yle.fi


Valintoja.Nyt.

Valintoja.Nyt.

Käsikirjoitus.Nyt - palautetta ja pohdintoja ennen kurssin alkua, osa 1.
23. helmikuuta 2010 Kirjoittaja: Mikko Reitala, Leena Virtanen Kommentit: 11

Hupsis. Aika paljon luettavaa.

Käsikirjoitus. Nyt. –kurssille jätettiin 577 ennakkotehtävää, mikä ylitti villeimmätkin arviomme.

Käsikirjoittamisen suosio on siis hurjassa kasvussa myös Suomessa. Se tulee näkymään kotimaisen draaman tason nousuna, ennemmin tai myöhemmin.

Luimme kaiken. Puolisentuhatta tarinahahmotelmaa. Suuri osa ehdotetuista aiheista oli sellaisia, että kyllähän niistä tv-draamaa tekisi. Joukossa oli varmasti parempia ideoita, kuin mitä näemme tv:stä joka päivä. Tällä osanottajamäärällä kilpailu kurssipaikasta oli kuitenkin todella kova. Jos ei tullut valituksi, ei siis kannata repiä pelihousujaan. 

Etsimme selkeää ajatusta. Kokonaisuutta, tuoretta tai yllättävää näkökulmaa, väitettä. Epätavallista mutta uskottavaa.

Paljon oli tarjolla joko tavallista ja uskottavaa, tai sitten epätavallista mutta kovin epäuskottavaa.

Emme missään tapauksessa hakeneet mitään erikoisuuden tavoittelua sinänsä, mutta raaka totuus on, että ne ainekset, jotka pomppaavat paperipinoa tunnista toiseen lukevan dramaturgin silmään, ovat juuri niitä samoja aineksia, jotka osuvat aikanaan myös katsojan silmään. Tai ohjaajan tai tuottajan.

Näin kovassa kilpailussa tavanomainen ei siis riittänyt. Juuri sillä sanalla tekisi kuitenkin mieli kuvailla monia tarjokkaita.

Suuressa osassa juttuja elettiin uskottavasti arkea, tavallista, kaavoihinsa kangistunutta, ja esiteltiin henkilöitä, jotka miettivät elämäänsä, pohdiskelevat ihmissuhteitaan ja muistelevat menneitä. Mutta eivät toimi. Siis kuvausta, kuvailua, kuvittamista, kuvaelmaa. Ei draamaa.

Kenties tavallisin ongelma ennakkotehtävissä oli se, että tarinan keskeinen konflikti ei ollut selkeästi näkyvissä. Päähenkilöllä ei usein ollut juuri mitään pelissä, tai se oli jotain aika pientä ja tavanomaista.

Aiheiden kirjo kuvasteli mielestämme hyvin Suomea 2010. Perhe ja ihmissuhteet olivat tietysti kärkisijoilla. Yllättävän moni tarina käsitteli vanhuksia, usein vastoin tahtoaan laitoksessa tai sairaalassa, vailla mahdollisuutta arvokkaaseen vanhenemiseen. Tämä aihe eri muodoissaan, hyvinvointivaltiomme alasajo, synnyttää vahvoja tunteita.

Muita tavallisia aiheita olivat esim. erilaiset irtiotot harmaasta arjesta, epätoivoiset teot. Suosittuja olivat myös menneisyyden vaietut salaisuudet, yleensä perheen sisällä. Aikuiset lapset ja suhde vanhempiin.

Yksi selkeästi erottuva päähenkilöiden ryhmä oli liian kiltit tytöt, uhrautujat ja miellyttäjät. Myös miehet, alistetut ja lannistetut. Työssä tai kotona.

Erilaiset sairaskertomukset olivat tavallisia, samoin tietysti sota ja sota-aika. Varsinkin vuosi 1918.

