yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 7 tulosta

sailla hankki museokokemuksen: Tampere 1918 -näyttely
Pirkanmaa, 17.05.2010

Tampere 1918- näyttely museokeskus Vapriikissa on loistava otos sodan kauheuksista ja asioista, joista me voimme tässä päivässä oppia. Näyttely on hyvin koottu ja tehokeinoina on käytetty erilaisia ilmaisun muotoja. Vaikka sodan aihe on raastava ja yksityiskohdat valtavan surullisia, lähtee näyttelystä opettavaisin mielin. Sain näyttelystä paljon irti. Varsinkin videopätkät, joilla tamperelaiset kertovat ajatuksiaan sotavuodesta ovat koskettavia. Suosittelen lämpimästi tätä näyttelyä!

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki museokokemuksen: Uuno Laukan valokuvanäyttely
Pohjois-pohjanmaan museo, Oulu - Pohjois-Pohjanmaa, 31.12.2009
Tekijä: Uuno Laukka

Uuno Laukan elämäntyöstä oli pieni siivu esillä Pohjois-pohjanmaan museon näyttelytiloissa. Valokuvia oli näytillä satakunta kappaletta, taisivat esittää lähinnä vanhaa Oulua, mikä onkin meille palijasjalakaisille mieluinen teema. Yleisöä oli paikalla mukavasti ja vanhimmat innostuivatkin kuvien ääressä muistelemaan menneitä ihan uppo-oudoillekin.

Ja Uuno Laukan valokuviahan on netissä vapaasti katsottav issa yli 8000 kappaletta! Linkki löytynee yllämainitun museon sivuilta? Joukossa on mm. mielenkiintoista kuvastoa sotarintamalta.

Käyttäjän majuva kuva
Äijien kulttuuriryhmä hankki museokokemuksen: Helsingistä Vantaaksi
Vantaan kaupungin museo - Uusimaa, 12.10.2009

Vantaan museo on rakennuksena hieno. Vanha rautatie-asema nykyisen Tikkurilan aseman vieressä. Ohi on tullut kuljettua satoja kertoja, mutta enpä ole huomioinut ko rakennusta aikaisemmin lainkaan.

Näyttelyssä kerrottiin Vantaan ja sen lähiseudun tarinaa alkaen kivikaudelta tähän päivään. Itse kiinnostuin paikan nimien historiasta ja siinä erityisesti mietityttää se ettei kaikkien nimien alkuperää tunneta. On hauska arvailla kuka ja miten on alkuperäisen nimen ekana päästänyt suustaan. Vanhat valokuvat joissa Tikkurila on pelkkää peltoa näyttää hauskalta ja  oikein kaunis oli myös meille  esittelyn pitänyt nainen, kiitokset hänelle.

Käyttäjän K-myrkytys kuva
K-myrkytys hankki museokokemuksen: Savesta syntyi Kerava; Helsingestä Vantaaksi
Keravan museo; Vantaan kaupunginmuseo - Uusimaa, 08.10.2009

Äijien kulttuurijaos on ottanut ensimmäiset, vielä horjuvat askeleensa tiukasti tukea ottaen historiasta. Ensimmäinen askel oli Keravan kotiseutumuseossa ja kolmas askel Vantaan kaupunginmuseossa.

Tekniset pisteet menevät Helsingestä Vantaaksi -näyttelylle. Helsingen Lehti -sanomalehti tukee hienosto Vantaan näyttelyn käsikirjoitusta.

Taiteelliset pisteet Keravan museon asiantuntevalle opastukselle, jossa oli mukana myös sydän.

 

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki museokokemuksen: Pohjois-pohjanmaan museo, Oulu
Oulu - Uusimaa, 19.09.2009
Tekijä: erityisesti Hemmu Kesti

Pohjois-pohjanmaan museo sijaitsee Oulussa, Ainolassa mahtavien Hupisaarten kainalossa, keskella Oulujoen deltaa, missä paikalliseksi eksoottiset lehti- ja havupuutpuut kohoavat majesteettisiin korkeuksiin suojaisessa mikroilmastossa.

