|YLE|                          w w w . y l e . f i / k o t i m a a n k a s v o t







TIEDÄN MITÄ HALUAN






- 60- ja 70-luvulla kehitysvammaisten laitokset sijoitettiin usein kymmenekin kilometrin päähän keskuksista. Ajatus oli, että poissa silmistä, poissa mielstä, sanoo Tommi.





- Asumisessa pidän tärkeimpänä yksityisyyttä ja omaa päätäntävaltaa. Saan itse päättää, mitä ruoka haluaa syödä tai juoda ja mille hyllylle laittaa paidat ja mille housut. Se tekee kodista kodin, tietää Tommi.





Syksyllä Ilmajoella järjestettiin kehitysvammaisten tanssit. Iltapäivän aikana nähtiin tutut ja vaihdettiin kuulumiset. Tanssin tahdista vastasi Pähkä-orkesteri Seinäjoelta. - Tansseja järjestetään kahdesti keväällä ja kahdesti syksyllä. Nämä ovat erittäin tärkeitä virkistys- ja tapaamispaikkoja kehitysvammaisille, sanoo Tommi.



Ilmajokelainen Tommi Kivimäki on aktiivinen toimija, vaikka hän sairastaa harvinaista Rubenstein taybi - syndroomaa. Hän työskentelee muutamana päivänä viikossa autotarvikeliikkeessä ja on Me itse ry:n hallituksessa jäsenenä. Yhdistys on nimensä mukaisesti perustettu taisteluun kehitysvammaisten itsenäisen elämän puolesta. Tommi istuu myös asiantuntijana valtakunnallisessa työryhmässä, joka suunnittelee vammaisten asumista.



Toimittaja Maria Tolppanen







<< Takaisin arkiston etusivulle