yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 58 tulosta

Lunasol hankki taidekokemuksen: Taidekeskus Salmelan näyttelyt
Taidekeskus Salmela - Etelä-Savo, 12.08.2009
Tekijä: Taidekeskus Salmela & useat taiteilijat

Ystävien vinkistä ehdin käydä Taidekeskus Salmelan kesän 2009 näyttelyssä viimeisenä aukiolopäivänä. Ensimmäinen vierailu oli positiivinen. Median kautta syntynyt mielikuva taidekeskuksesta erosi todellisuudesta: paikka näytti jotenkin pienemmältä enkä ollut tajunnut, miten pienellä alueella ja liki ajoväylää kaikki oli.  Paikalla oli runsaasti yleisöä ja parkkipaikat täynnä.

Näyttelytöistä erityisesti Ukri Merikannon, Irina Schuvaloffin, Eero Hiirosen ja Igor Baranovin puhuttelivat. Schuvaloffin töissä oli "vakavaa leikillisyyttä", Hiirosen teräs-kuparitöden värimaailma ja minimalismi ilahduttivat, Baranovin työt vaikuttivat minusta nai'vismilta (en tiedä, olisiko virallinen määrittely sitä...), Merikannon veistoksissa puhuttelevia muotoja.

Salmelan "sielu" Tuomas Hoikkala hyöri keskuksen vilinässä - ja muutama muukin julkisuudesta tuttu hahmo, jotka olivat menossa yleisöksi tai esiintymään kesäkauden päätöskonserttiin.

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki elokuvakokemuksen: Naisentappaja - Lady killer
Kotisoffa - Etelä-Savo, 10.08.2009
Tekijä: Who cares?

Vanha versio Naisentappajasta on ollut pitkään "pakko katsoa" -listallani, ja vihdoin se tuli televisiosta joku aika sitten. Päätin säästää katsomisen myöhemmäksi ja katsoa perään uuden version samasta leffasta.

Upea kokemus!

Vanha versio oli hykerryttävän upea ja jotenkin ihmettelin kovasti, miksi uusi versio ylipäätään tehtiin, vaikka ei tarinan tulkinta siinäkään huono ollut. Onko Tom Hanks ylipäätään näytellyt missään huonossa tarinassa? Kaikki eivät ehkä ole olleet kassamagneetteja tai kulttuurileffoja, mutta tarinat ovat aina olleet mielestäni hyviä. 

Seuraavaksi digiboxilla odottaa vastaavaa katsomista Kauppa kulman takana ja Sinulle on postia. Kolmatta elokuvaversiota tarinasta en ole vielä onnistunut löytämään.

Olen monesti pohtinut sitä, miksi elokuvateattereissa näytetään niin vähän vanhoja elokuvia. Veikkaisin, että esimerkiksi Tuulenviemää tai Taru sormusten herrasta elokuvia voisi esittää kaikissa useamman elokuvasalin käsittävissä leffateattereissa esimerkiksi kerran vuodessa. Mikä riemastuttava kokemus elokuva onkaan isolta valkokankaalta nähtynä. Elokuvakerhotkaan eivät ainakaan minun entisissä kotikaupungeissani ole esittäneet näitä suosikkielokuvia uudestaan vaan keskittyvät enemmänkin kulttielokuviin, jotka alunperinkään eivät saavuttaneet suurta suosiota. Miksihän näin on...

Käyttäjän trytkone kuva
Taina hankki tanssikokemuksen: Romeo ja Julia
Olavinlinna - Etelä-Savo, 07.08.2009
Tekijä: Säv. Sergei Prokofjev, kor. Kirill Simonov

Tavoistani poiketen menin kokemaan Romeota ja Juliaa Olavinlinnaan täysin puhtaalta pöydältä. En siis tutustunut etukäteen ryhmään tai toteutukseen. Ensi hetkestä alkaen olin täydellisesti myyty ja mykistynyt. Kirill Simonovin koreografia on käsittämättömän hieno. Erityisesti olin ilahtunut, miten tanssijoiden kädet ja niiden liikkeet veivät tarinaa ja draamaa eteenpäin. Romeon ja Julian kohtaukset hehkuivat kaunista, puhdasta erotiikkaa ja rakkautta.