Museo on vanhassa kirjastotalossa, tai onhan se tässä aina ollut, mutta kirjaston muutettua se on levittäytynyt ison vanhan kivitalon kaikkiin kerroksiin. Täällä pistäydyn aina silloin tällöin Oulussa käydessäni. Nyt pikaisesti ihailemaan Hemmu Kestin Oulun palo - maalausta ja tutkimaan Oulun pienoismallia, joka mallintaa jotain 30-luvun kaupunkitilaa. Tsekkaan myös peruskokoelmat läpi. Saisivat laittaa postiljoonin vanhan polkupyörän takaisin näytille, on se niin hauska kapine elävine historioineen. Kaupungin teollisuushistoria esimerkkeineen ilahuttaa myös, ja Samuli Paulaharjun työhuone. Kuinkahan käy Paulaharjun kotitalolle Oulun Tuirassa nyt, kun divaritoiminta lakkasi sen premisseissä. Tuiran kaupunginosa, vanha puu-Tuira tuhottiin tunnottomasti 70-luvun suuren  kasvuhuuman pyörteissä.

Ehdottoman suositeltava vierailupaikka tämä Ainolan museo. Siksikin, että vieressä on kasvitieteellinen puutarha ja upeat Hupisaaret jännine kävelyreitteineen. Ja Oulujoessa on komiat suihkumuslähteet päällä. Ainakin nyt.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki museokokemuksen: Futuristeja ja Caravaggiota Milanon taulugalleriassa
Pinacoteca de Brera - Uusimaa, 31.08.2009
Tekijä: Milanon kaupunki

Helteisenä aamuna kompuroin Via Breraa pitkin kuvataidetta katsomaan. Kostea hellepäivä liotti paidan litimäräksi jo ratikassa. Pienen sekoilun jälkeen museo löytyy, ensin virvoketta talon baarissa ja sitten sisään miellyttävän viileään pinacoteekkiin.

Kokoelma koostuun tommoisesta lähinnä 1500-luvulla maalatusta kamasta, Tintorettoa ainaskin löytyy, joku vähemmän tunnettu Brüegel taisi olla kanssa ... valtaisa määrä teoksia. Caravaggiota tuijotin pitempään, ja Rubensinkin bongasin ...

Hassu juttu, mutta eniten puhutteli pari ruskean sävyillä tehtyä 1400-1500-luvun maalausta, aikansa 3D-tekniikkaa tai kolmiulotteista efektiä hakevat puutaulut tuli mieleen niistä.

Mutta itseäni aloin todella löytää katsellessani 1900-luvun alun kubistien, surrealistien ja futuristien töitä: Picasson tunnetuimpia töitä oli siinä nenän edessä, samoin Braqueta, Modigliania, Pier Bonnardia, sanokaa vaan nimi  ... Marino Marinettin tavattoman lupsakkaita veistoksia, mieshän on maalaipoika, eikä mikään teknologian airut. Mutta Mario Sironi, siinä vasta mahtavia töitä. Löysin vielä julisteen ja kortinkin, tosin siitä mielestäni parhaasta työstä jossa oli upea, sairaan vihreä yötaivas ei äkkiseltään löydy mistään valokuvaa näin jälkikäteen.

Lunasol hankki museokokemuksen: Suomen Käsityön Museo
Suomen Käsityön Museo - Keski-Suomi, 31.08.2009
Tekijä: Suomen Käsityön Museo

Jyväskylässä perjantait ovat erityisen mukavia päiviä: museoihin on ilmainen sisäänpääsy. Kävin tutustumassa Suomen Käsityön Museoon, jonka myymälässä olen vieraillut useamminkin.

Vaihtuvana näyttelynä oli Arabia 135 - Keramiikka - Taide - Teollisuus. Minua puhuttelivat erityisesti Toini Muonan, Michael Schilkinin ja Rut Brykin työt. Rut Brykin töitä olin ihaillut myös kesän Retretissä. Sen sijaan esim. Birger Kaipaisen muotokieli on makuuni aivan liian "krumeluurimaista". Kiitos näyttelyn tekijöillle siitä, miten keraamiikan ja arjen käyttöesineiden syntyä oli valotettu tekstein ja kuvin. 

Perusnäyttelyistä "Käsityössä elämän tuntu" valotti käsityön moninaista läsnäoloa arjessamme sekä myös uusia innovaatioita. Kierrätysmateriaaleista tehdyt työt olivat kiinnostavia; Marianne-karkkipapereista tehty korsetti jäi erityisesti mieleen :-)

Kansallispukuja oli myös esillä, kun samassa rakennuksessa sijaitsee Kansallispukukeskus.

Käymisen arvoinen paikka! Käyn jatkossakin!