yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 227 tulosta

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Odotus
Joensuun kaupunginteatteri - Pohjois-Karjala, 12.04.2010
Tekijä: Heidi Junkkaala, näyttelijät Saisio & Packalén

KOM-teatterin "Odotus" vieraili Joensuun kaupunginteatterissa. Hyvä oli, että vieraili! Esitys oli hieno. Alussa kesti tovin ennen kuin pääsin mukaan - oli hieman hämmentävä aloitus. Pääsin myös nostalgiamatkalla entiseen kotikaupunkiini, erinäisten järjestö- ym. asioiden äärelle. Tunnistettavaa, koskettavaa oli runsaasti. Esimerkiksi "What a person can do?" - roolittelu ja esittäminen jäi mieleen ... sellaisena yksittäisenä kohtana. Hienoja näyttelijöitä Pirkko Saisio ja Marja Packalén ovat!

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Hurtta
Ilosaaren laguuni, Joensuu - Pohjois-Karjala, 08.02.2010
Tekijä: Ville Sandqvist, suuri joukko muita tekijöitä

Suomen suurimmaksi ulkoilmaspektaakkeliksi mainittu Hurtta lumosi. Hurtta esitettiin kahdesti, olin mukana ensi-illassa 5.2. Katsomo oli täysi, vielä täydempi lauantaina. Ainoa kritiikkini kohdistuu katsomon pienuuteen...

Paikallishistoriasta ammentanut teos oli monen tekijän yhteistyön tulos: mukana oli niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Esityksen äänimaailma oli kokonaan nauhoitettu. Ilosaaren laguunilla tanssijat, näyttelijät, luistelijat ym. käyttivät laajaa aluetta, esiintyjiä oli viitisenkymmentä. Pyrotekniikalla oli tärkeä osa teoksessa.

Oli ehdottomasti katsomisen ja kokemisen arvoinen esitys. Hyvä tekijät!

Esityksestä lisää: http://www.hurttaesitys.com

Lunasol hankki tanssikokemuksen: Kaamos
Joensuun kaupunginteatteri, pieni näyttämö - Pohjois-Karjala, 28.11.2009
Tekijä: tanssija-koreografi Pirjo Yli-Maunula, kirjailija Petri Tamminen & co.

Tanssija-koreografi Pirjo Yli-Maunula oli koostanut yhteistyössä useamman eri alan taiteilijan kanssa kaamosmasennusta käsittelevän Kaamoksen. Tanssin, videon, tekstin, äänen, musiikin keinoin toteutettu sooloesitys herätti suurta hämmennystä, mutta myös innostusta siitä, että taiteilijoilla on ollut rohkeutta käsitellä aihetta.

Pirjo Yli-Maunula oli esityksen jälkeen yleisöä tapaamassa: yleisöä kiinnosti mm. teoksen vastaanotto, liikemateriaalin synty ja improvisaation osuus teoksessa. Yli-Maunula vastaili yleisöä arvostaen, ymmärrettävästi ja innostuneesti.

Esitys oli Yksin sateessa? -nykytanssifestivaalin satoa.

Lunasol hankki taidekokemuksen: Taidekeskus Ahjon näyttelyt mararskuussa
Taidekeskus Ahjo - Pohjois-Karjala, 26.11.2009
Tekijä: Kuvataiteilijat Annuska dal Mason, Erkki Sjöstedt, Anna Kolehmainen & Lieksan taidetoimintakeskuksen taiteilijat

Tässä näyttelyssä eniten viehätyin ja innostuin Annuska dal Mason valokuvista Hiljaa, Karjala kuiskaa -näyttelyssä sekä Erkki Sjöstedtin maalauksista. Lieksan taidetoimintakeskuksessa tehdään tärkeää työtä!

Viehtymys valokuvaan on vahvistunut, samalla oma into ottaa ja katsoa kuvia.