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki oopperakokemuksen: Madama Butterfly
Savonlinna - Etelä-Savo, 22.07.2009
Tekijä: Puccini

Savonlinnan oopperanäyttämö on aina kokemus sinänsä, sama se, mitä siellä katselee, se on aina huikaiseva huippukokemus, josta ammentaa pitkään.

Siitäkin huolimatta näin on, että en juuri pidä naislaulajista, ja kaipaan teatterikokemusta täydentämään aina runsaasti rekvisiittaa, jota oopperassa ei juuri ole tarjolla.

Savonlinnan oopperan eduksi laskettakoon ehdottomasti se, että kappaleet esitetään alkuperäiskielellä. Butterfly kertoi tarinaanssa siis italiaksi. Kun kieli on oudompaa, on valittavana kaksi vaihtoehtoa: eläytyä musiikkiin tai yrittää lukea tekstit. Itse kannatan ensimmäistä vaihtoehtoa ja luen libretton aina etukäteen. Näin ne vähemmän kiinnostavat naisäänetkin voi häivyttää mielessään jonnekin jousisoittinten ja sahan välimaastoon :)  - no leikki leikkinä, mutta kun ei kuuntele sanoja, muuttuu laulu yhdeksi soittimista, ja mielestäni se on yksi ooperan ylivoimaisesti parhaita etuja. Soisin kyllä, että rekvisiittaa olisi enemmän, jolloin tarinan seuraaminen olisi kiinnostavampaa.

Kokemus oli siis upea, huolimatta siitä, että suurin osa esitystä on naislaulajien harteilla ja että Pinkertonin laulu oli mielestäni sangen vaimeaa ja ponnetonta. Herra Sharplessiä sen sijaan kuunteli ja katseli hyvinkin mielellään :) Kaiketi taas ensi vuonna uudestaan....

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki elokuvakokemuksen: Kuin surmaisi satakielen (1962)
Kotisoffa - Etelä-Savo, 22.07.2009
Tekijä: Who cares?

Kuin surmaisi satakielen on elokuva, jonka tulemista televisiosta olen odotellut itse asiassa koko sen ajan minkä olen omistanut television. Se on ainut elokuva jota suositellaan sekä katsottavaksi elokuvana että luettavaksi kirjana kirjassa 101 asiaa jotka kannattaa tehdä ennen kuolemaa.

Harper Leen kirjoittaman samannimisen kirjan luin muutama vuosi sitten. Hämmästyttävää kyllä, tämä elokuva tuntui niiltä harvoilta, joista on vaikeaa sanoa, kumpi on parempi, kirja vai elokuva samasta tarinasta.

Tarina on surullinen ja sen taustalla oleva rasismi on "perusterveelle suomalaiselle" vaikeaa ymmärtää; ainakin minun pitää miettiä monesti, miten kaikkien tuntemassa sivistysvaltiossa niinkin hiljattain kuin muutama kymmenen vuotta sitten afrikkalaiset sukujuuret omaavat ihmiset eivät saaneet istua samassa bussissa valkoihoisten kanssa... puhumattakaan sitten vaikkapa tasavertaisista ihmissuhteista...

Mustavalkoisissa leffoissa on oma viehätyksensä eikä se tässä elokuvassa ainakaan ollut negatiivinen asia, päinvastoin se johdatti oikeaan aikakauteen.

Nyt kun elokuva on esitetty digiaikana televisiossa jään odottamaan, että voin ostaa sen kotikokoelmiini.

Manta65 hankki lukukokemuksen: Tulivuoren partaalla
Etelä-Savo, 08.07.2009
Tekijä: Helena von Zweigbergk

Hienoa kuvausta elämän arkipäivästä ja parisuhteen vaatimuksista. Lohdullista ja armahtavaakin tekstiä raadolliselle kulkijalle.  Loppua kohti lukuvauhti vain kiihtyi; mihin ratkaisuun lopulta päädytään. Suosittelen!

