yle.fi

Kansantajuisesti nykytaiteesta

Tuntuuko sinusta, ettei nykytaiteesta voi puhua selkokielellä? Että keskustelu koostuu selittämättömistä käsitteistä kuten montaasi, ready-made tai minimalismi? Että ymmärtääkseen nykytaidetta pitäisi olla vähintään filosofian maisteri?

Teoksellaan Selkoa nykytaiteesta museolehtori Satu Itkonen osoittaa, ettei näin tarvitse olla. Kirja esittelee kolmisenkymmentä nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin kuuluvaa teosta.

Joukosta löytyvät niin Harro Koskisen sulavat suomenliput ja Rosa Liksomin installaatio Kreisland kuin Aino Kanniston ja Jorma Purasen valokuvat.

Itkosen taidepuhe on konstailematonta ja suoraan asiaan käyvää, mutta samalla ajatuksia herättävää. Yksittäisten teosten kautta hän tarjoaa lukijalle näkökulmia nykytaiteeseen ja näyttää esimerkkiä siitä, miten teoksia voidaan katsoa ja mihin kaikkeen katsoja voi kiinnittää huomionsa. Teosten avulla avautuvat myös alan käsitteistö.

Samalla Itkonen pyrkii vastaamaan kysymyksiin, mitä nykytaide on ja miksi sitä tehdään. Kirjan päätteeksi lukijaa saa kuhunkin teokseen liittyviä, pohdittaviksi tarkoitettuja kysymyksiä – ikään kuin kotitehtäväksi.

Kirjan lähtökohtana on muutama vuosi sitten toteutettu Kiasman projekti, jonka yhteydessä Itkonen ”käänsi” salien opastekstit selkokielisiksi. Selkokieli on yksinkertaistettua suomen kieltä ja suunnattu ryhmille, joille yleiskielen ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia.

Aivan alkuun teoksen selkokielisyys saattaakin hieman hämmästyttää. Lyhyet ja yksinkertaiset lauserakenteet tuntuvat jopa hivenen huvittavilta. Pelkistettyyn puheenparteen tottuu kuitenkin pian, ja muutaman sivun jälkeen se alkaa tuntua täysin normaalilta.

 

Kulttuurikunto suosittelee kirjaa aloittelijoille sekä niille harrastajille, jotka toivovat löytävänsä taiteen kokemisesta uusia ulottuvuuksia.

 

Samasta aiheesta myös:
> Taiteilija Heta Kuchkan ohjeet nykytaidenoviiseille

Lisää Kulttuurikunto-uutisia ja -vinkkejä