yle.fi

Keskustelu kokemusraportista: Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä

Kirjoittanut: Warna 17 Helmikuu, 2009 - 14:06

Alla alkuperäisen kokemusraportin teksti: Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä

Ikuisuusprojektikirja. Aloitin jo joskus alkusyksystä, sitten huomasin lukevani sensuroitua versiota, kiukustuin ja palautin sen kirjastoon, enkä saanutkaan sensuroimatonta tilalle. Miksei näistä liimata varoitustarroja kirjan takakanteen? Houkuttelisikohan se nuorisoa samalla tavalla kuin pelien ja elokuvien pariin? Haluaisin kyllä nähdä neljätoistavuotiaan lökäpöksy-pipopään lukevan syyllisen näköisenä kirjaston nurkassa Helvi Hämäläistä.

Itse kirjasta sitten... Aluksi pidin pikkuseikkojen monisivuista kuvailua lukijan kiusaamisena, sitten omituisena huumorina, lopulta ihastuin siihen, kuinka tarkat mielikuvat kirjasta oli piirtynyt lukiessa. Aluksi kirjailija tuntui hyvin julmalta luomiaan henkilöitä kohtaan, varsinkin kun ajatteli, että niillä oli esikuvat todellisuudesta. Vähitellen terävä havainnointi antoi tilaa anteeksiannolle ja ymmärtämiselle. Säädyllinen murhenäytelmä on niitä kirjoja, joita jää kaipaamaan niiden päätyttyä.

Ja jos joku tietää, mitä eroa sensuroidulla ja kokonaisella versiolla on, voisi valaista minuakin.

Kommentit

Käyttäjän calluna kuva

1/4 Päiväkirjat myös kiinostavia

Kirjoittanut: Calluna 21 Tammikuu, 2009 - 15:16

Sain Hämäläisen Päiväkirjat (toim. Ritva Haavikko) syntymäpäivälahjaksi, koska meillä on sattuu olemaan sama syntymäpäivä. Pidin päiväkirjoista kovasti ja innostuin muutenkin hänen tuotannostaan. Haavikko on myös toimittanut hänen elämänkertaansa mukailevan kirjan Ketunkivellä, joka täydentää hienosti päiväkirjoja.
Luin tuon Säädyllisen murhenäytelmän myös, ja tosiaankaan se ei ollut mitään helppoa luettavaa. Luin myös muutaman muun hänen aikaisemmin julkaistun romaanin, joiden tyyli tuotti vaikeuksia.
Pidin kovasti Kaisa Rastimon elokuvasta Säädyllisestä murhenäytelmästä. Siinä oli mielestäni hienosti tavoitettu kirjan henki.

Käyttäjän karkokko kuva

2/4 Ikuisuusprojekti

Kirjoittanut: Karolina 22 Tammikuu, 2009 - 23:50

Siihen listaan tämä kirja on minullakin jonkin aikaa kuulunut. Tämä kirjoituksesi vahvistaa mielikuvaani siitä, että se kannattaa lukea.
Olen muuten koko eilisen päivän naureskellut tuolle kuvauksellesi lökäpöksy-pipopäästä. Aivan totta, ja kuinka hienosti ja osuvasti olet sen ilmaissut.

3/4 Aloitettu on...

Kirjoittanut: Lunasol 23 Tammikuu, 2009 - 08:10

Säädyllinen murhenäytelmä -teos kuuluu kirjoihin, joita olen aloittanut useamminkin kuin kerran, mutta en ole saanut (jaksanut) lukea päätökseen. Sama huomio kuin toisella kommentoijalla: viestisi kannustaa tarttumaan teokseen ja sinnittelemään "alun yli".

Käyttäjän calluna kuva

4/4 Lisäys...

Kirjoittanut: Calluna 23 Tammikuu, 2009 - 10:50

Nuo mainitsemani Päiväkirjat ja elämäkerta taustoittavat mukavasti tuota romaania ja sen saamaa vastaanottoa. Hämäläisellä sanottiin olevan "valokuvamuisti", jonka avulla hänpystyi siirtämään romaaniinsa täydellisesti interiöörin, jossa hän oli joskus käynyt.
Kaisa Rastimo suosittelee näillä sivuilla teoksen jatko-osaa Kadotettu puutarha, joka on minulta vielä lukematta.