Lunasol hankki kulttuurikokemuksen: Kulttuurikävely
Joensuun keskusta - Pohjois-Karjala, 15.11.2009
Tekijä: ystävä ja minä

Muualta kotikaupunkiini vierailulle tullut ystäväni halusi tutustua Joensuuhun. Lähdimme iltakävelylle keskustaan.  Muualta tänne muuttaneena tiesin kertoa mm tällaiset: 

- tontti, jossa oli Hassisen Koneen liike puutalossa (jo purettu, nyt tilalla kerrostalo) ja josta bändi sai nimensä,

- kävelykadun kosiosuden ja muikun ja jokakeeväisen kaupungin viirisuunnittelukilpailu sekä Kaupunkikeskustayhdistyksen kulttuurimyönteinen toiminta,

- Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo, jossa nykyisin myös kaupunginteatteri ja teatteriravintola, kirjasto,

- Taideskeskus Ahjo,

- kaupungin perustamisvuonna 1848 valmistunut - ja vielä nykyisin muussa käytössä oleva - hotelli,

- Taitokortteli,

- Pakkahuone ja kunnostettu joenranta, jossa myös taidetta,

- Elokuvakeskus Tapio, jossa oli menossa tämän vuoden Rokumentti ja jonka edessä näimme livenä Kotiteollisuuden jäsenet.

Oikein mukava iltakävely talvisessa säässä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Lukupiiri: Kunnon sotamies Svejk maailmansodassa
Kyläpaikka - Pohjois-Karjala, 08.11.2009
Tekijä: YLE Radio 1, Tarleena Sammalkorpi, Juha Hurme, Eero Balk

Lukupiirissä käsiteltiin n. 3 tunnin ajan Hasekin romaania "Kunnon sotamies Svejk maailmansodassa". Studiossa olivat toimittajat Tarleena Sammalkorpi ja Juha Hurme sekä viimeksi teoksen suomentanut kääntäjä Eero Balk. En tiennytkään, että Balk käänsi teoksen tsekistä - ensi kertaa siis suoraan tsekistä suomeksi.

Oli leppoisaa kuunnella ohjelmaa ystävien luona yhdessä ruokaa laittaen. Syntyi myös keskusteluja kunkin lukukokemuksista.

Puhumisen lomassa toimittajat ja Balk olivat valinneet aihetta sivuavaa musiikkia kuunneltavaksi sekä näytteitä eri radiototeutuksista. Ohjelma löytyy vielä YLE Areenalta kuunneltavaksi n. viikon ajan.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Kirjailijavieraana Sofi Oksanen
Suomalainen Kirjakauppa, Josenuu, kauppakeskus Iso Myy - Pohjois-Karjala, 08.11.2009
Tekijä: Suomalainen Kirjakauppa, Joensuu

Sofi Oksanen saapui kirjakaupan vieraaksi kauppakeskukseen. Kirjakauppaan oli saapunut suuri joukko väkeä. Oksasen lisäksi kirjailija & Kirjailijaliiton pj. Tuula-Liina Variksen haastateltavina olivat ohjaaja Timo Ventola ja näyttelijä Kaisa Ursin.

 

Sofi Oksanen on kyllä vakuuttava esiintyjä, ja ilahduin siitä, miten hän piti esillä ja rohkeni puhua ääneen mm. naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta sotatilanteissa.

Ventola on ohjannut Joensuun kaupunginteatterin Puhdistuksen, jossa Ursin näyttelee Alidea vanhana.

Hyvälle mielelle saanut tapahtuma!

Lunasol hankki kulttuurikokemuksen: Kadonneen naurun metsästys
Carelia-sali, Joensuu - Pohjois-Karjala, 01.11.2009
Tekijä: Ismo Leikola & Pekka Jalava

Kadonnutta naurua metsästivät stand up -koomikot Pekka Jalava ja Ismo Leikola. Joensuun Carelia-sali oli loppuunmyyty. Ja naurua riitti... Välillä liikuttiin hyvän maun rajamaastoissa, mutta hyviä oivalluksiakin riitti.