Manta65 hankki lukukokemuksen: Kun Jumala sulki silmänsä
Etelä-Savo, 08.07.2009
Tekijä: Helena von Zweigbergk

Hieman erilainen rikosromaani ja erikoinen miljöö: pappi vankilamaailmassa. Tähän kirjailiijaan haluan tutustua paremmin.

Lunasol hankki taidekokemuksen: Retretti
Retretin taidekeskus - Etelä-Savo, 03.07.2009
Tekijä: Useat taitelijat

Retretin kesän 2009 näyttelyt herättivät monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Paikkana Retretti kestää kyllä jokakesäisen visiitin ;-) Ihan mukavasti näytti olevan väkeä paikkalla!

Luolastossa olevat Kim Simonssonin työt herättivät sekä vastenmielisyyttä että kiinnostusta. Lapsi- ja eläinaiheiset keramiikka-metallityöt herättivät ristiriitaisia tuntemuksia. Lapsifiguurit toivat muistumia valokuva- ja muuhun filmimateriaaliihin, jossa Hitler Jugendin lapsia ja nuoria ollut esillä, lapsifiguurien kasvot olivat kuin avaruusolentojen jne. Eläinfiguurit ja lapsi-eläin-figuurit olivat lähinnä luotaantyöntäviä... Kiinnostavaa oli pohtia, mitä Simonsson töillään haluaa kertoa.

Albert Edelfeltin teosten osuus oli tuttua ja turvaisaa, ei herättänyt suuria oivalluksia/ intohimoja. Kyösti Kakkosen kokoelmasta koottussa lasi- ja keramiikkanäyttelyssä minua puhuttelivat erityisesti Rut Brykin teokset, avain erityisesti "Linnut".

Vesa Varrelan "Surfaavat kalat" jätti kylmäksi liiallisella toistollaan ja siten "ennalta-arvattavuudellaan": Vain maljakot (?) herättivät kiinnostukseni. Lasten näyttelyksi tehty Ransu Retretissä oli kiva katsoa ja huomata, millaisen työmäärän Ransun tarpeiston, rekvisiitan ym. tekeminen onkaan vaatinut.

Virolaisen Siim-Tanel Annuksen "Rahaa ja runoutta" puhutteli jossain määrin. Kiinnostavaa näyttelyssä oli se, miten historian merkkipaalut ja kansallinen valuutta olivat saaneet taitelijan innostumaan.

Grafiikanpaja Himmelblaussa esillä oli useamman taiteilijan töitä. Itse innostun (liki aina) Kirsi Neuvosen ja Inari Krohnin töistä. Niin nytkin.

Kuumana kesäpäivänä virkistävä ja monenmoisia tunteita herätellyt näyttelykokonaisuus!

millamakea hankki kulttuurikokemuksen: Olavin linna
Savonlinna - Etelä-Savo, 30.06.2009

Vierailtiin Savonlinnassa, joten pitihän Olavinlinnassa käydä katselemassa. Iso paikka, paljon huoneita, ikkunoita, kiveä, käytäviä, jyrkkiä portaikkoja. Vaikuttavaa.

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki elokuvakokemuksen: Pallo hallussa
Kotisoffa - Etelä-Savo, 21.03.2009
Tekijä: Who cares?

En väitä, että tämäkään amerikkalainen pesäpalloleffa olisi mikään "pakko nähdä" elokuva tai oskarirysä, mutta kelpo kuva lomapäivän ratoksi.

Viime aikoina televisiosta on tullut aika paljon näitä pesäpalloleffoja, ja jäin oikein miettimään, että onko Suomessa tehty yhtään elokuvaa omasta pesäpallostamme. Ellei, olisiko jo aika?

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki lukukokemuksen: Runoja kaduilta ja kapakoista
Express-bussissa - Etelä-Savo, 21.03.2009
Tekijä: Abú Nuwás, suomentanut J. Hämeen-Anttila

Tuli sitten otettua vähän varaslähtöä Unescon Maailman runouden päivään, joka on vasta tänään. Etsin kirjastosta vartavasten tulevasta Maailman runouden päivästä intoutuneena runokirjaa, joka olisi sellaisesta maasta kotoisin, jonka runouteen en ole tutustunut. Mieleeni juolahti että Hämeen-Anttila on suomentanut jonkun kirjan hiljattain (mainonta on näköjään tehonnut), ja löytyihän se hyllystä. 

