pysty kuvotukselta sitä viittä minuuttia kauempaa katsomaan. Olisikohan pikkuhiljaa aika myöntää, ettei tällä uskomattoman teennäisellä tekopirteydellä vakuuteta suomalaista katsojaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Luovuudesta syntyy väkisinkin virheitä. Todellinen taiteilija tietää, mitkä niistä kannattaa korjata.