Ihailin tapaa, jolla Pekka Jalava vuoropuheli yleisön kanssa ja poimii yleisön kommenteista aineksia komiikkaansa. Leikolan "yhyttely" ja "joojottelu" taisi olla rooliin kuuluvaa. Leikolan osuudessa hauskaksi koin mm. treffit äidinkielenopen kanssa, maiden eri kielisten nimien kanssa leikittelyn ja Jalavan osuudessa ns. tilannekomiikan.

Joitan hämmentäviäkin ja minun mielestäni huonon maun heittoja illassa oli, mutta se nyt kaiketi selvää... Sen verran haastavia lajeja komiikka ja huumori ovat.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Idiotia - ehdotus esitykseksi
Joensuun kaupunginteatteri. pieni näyttämö - Pohjois-Karjala, 25.10.2009
Tekijä: Rospuutto-ryhmä, ohj. Hanna Kirjavainen

Rospuutto-ryhmä "Idiotia - ehdotus esitykseksi" perustuu Dostojevskin Idiootti-romaaniin, jota dramaturgi & ohjaaja on työstänyt nykykielelle - vapaasti, kuten asian esittää blogissaan.  Taisto Reimaluoto teki hienon roolin Myskininä, samoin muut esiintyjät, joista liki kaikilla oli useampi rooli esitettävään.

Esitys oli sen verran monikerroksinen ja haastava, että sulateltavaa vielä riittää. Hetkellisesti ajatukseni harhauituivat pahasti sivuun, kun Myskin-parkaa käärittiin muovikelmuun... mietin koko ajan, miten Reimaluoto saa henkeä ja saahan...

Dramaturgi-ohjaaja Hanna Kirjavaisen blogi esityksen taustoista: http://www.rospuutto.com/taustoista.html

Pidän Rospuutto-ryhmän ideologista: tehdä näillä "leveysasteilla" kunnianhimoista, ammattilaisten toteuttamaa teatteria. Idiotia-esityksellä Rospuutto-ryhmä myös kiertää Pohjois-Karjalan maakuntaa.

 

Lunasol hankki musiikkikokemuksen: "Oma maa". Kaj Chydeniuksen 70-vuotisjuhlakonsertti.
Joensuun konservatorio - Pohjois-Karjala, 27.09.2009
Tekijä: Kaj Chydenius, Kai Hyttinen, Sara Holopainen, Taru Nyman ja Tiina Pitkänen

Ihan ensiksi: Oma maa -konserttiin kannattaa mennä, jos on vain tilaisuus!

Kaj Chydeniuksen 70-vuotisjuhlakonsertti oli koskettava ja mieliinpainuva tilaisuus. Maestro itse säesti ja juonsi illan. Joensuun konsertissa laulusta vastasivat Kai Hyttinen, Tiina Nykänen, Taru Nyman ja Sara Holopainen. Ensimmäinen kaikkien yhdessä laulama kappale kärsi esiintyjien jännityksestä ja eriaikaisuudestakin; alun jälkeen esiintyjät olivat "kotonaan".

Konsertissa kuultiin 32 laulua, joista 30 käsiohjelmassa ja 2 encorena. Monipuolinen ohjelmisto! Täysi salillinen konserttiyleisöä eli mukana. Ilmassa oli myös jäähyväisiä, monella tapaa... niin lauluissa kuin maestron puheissakin.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Näistä levyistä en luovu: tanssija Anita Isomettä
Koti - Pohjois-Karjala, 27.09.2009
Tekijä: Laura Autio

Nykytanssia Helsingissä opettava Anita Isomettä oli vieraana YLE Radio 1:n "Näistä levyistä en luovu". Oli virkistävää kuulla, millainen musiikki puhuttelee nykytanssin opettajaa ja miksi! Isomettä valotti myös musiikin roolia työssään ja sitä, miten lähtee opiskelijoiden kanssa työstämään tanssia.

