yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 132 tulosta

Aloitteleva kulttuurikuntoilija hankki teatterikokemuksen: Susi sisällä
Tampereen työväenteatteri - Pirkanmaa, 24.04.2011
Tekijä: Tiina Lymi

Odotin Tiina Lymiltä paljon, enkä pettynyt odotuksissani. Ihminen on ihmiselle susi, tämä tuli mieleen esitystä katsoessa, aika raadollista ja julmaa voi olla ihmisen käytös toista kohtaan. Nämä tyypit varmasti oppivat jotakin kokemuksistaan ja ovat seuraavissa suhteissaan viisaampia.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki teatterikokemuksen: Vikkelä väkevän voittaa
Veikkola, Navalan kartano - Uusimaa, 19.06.2010
Tekijä: Eija Ahvo

Kävin kesäteatterissakin, paikallisessa sellaisessa Veikkolassa. Ohjelmassa oli lapsille suunnattu tarina Vikkelä Väkevän voittaa. Matka maalaismaisemaan niittyjen ja metsien läpi korpimetsikköön järvenrantateatteriin oli varsin vaikuttava. Ilmatkin näyttivät suosivan, ja olihan minulla sateenvarjo turvana sen pakollisen sadekuuron varalta.

Näytelmän tarina oli hauska ja runsain musiikkiesityksin ryyditetty. Vaivaa oli nähty melkoisen spektaakkelin rakentamiseksi: esiintyvää väkeä oli roimasti, lavasteet olivat komiat ja musa toimi ja oli hyvin esitetty. Teatteriin tottumattomana olisin kaivannut zoomauksia mutta kun en ollut kyborgi ja kiikarit jäivät kotiin, piti tyytyä perinteiseen teatterin seurantaan.

Ladossa nautittiin kahvit lisukkeineen, paikalliselta yleisön edustajalta sain kuulla olevani Kauko Helovirran pojan kaksoisolento, mitä nyt sitten ihmetellen sulattelen vieläkin.

Pakollinen sadekuuro tuli sitten toisella puoliajalla (vai mikä se on) mutta näytelmä eteni pienen tauon jälkeen. Vikkelä voitti väkevän lopulta ja tyytyväinen mutta hieman kastunut yleisö poistui varmaankin näytelmän perusoppeja mielessään kertaillen. Ja luvattiinhan siinä muutakin syödä kuin pelkästään kasviksia, onneksi.

 

rexhkro hankki teatterikokemuksen: RSO:n Konsertti
Uusimaa, 29.04.2010

Konsertti oli mielestäni todella mielenkiintoinen. Itse en ole tämän kaltaisen musiikin suurimpia faneja, mutta se vaikutti ihan kivalta. Tämä oli minulle uutta ja suosittelen, että jokaisen pitäisi kokea tämä joskus heidän elämänsä aikana. Kokemuksena tämä oli todella silmiä avaava ja hyvä.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Odotus
Joensuun kaupunginteatteri - Pohjois-Karjala, 12.04.2010
Tekijä: Heidi Junkkaala, näyttelijät Saisio & Packalén

KOM-teatterin "Odotus" vieraili Joensuun kaupunginteatterissa. Hyvä oli, että vieraili! Esitys oli hieno. Alussa kesti tovin ennen kuin pääsin mukaan - oli hieman hämmentävä aloitus. Pääsin myös nostalgiamatkalla entiseen kotikaupunkiini, erinäisten järjestö- ym. asioiden äärelle. Tunnistettavaa, koskettavaa oli runsaasti. Esimerkiksi "What a person can do?" - roolittelu ja esittäminen jäi mieleen ... sellaisena yksittäisenä kohtana. Hienoja näyttelijöitä Pirkko Saisio ja Marja Packalén ovat!

