yle.fi


Päivittäissarjan kysymys:

Päivittäissarjan kysymys:

"Ehtikö vaari talvisotaan?"
15. tammikuuta 2010 Kirjoittaja: Petri Repo Kommentit: 2

YLE-draaman päivittäissarjan käsikirjoittajat on valittu.Yhteensä 175 kirjoittajaa lähetti ennakkotehtävän määräpäivään mennessä. Hakijoina oli niin kirjoittamisen aktiivisia harrastajia, alalla opiskelevia tai hiljattain valmistuneita, kuin joukko pitkän linjan konkareita. Valintaraadin tehtävä ei siis ollut helppo, varsinkaan kun käsikirjoitusten laatu oli ilahduttavan korkea.

Alkukarsinnassa nelihenkinen raati luki tehtävät anonyymeinä. Huomiota kiinnitettiin tarinan ja kohtausten rakenteeseen, dialogin luontevuuteen ja henkilökuvien uskottavuuteen. Omaperäisistä ideoista ja huumorista sai plussaa. Loppusuoralla pyrittiin taustoiltaan, iältään ja sukupuoleltaan monipuolisen kirjoittajajoukon kokoamiseen. Lopullinen valintatulos ei siis ole – eikä voisikaan olla – yksiselitteinen ”paremmuusjärjestys”, vaan useamman tekijän yhteissumma. Päivittäissarjaa tekemään valikoitui loppujen lopuksi 11 käsikirjoittajaa.

Mutta palautetaanpa vielä mieleen ennakkotehtävän lähtötilanne:

”Haapalan perhe aloittelee päivällistä. Läsnä ovat isä Arto (40), äiti Sirpa (38), tytär Mira (14), poika Jani (11), sekä Sirpan isä Ilmari (63). Perheen esikoistytär Hanna (17) saapuu kotiin yllättävän tiedon (tai henkilön) kera, joka mullistaa tilanteen ja aiheuttaa perheen piirissä voimakasta ristivetoa.”

Kirjoittajien ratkaisut välittivät kiintoisaa ajankuvaa – tai ainakin mielikuvaa - suomalaisesta arjesta.

Aloitetaan ruuasta. Pasta eri muodoissaan on valloittanut suomalaisen keittiön. Sitä syötiin joka toisilla Haapaloilla. Yksittäisistä ruokalajeista voiton vei makaronilaatikko, mutta pastaruokahan sekin tavallaan on... Yllättävän monessa keittiössä kauhan varressa hääri isä – Arto.

Mikä sitten oli Hannan mukanaan tuoma ongelma?

Yleisin kofliktin aihe oli Hannan äkillinen itsenäistymistarve, halu keskeyttää koulu, mennä töihin, jopa muuttaa kotoa, erilaisista syistä.

Tyypillisin yksittäinen riidan syy oli maahanmuuttajataustainen poikaystävä, joka useimmiten oli lisäksi muslimi. Rodulliset ja uskonnolliset ennakkoluulot eri ilmenemismuodoissaan olivat tekstien yleisin yhteiskunnallinen teema.

Ruokailemaan kun ryhdyttiin, muutamakin Hanna kieltäytyi lihasta. Uskonnollisten syiden ohella moni teksti heijasteli joulun alla käytyä jupakkaa sikojen kohtelusta, mutta ympäristöteema oli myös laajemmin esillä.

Ajan henkeen Haapaloita uhkasivat sekä tositeevee että Hannan idolshaaveet. Joillain Hannoilla oli kunnianhimoisempiakin taiteellisia pyrkimyksiä, jotka aiheuttivat perheessä ristivetoa.

Useampaan kertaan esiintyneitä ”ongelmia” olivat lisäksi muun muassa raskaus, lesbous ja lemmikkieläimet.

Miten Haapaloilla ongelmia sitten ratkottiin?

Karkeasti yleistäen, jos kirjoittaja oli mies, äiti ymmärsi Hannaa, jos taas nainen, ymmärtäjä oli isä. Usein kumpikaan ei ymmärtänyt ja keskinäinen tora hautasi Hannan pulmineen alleen. Sisarusten välistä solidaarisuutta esiintyi harvemmin. Yleensä Mira oli ärhäkkä pikkusisko, Jani taas peleihinsä uppoutunut kuopus - tai sitten pikkuvanha besserwisser. Oli toki myös perheitä, joissa aidosti välitettiin toisista.

Hannojen lohduksi on sanottava, että he yleensä pitivät pintansa.

Oma lukunsa oli Sirpan isä Ilmari, 1946 syntynyt, näinä vuosina eläkkeelle siirtyvä suurten ikäluokkien edustaja. Ihmeen monella Ilmarilla oli asenteineen toinen jalka yhä sodan käyneen isänsä juoksuhaudassa, muutamalla jopa omassaan. Huonossa kunnossakin he usein olivat,  kuulo reistaili ja ajatus pätki. Vanhustenhuolto tulee olemaan helisemässä näiden ennen aikojaan ikääntyneiden rahjusten kanssa. Onneksi joukkoon mahtui myös Ilmareita, jotka muistivat yhä kuuluvansa Suomen ensimmäiseen rock-sukupolveen...

Kuka?

Petri Repo

pääkirjoittaja, YLE-päivittäisdraama

Petri Repo on vuoden 2010 lokakuussa YLE TV2:ssa käynnistyvän päivittäissarjan pääkirjoittaja ja käsikirjoitustiimin vetäjä.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 15.01.2010, 16:58

Kyllähän se hieman kirpaisee, kun oma teksti ei tällä kertaa loistanut erinomaisuudellaan, mutta onnittelen kaikkia valittuja! - Täytynee laitaa vaan uutta matoa putkeen ja ryhtyä syömään aikaista lintua oksalta vai miten se meni.

Anonyymi 15.01.2010, 17:47

Ihan loistava kirjoitus ja avaus kilpailun saldosta. tällaisia keräilyjä pitäisi tehdä myös ihan ilman todellista käsikirjoittajien hakua, jotta saataisiin esiin ne asiat, jotka juuri nyt leimaavat yhteiskuntaa - tai ainakin ne asiat jotka kirjoittavat ihmiset luulevat leimaavan yhteiskuntaa. mielenkiintoista. onnea valituille ja koko hankkeelle!

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Äidit eivät ole kriitikoista objektiivisimpia.