yle.fi


Te puolijärkiset kaksimieliset ihmiset!

Te puolijärkiset kaksimieliset ihmiset!

5. toukokuuta 2010 Kirjoittaja: Erik Bäckman Kommentit: 1

Turha loukkaantua. Se on tutkittu juttu. Markkinatutkijoiden kaappiluuranko on, että siitä mitä ihmiset väittävät aikovansa tehdä, voi tosi huonosti ennustaa mitä he loppujen lopuksi tekevät. Kun kysytään ihmisten autonostoaikeita ja verrataan toteutuneisiin ostoihin, suurin osa autonostajista tulee porukasta, joka väittää ettei aio ostaa autoa.

Järjetöntä? Ihmiset eivät ole täysjärkisiä. Me olemme järki- ja tunne-eläimiä. Kun tehdään markkinatutkimuksia, kysytään järjeltä. Kun ihminen suunnittelee tulevaisuutta, hän tekee sitä järjellä. Mutta kun päätetään ja toimitaan, tunnepuoli on aina mukana, usein vahvemmin kuin järki. Mitä monimutkaisempi päätös, sitä enemmän tunnepuoli painaa. Sitten jälkikäteen järki kerää sopivia argumentteja päätöksen tueksi. Autonostajat lukevat automainoksia jopa enemmän sen jälkeen kun ovat ostaneet uuden auton, hakeakseen järkitukea tunnepäätökselleen.

Meillä on tässä hetkessä elävä tunnepainotteinen elämysmieli ja menneisyyttä arkistoiva ja analysoiva järkipainotteinen muistomieli. Muistomieli ei ole luotettava kirjastonhoitaja, vaan se tiivistelee elämyksiä säästääkseen tilaa. Muistomieli korostaa vaihtelua ja viimeksi tapahtunutta.

Muistomieli sopii loman täyteen kaikkea tekemistä, koska se ei muista miten ihanaa on olla jouten. Jos joku tilanne on päättynyt ikävästi, muistomieli unohtaa että ensimmäiset kolme tuntia olivat ihania, ja välttää näitä tilanteita jatkossa. Tylsää.

Me YLEn tutkijat olimme mukana pohjoismaisessa kokeilussa, jossa koehenkilöille näytettiin jakso eräästä draamasarjasta. Katselun aikana koehenkilöt ilmaisivat kaukosäätimen tapaisella laitteella tunnekokemuksensa voimakkuuden eri kohtausten aikana. Jälkeenpäin myös kysyttiin koehenkilöiltä, mikä oli eniten tunteita herättänyt kohtaus. Yleensä ihmiset kertoivat eri kohtauksen, kuin mikä oli katselun aikana annettujen arvioiden perusteella voimakkain kohtaus.

Katselun aikana mitatut tunnehuiput osuivat yleensä muutamalle samalle kohtaukselle, jälkeenpäin kerrotut arviot tunnehuipuista osuivat melko sattumanvaraisesti kaikenlaisille kohtauksille, ja perustelut olivat henkilökohtaisista muistoista ja kokemuksista lähteviä (usein samalle kohtaukselle tuli aivan erilainen tunnetulkinta eri koehenkilöiltä).

Jos haluatte ymmärtää draaman katsojia, älkää uskoko pelkästään siihen mitä he sanovat, katsokaa draamaa heidän kanssaan ja aistikaa mitä he tuntevat. Jos haluatte elää onnellisina, älkää päästäkö toista minäänne liiaksi niskan päälle vaan pitäkää kaksi mieltänne tasapainossa.

Lisää ymmärrystä:

http://www.ted.com/talks/daniel_kahneman_the_riddle_of_experience_vs_memory.html

http://www.tnsresearchsurveys.co.za/research-papers/pdf/small_bites_samra08_greg_classen.pdf

Kuka?

Erik Bäckman

Asia ja kulttuuri, päällikkö

Erik Bäckman on Asia Kulttuuri-YLEn asiakkuustoiminnan päällikkö. Työskentelee siis television yleisöjen tutkimuksen ja ohjelmakehityksen parissa. Ja viihtyy diskossa.

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 13.05.2010, 17:57

Kävin katsomassa viitevideosi muistin ja kokemuksen eriaikaisuushuomioista onnellisuuden viitekehykseen virittyneisyysaspektisen tutkimuksen osalta. Niistä lähtökohdista kyse television katselemisesta tai katselematta jättämisestä draaman tai jonkun muun fiktiivisen tuoton suhteen ei nähdäkseni ole kovinkaan relevanttia sinänsä, jollei vaihtoehdoiksi sitten oteta joko naapurin asiat tai minun lähtökohtaa. - Psykologiselta tutkimukselta saavutetut huomiot tunteiden virittymisestä katselemisen aikaan on totta kai yhtä totta kuin ilman televisiotakin, ei siinä mitään uutta sinänsä, ja kiva saada tietää, että olette mukana. Itse olen niin draamakyllästetty, että en jaksa katsoa kuin huolellista ja tarkkaa työtä -olipa se sitten mitä tahansa. Hyvää jatkoa! Olisi ollut hauska ottaa osaa järjestämäänne kirjoituskurssiin; myöhästyin taas kuukaudella.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

15 plus 3 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Onnistumisen takeeksi tarvitaan rehelliset motiivit.