CenoM hankki teatterikokemuksen: Aladdin ja ihmeellinen lamppu
Unga Teatern, Lillklobb - Uusimaa, 07.03.2010
Tekijä: Dramatisointi: Christian Lindroos, dramatisoinnin käännös: Hannu Mäkelä

Tässä ensiksi vähän mainosta sieltä www-sivulta:

Christian Lindroos on dramatisoinut tutun tarinan "Aladdin" hauskan raikkaalla tavalla!

Dramatisoinnin käännös: Hannu Mäkelä

Ikäsuositus: esikoulu & ala-aste.
Kesto 2 tuntia.

Rooleissa: Hanna Nyberg, Ingemar Raukola, Nina Jääskeläinen, Mika Fagerudd, Frank Skog, Kristian Thulesius.

Ikäsuositukseen voi lisätä ihan huoletta myös +-40!

Iki-ihana satu heräsi henkiin erittäin hyvällä ammattitaidolla ja suurella mikä-sen-nimi-nyt-olisikaan... Siis panostivat siihen oikeasti ja lapset ja aikuiset (minä ainakin) tykkäsivät!

Kun tietäisi, että mikä se taika on, että esityksessä on vähän kaikkea, niin että pienestä suureen kolahtaa jotain. Ehkäpä olisin sitten lastenteatterin ohjaajana siinä tapauksessa. :-)   Mutta jotain siis tuossa esityksessä oli, että suosittelen, jos se siellä vielä pyörii. 4 v.:kin oli mukana ihan täysillä. Vähän taisi välillä jännittää, mutta niinhän sen pitääkin. Ei kuulemma pelottanut.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Hurtta
Ilosaaren laguuni, Joensuu - Pohjois-Karjala, 08.02.2010
Tekijä: Ville Sandqvist, suuri joukko muita tekijöitä

Suomen suurimmaksi ulkoilmaspektaakkeliksi mainittu Hurtta lumosi. Hurtta esitettiin kahdesti, olin mukana ensi-illassa 5.2. Katsomo oli täysi, vielä täydempi lauantaina. Ainoa kritiikkini kohdistuu katsomon pienuuteen...

Paikallishistoriasta ammentanut teos oli monen tekijän yhteistyön tulos: mukana oli niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Esityksen äänimaailma oli kokonaan nauhoitettu. Ilosaaren laguunilla tanssijat, näyttelijät, luistelijat ym. käyttivät laajaa aluetta, esiintyjiä oli viitisenkymmentä. Pyrotekniikalla oli tärkeä osa teoksessa.

Oli ehdottomasti katsomisen ja kokemisen arvoinen esitys. Hyvä tekijät!

Esityksestä lisää: http://www.hurttaesitys.com

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki teatterikokemuksen: Petra von Kantin katkerat kyyneleet
Willensauna, Kansallisteatteri - Uusimaa, 09.12.2009

Naisten välisistä suhteista.

"Aina kun kaksi ihmistä tapaa ja muodostaa suhteen, on kyse siitä kuka dominoi ketä." Näin sanoi Rainer Werner Fassbinder, joka kirjoitti tämän näytelmän vuonna 1971.

Naisten välisestä rakkaudesta ja sitä kautta yleisemminkin ihmisten välisestä suhteista, kuten alistamisesta ja anteeksiannosta, on kysymys tässä näytelmässä. Roolisuoritukset olivat hyviä, varsinkin Kristiina Halttu Petra von Kantina. Myös hänen mykkää palvelijaansa Marlenea esittävä Marjaana Maijala oli todella hyvä. Hänen ilmeillä ja eleillä tapahtunut tapahtumien kommentointi oli hienoa seurattavaa. Eniten kuitenkin minua lämmitti nähdä Elli Castrén näyttämöllä, hänestä ei mitään pahaa sanottavaa.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Puhdistus
Joensuun kaupunginteatteri - Pohjois-Karjala, 21.11.2009
Tekijä: Joensuun kaupunginteatteri, kirj. Sofi Oksanen, ohj. Timo Ventola

"Puhdistus" oli hienosti toteutettu kaupunginteatterin lavalle. Pidin, kovasti! Väkevää draamaa, monikerroksista, vahvaa tulkintaa. Kaisa Ursin vanhana Alidena teki upean roolisuorituksen. Lavastuksen tehnyt Samuli  (vai Sami?) Halla oli myös onnistunut: samat lavasteet koko näytelmän ajan ja ne toimivat eri aikakausien kerronnassa hyvin.

