|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n k a s v o t



Maanantai 19.01.2004    
Palaako pettu ruokapöytään ?

ettu on männyn kuoren ja varsinaisen puun välissä kasvava ohut nilakerros. Pettu tunnetaan katovuosien hätäravintona, jota lisättiin leipäjauhoon kun vilja loppui. Nykyään sitä markkinoidaan terveystuotteena. Petun terveysvaikutuksia on tutkittu Kuopion yliopiston Kansanterveyden tutkimuslaitoksella. Tehtyjen tutkimusten mukaan pettu sisältää mm. runsaasti flavonoideja, joilla on havaittu olevan edullisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Lisätutkimuksia kuitenkin vielä tarvitaan ennenkuin petun terveysvaikutuksista voidaan antaa kiistatonta tietoa. Pettu soveltuu kuitenkin leipäjauhon jatkeeksi. Nykyisin suositellaan, että pettujauhon osuus leivässä on enintään 25%. Pettu on haitallista terveydelle, jos sitä käytetään leivässä pitkiä aikoja puolet tai enemmän

Toimittajana Mika Rinne







<< Takaisin arkiston etusivulle