Lunasol hankki taidekokemuksen: Taidenäyttelyt
Taidekeskus Ahjo - Pohjois-Karjala, 11.09.2009
Tekijä: Toivo Jaskanen, Merja Sirkiä, Tiina Nevalainen, Tuija Lampinen

Eilen päättyi 4 taiteilijan näyttelyt: mukana oli maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja kollaaseja. Toivo Jaskarin töistä osa ihastutti (erityisesti puun kekseliäs käyttö), samoin Merja Sirkiän (puutarha-aiheiset teemat). Tiina Nevalaisen töistä 2 puhutteli: teosten nimet eivät vain valitettavasti jääneet mieleen. Tuija Lampisen työt eivät innostaneet - eivät väreiltään, eivät kuviltaan.

Taidekeskus Ahjo on rauhoittumisen tyyssija Joensuun keskustassa. Sen näyttelyihin on vapaa pääsy. Näyttelyt vaihtuvat n. 3 viikon välein. Suosittelen käymään - ja samalla reissulla vaikka myös Joensuun Taidemuseossa (naapurissa).

Lunasol hankki kulttuurikokemuksen: Joen Yö
Joensuun keskusta - Pohjois-Karjala, 31.08.2009
Tekijä: Joensuun kaupunki

Joen Yön on Joensuun taiteiden yö. Tällä kertaa halusin ja ehdin seurata valokuvaaja, sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen esityksen Maailman ihanin tyttö -teoksesta ja siihen liittyvästä työskentelystä. Miina esiintyi luontevasti ja puhuttelevasti. Hauskaa kontrastia tilanteeseen toi viereisen alueen Miss Suomi -kilpailijoiden rekrytointi ;-).

Paikallisen kirjakaupan järjestämässä tilaisuudessa yleisö seurasi Miinan esitystä kauppakeskuksen käytävän lavalla. Miinan jälkeen lavalle astui kirjailija Leena Lehtolainen, jolla on oma ihailijakuntansa. Oli kiinnostavaa kuulla Leenan juttelua uusimmasta dekkaristaan.

Kirjallisuuspainotteinen Joen Yö minulle tällä kertaa. Jaksoin hetken kiertää keskustan aluetta ja kuunnella mm. torilavan esiintyjiä.

 

Lunasol hankki lukukokemuksen: Ratkaisu kaikkeen, novelleja
Koti - Pohjois-Karjala, 16.08.2009
Tekijä: Esa Sariola

Esa Sariolan novellit teoksessa "Ratkaisu kaikkeen" tuntuivat aihepiiriltään tutuilta: naisen ja miehen välistä suhdetta pohdittiin kaikissa novelleissa. Näin kirjan takakannessa luvattiinkin. Teoksen luki nopeasti. Sariola osaa dialogin, paikoitellen teksteissä oleva huumori nauratti kovastikin. Tasaisen varmaa luettavaa, ei suuria ylläreitä.

Lunasol hankki kulttuurikokemuksen: Wanhan kaupungin päivä
Joensuun Taitokortteli ja Pakkahuone - Pohjois-Karjala, 15.08.2009
Tekijä: Taitokortteli, Pakkahuone ja Joensuun kaupunkikeskustayhdistys ry

Joensuun Taitokorttelissa ja Pakkahuoneella järjestettiin Wanhan kaupungin päivä. Taitokorttelin alueella kävin seuraamassa moninaisia kädentaitajia, joiden joukossa mm. saippuantekijä, punamullan teon taitajia, kehrääjä ja seppiä. Pihaan oli tuotu myös esiintymislava, jossa seurasin Joensuun Puhallinorkesterin ja Runon Ystävien valitusesitystä. Valitukset oli poimittu maakuntalehden yleisönosaston tekstiviesteistä.

Tapahtuma-alueella löytyi myös mm. vanhoja autoja, traktoreita, vossikoita, pannukahvia ja eri alojen kädentaitotuotteiden myyjiä.