Ei kevyttä kerrontaa ja tulkintaa. Jättää ja antaa paljon ajateltavaa.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Nuorten kaupunki -teatterivaellus
Joensuun Rantakylän kaupunginosa - Pohjois-Karjala, 25.10.2009
Tekijä: Teatteri Satama

Nuorten kaupunki -teatterivaellus on n. 50 nuoren ja heitä ohjanneen aikuisen yhteistyön tulos. Teatterivaelluksella katsojat kulkevat Rantakylän kaupunginosaa, jossa eri kohtaukset tapahtuvat. Tapahtumia ja kaupunginosaa katsotaan ja koetaan nuorten silmin.Ohjauksesta ovat vastanneet Ulla Lehmusoksa ja Reija Portti. Käsikirjoituksesta vastasivat nuoret itse.

Teemoina syrjäytyminen, maahanmuuttajat, rasismi, suvaitsevaisuus, omanarvontunne ja itsemääräämisoikeus nousivat katsojana minun mieleeni. Ja kuten tekijät totesivat näytelmän aikana: toivoa on - aina, vaikka ajoittain elämä näyttäisi miten synkältä tahansa.

Tekemisen iloa ja vimmaa, tärkeitä teemoja, inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä - siitä oli Nuorten kaupunki tehty.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Idiotia - ehdotus esitykseksi
Joensuun kaupunginteatteri. pieni näyttämö - Pohjois-Karjala, 25.10.2009
Tekijä: Rospuutto-ryhmä, ohj. Hanna Kirjavainen

Rospuutto-ryhmä "Idiotia - ehdotus esitykseksi" perustuu Dostojevskin Idiootti-romaaniin, jota dramaturgi & ohjaaja on työstänyt nykykielelle - vapaasti, kuten asian esittää blogissaan.  Taisto Reimaluoto teki hienon roolin Myskininä, samoin muut esiintyjät, joista liki kaikilla oli useampi rooli esitettävään.

Esitys oli sen verran monikerroksinen ja haastava, että sulateltavaa vielä riittää. Hetkellisesti ajatukseni harhauituivat pahasti sivuun, kun Myskin-parkaa käärittiin muovikelmuun... mietin koko ajan, miten Reimaluoto saa henkeä ja saahan...

Dramaturgi-ohjaaja Hanna Kirjavaisen blogi esityksen taustoista: http://www.rospuutto.com/taustoista.html

Pidän Rospuutto-ryhmän ideologista: tehdä näillä "leveysasteilla" kunnianhimoista, ammattilaisten toteuttamaa teatteria. Idiotia-esityksellä Rospuutto-ryhmä myös kiertää Pohjois-Karjalan maakuntaa.

 

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Jumalten leikki - ihmisen mysteeri. Esityksellinen tutkielma myyteistä.
Teatterisali, Metrolopolia-amk, Helsinki - Uusimaa, 18.10.2009
Tekijä: Esittävän taiteen koulutusohjelman työryhmä, Metropolia-amk

"Jumalten leikki - ihmisen mysteeri" oli 8-viikkoisen intensiivisen työskentelyn ja kurssin tuotos. Tekijöinä ja esiintyjinä olivat Metropolia-amk:n teatteri-ilmaisunohjaajaopiskelijat. Kurssin opettajina toimivat Pia Houni ja Metsälintu Pahkinen. Liikettä, ääntä ja kuvamateriaalia sisältänyt n. 40 minuuttia kestänyt esitys oli paikoitellen hauska, viiltävän tarkka ja puhutteleva.