Vaikka tarinoissa käsiteltiin paljon kipeitä ja suuriakin aiheita, väittämät niiden takana olivat usein kovin yleisiä tai ilmeisiä: elämä on kovaa, vanhuksista ei pidetä huolta, lapset kärsivät aikuisten itsekkyydestä etc. Tarinan kärki oli usein matkalla taittunut.

Monista tarjokkaista oli helppo nähdä, että ne olivat ansioistaan huolimatta omiaan johonkin ihan toiseen välineeseen. Proosaksi. Novelleiksi tai runoiksi. Tai radioon. Pitkiä aikajaksoja. Paljon pelkästään päänsisäistä materiaalia. Keskustellaan, pohditaan tai muistellaan. Ei kuulosta nykyaikaiselta, dynaamiselta tv-draamalta, eihän?

Ensimmäisen karsintakierroksen jälkeen edessämme oli vielä puolisensataa tarjokasta, joista periatteessa mikä tahansa olisi voinut valikoitua kurssille. Loppusuoralla jouduimme miettimään myös aiheiden päällekkäisyyksiä ja huolehtimaan siitä, että erilaiset lajityypit mahtuivat valittujen kymmenen joukkoon.  Monta hyvää jäi valitsematta.

Näin niukan ennakkotehtävän perusteella ei välttämättä ole muutenkaan mahdollista seuloa porukasta juuri niitä parhaita kirjoittajia. Toisaalta, se ei ollut tarkoituskaan: tämä on kurssi, ei kilpailu. Valituksi tullutta tarinaa me haluamme omalta osaltamme auttaa puhkeamaan kukkaan. Kurssin aikana, parhaassa tapauksessa vielä sen jälkeen.

Tarkoitus on, että tästä kurssista olisi jotain hyötyä kaikille, myös vierestä seuraaville. Kuka tahansa voi ottaa kurssille osaa omin päin, pitäytyen annetuissa aikatauluissa ja lopuksi halutessaan lähettää materiaalin meille tämän sivuston kautta. Siitä vaan. Mikä estää?

Vaikka kurssin aikataulu on nopea ja monet varmasti joutuvat kirjoittamaan oman päivätyönsä tai opiskelun ohessa, tarkoitus on lähteä leikkiin rennolla asenteella ja pitää fiilis korkealla. Jos puristaa mailaa rystyset valkoisina, ei maaleja tunnetusti synny. Liiallinen itsekritiikki kannattaa tämän kurssin ajaksi unohtaa. Me kyllä hoidamme sen kritiikkipuolen.
 
Tämän kurssin tarkoitus on ennen kaikkea madaltaa kynnystä kirjoittamiseen ja kannustaa. Tiukan aikataulun ja julkisen yhdessä tekemisen tarkoituksena on potkia kirjoittajaa persiille, jotta tämä saisi puristettua ajatuksensa paperille. Nyt.

 

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

V.K.L 23.02.2010, 15:14

Olisi muuten kiinnostavaa tietää, laitoitteko samanlaisen viestin kaikille karsituille? Toisin sanoen: kirjoititteko "puolisen sadalle" parhaalle erilaisen karsiutumisviestin kuin kaikille muille, vai saivatko kaikki samanlaisen viestin?

Kieltämättä olisi hienoa, mikäli olisitte tehneet niin - karsiutuneetkin osaisivat päätellä hieman siitä, mitä annetuista neuvoista kannattaa poimia: onko syy kenties siinä, että aihe on liian tavanomainen tai että se ei lainkaan sopisi nykytelevisioon, vai ovatko ainekset hyviä, mutta tällä kertaa vain kävi huono tuuri...

Odotan innolla valittujen ennakkotehtävien julkaisua: minua todella kiinnostaa, millaiset aiheet on nähty "epätavanomaisina mutta uskottavina". Henkilökohtainen mielipiteeni on, että etenkään komedioissa konfliktin pienuus ei välttämättä ole ongelma - niissähän kärpäsistä tehdään yleensä härkäsiä.

jea 23.02.2010, 18:37

Itse jätin ennakkotehtävän määräajan puitteissa, mutta en ole saanut mitään vastausta tänään. Tarkoittaneen, ettei minun työtä ole valittu?

Timo Ekman 23.02.2010, 19:58

Tämähän valaisi mukavasti valintaa. Onnekseni huomasin, että omat ideani eivät kuuluneet ainakaan tässä palautteessa esitettyihin. Se antaa uskoa aiheiden uniikkisuuteen.

Mutta odotellaan nyt loppujakin palautteita.

Timo Ekman
Seinäjoki

Viltsu 23.02.2010, 21:12

Moi. Ajatus tällaisesta kurssista on hyvä, mutta toivoisin, ettei osallistujia rajattaisi vain kymmeneen, sillä uskon matkan varrella osan tavallaan "uupuvan" ja jäävän syrjään. Ehdottaisin sen vuoksi, että kaikki halukkaat voisivat olla mukana, vaikka henkilökohtainen ohjaus jäisikin silloin varsin vähäiseksi. Mutta uskon sen kuitenkin palvelevan paremmin teidänkin intressejä, sillä nykyisellä systeemillä voi mennä "timantteja viemäriin" ja tarkoitus lienee se, että löydettäisiin ehkä uusia kykyjä käsikirjoitusrintamalle.

Never grow old 24.02.2010, 10:15

Kysyisin myöskin, että jos en ole saanut määräaikaan mitään vastausta, tarkoittaako se, että en ole päässyt mukaan??????

Anonyymi 24.02.2010, 12:25

Oman itsetunnon kannalta olisi mukava tietää, että on ainakin pääsyt siihen viidenkymmenen joukkoon. Edessä ovat kevään Taik- ja Teak-haut ja tällä hetkellä usko itseen ei ole hylyn jälkeen kovinkaan kummoinen.

Pertti 24.02.2010, 12:58

Kaikille ennakkotehtävän jättäneille on lähtenyt sähköpostia maanantain aikana. On voinut toki käydä niin, että joku sähköpostiosoite on jäänyt epähuomiossa välistä - lähetettävänä kun oli useampi sata sähköpostia. Nimimerkkien perusteella kysyjien ennakkotehtävät on kyllä luettu, eli siitä, että oma tehtävä ei olisi tullut perille ei kannata olla huolissaan.
Kurssilla julkisesti kirjoittamaan aloittaville on myös soitettu maanantain aikana ja kaikki kirjoittajat myös tavoitettiin puhelimitse. Eli jos et ole puhelua YLEltä saanut, ei valinta tällä kertaa kohdistunut sinuun.
Terveisin,
Pertti

Anonyymi 24.02.2010, 15:30

Itse toivoisin että kaikki 577 esityötä laitettaisiin paremmuusjärjestykseen ja ilmoitettaisiin oma sijoitus. Olisi mukava vertailla kaverin kanssa. Miten on, löytyisikö Pertiltä venymiskykyä tälläiseen palvelukseen?

*zz* 24.02.2010, 15:46

Toi oli paha! Nyt Pertti hommiin, hopi-hopi. Ei nukuta siellä.

V.K.L 24.02.2010, 17:03

Anonyymi: täydellistä järjestystä olisi ehkä turha odottaa, mutta edes viidenkymmenelle parhaalle olisi voinut laittaa erilaisen viestin...

Anonyymi 24.02.2010, 17:29

Saatiinhan tällekin palstalle sitä netille tyypillistä vittuiluhenkeä. On eri asia pyytää ilmoittamaan niille jo ennestään sivuun karsituille viidellekymmenelle, kuten anonyymi väsynyttä sarkasmilihastaan treenavakin varmasti ymmärtää. Itse en edes kutsuisi sitä kilpailun kakkossijojen jakamiseksi, vaan ihan normaaliksi rakentavaksi kritiikiksi tai palautteeksi.