Opintoihin kuuluva työ oli demotyyppinen, mutta ihan kiinnostavaa ja mieluisaa koettavaa. Tekemisen intoa, itsensä haastamista ja rajojen ylittämistä - läsnäolo oli käsinkoskeltavaa! Yleisö (ainakin viimeisessä esityksessä sali täynnä) eli mukana.

Jumalista ja ihmisyydestä oli tavoitettu tuoreitakin näkökulmia. Eikä haastavia kysymyksenasetteluja oltu väistetty :-)

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki teatterikokemuksen: Monty Python complete box
Uusimaa, 14.10.2009
Tekijä: Mionty Python

Teatteria, tai televisioteatteriahan tämä Monty Pythonin Flying Circus on. Tai teatteriteatteria - esiintyväthän ne livenä tiiatterissakin. Ja spamelot sai ensi-illan parisen vuotta sitten Lontoossa. Sitä en päässyt katsomaan. Mutta joskus sitten.

Monty Python tuli telkkarista jo 60-70-luvun vaihteessa ja pääsin sitä jo silloin tuoreeltaan katsomaan. Siinä onkin yksi suuri osasyyllinen vinksahtaneeseen persoonallisuuteeni. Kiitos, Monty! Tuskin parempaa huumorin lähdettä voisin keksiä. Yhtä hyviä kyllä: Kankkulan kaivolla radiohupailu, Ollin pakinat, Antero Alpola, Aune Haarla ja nuoremmat kotimaiset osaajat ovat onneksi näyttäneet, että osataan sitä täälläkin. Ja Neil Hardwick tietysti, se kaikkein hauskin suomalainen.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki teatterikokemuksen: Treenaan Halloweenia
Uusimaa, 03.10.2009
Tekijä: minä ja manala

Olkoon tämä teatteria tai häppening: treenaan tulevaa halloweenia. Saunaa lämmittäessä saatanallinen Anton Lavey raakkuu Satan takes a holidayta, ulkona on pimeää ja märkää. Myrskyäkin luvattiin. Hyvät fiilikset tiedossa kauhun ystävälle siis. Jellyroll Morton voodoo kirous päällään musisoi päärakennuksen stereoissa, pimeys lyö ikunoista. Viritän valaistusta kohdalleen, vähemmäksi. Milleniumin halloween-jakso pitää kaivaa esiin elokuvahyllystä. Ja ehkä puolivuosisataapäiväksi saamaani sherryä joku tippa hoitamaan kinttua. Vanha vihtahousu lähtee nyt saunaan.

Käyttäjän K-myrkytys kuva
K-myrkytys hankki teatterikokemuksen: Inishmanin rampa
Järvenpään teatterin kellariteatteri - Uusimaa, 02.10.2009
Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki teatterikokemuksen: Kekseliäs kettu
Korpilahden teatteri - Keski-Suomi, 05.09.2009
Tekijä: Roald Dahlin tekstiin ohjanneet Minna Tomanen ja Päivi Hirvi

Jo Korpilahden teatteri on näkemisen arvoinen kulttuuriteko!

Roald Dahlin kirjoittama Kekseliäs kettu on tarina lapsille, mutta toimii aikuisillekin ainakin kun se on toteutettu lässyttämättä ja lapsia väheksymättä. Katsomossa oli ihan pieniäkin lapsia mutta vaikka jotkut kohtaukset olivatkin hurjahkoja, niin yhtään pelästynyttä itkua ei kuulunut. Tunnelma oli jotenkin lapsia rauhoittava.

Näytelmän visuaalinen toteutus oli nautittava, se oli tehty taidolla ja kunnianhimolla, kiitos siitä Päivi Hirvelle ja Minna Tuomaselle, jotka myös ohjasivat näytelmän. Esitys oli ihan ammattilaistasoa, tarina oli ehkä vähän helppo, muttei tylsä. Mukava.