Oli tarkoitus säästää kirja varsinaiselle tapahtumapäivälle, mutta eihän siitä mitään tullut. Kun avasin kirjan, se suorastaan kutsui lukemaan. Runoutta jaksaa tosin lukea vain pienissä pätkissä, mutta aika ison osan kirjaa kahlasin läpi jo etukäteen. Vähän sentään jäi Runoudenpäivällekin.

Oli hämmästyttävää huomata, miten tuoreita näkökulmia 760 vuonna syntynyt arabialainen Abú Nuwás tarjoaa elämästä. Paikoin jopa ihmettelin itsekseni, miten samalla tapaa 700-luvun nuori mies ajatteli, mitä nuoret miehet tänäänkin ajattelevat. Kirjan takakansi kuvaa Abú Nuwásia urbaania runoutta kirjoittavaksi, vapaata elämää ja villiä eläneeksi mieheksi.

Ennen lukemattoman runomaan valinta kannatti! Suosittelen.

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki lukukokemuksen: Kanadalaista musiikkia
Tietokoneen äärellä kotona - Etelä-Savo, 15.03.2009
Tekijä: mm. Cohen, Young....

Kirjaston musiikkiosaston tammikuun näyttelylevyiksi oli valittu kanadalaista musiikkia. Lainasin viisi hyvin erilaista levyä modernista Coheniin ja Yongiin. Kokeilu sinänsä oli ihan onnistunut, mutta selkeästikään se ei ollut onnistumiseltaan samaa luokkaa, kuin tammikuun huippukokemus renessanssin musiikista. Kanada on liian laaja maa musiikillisesti käsitettäväksi muutaman cd-levyn voimin. Taidan pitäytyä jatkossa kokeiluissani aikakausissa tai pienemmissä maissa.

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki elokuvakokemuksen: Hei me lennetään ja jatkoosa Hei me lennetään taas
Kotisoffa - Etelä-Savo, 15.03.2009
Tekijä: Who cares?

Hei me lennetään ja sen jatlko osa Hei me lennetään taas viihdyttivät kepeästi sunnuntaipäivän neulomissessiota kotisoffalla. Ohjelmatiedoissa luvattiin hauskaa komediaa, mutta olen minä hauskempaakin komediaa nähnyt.

Mielestäni oli kiva, että monet samat henkilöt olivat tulleet myös tälle toiselle matkalle. Toi ikäänkuin jatkuvuutta. En tiedä, onko tähän kolmas osa, mutta tulen toimeen ilman sen katsomistakin. 

Kevyt ja kepeä välipala. Seuraavaksi jotain raskaampaa :)

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki elokuvakokemuksen: Rambo I - III
Kotisoffa - Etelä-Savo, 15.03.2009
Tekijä: Who cares?

Tässä meni taas kolme leffaa, jotka ovat olleet "katson sitten joskus" listalla.

Ensimmäisestä osasta pidin kovasti. Toki siinä taisteltiin, mutta minulle oli yllätys, ettei Vietnamissa: Aina sitä oppii jotain uutta, elokuviakin katselemalla. Pidin myös elokuvan humaanista otteesta ja sanomasta, ampumisesta huolimatta. Maisematkin oli upeita.  Oli myös hauska nähdä CSI MIamista tuttu David Caruso nuorena miehenä. Taisi olla elokuvaa tehtäessä vasta valmistunut... eikä vielä seisonut ase tanassa samassa asennossa, mitä CSI:ssä joka viikko :)

Kakkos ja kolmos osta menivät sitten siinä sivussa. Maisemat oli upeita näissäkin, mutta olisin kyllä kaivannut näihinkin enemmän samankaltaista herkkyyttä, mitä oli ykkösosassa. 

Kannatti katsoa, ja muuttaa käsitystään Rambosta.

Käyttäjän vestaali kuva
vestaali hankki elokuvakokemuksen: Murha hotelli Laukassa
Kotisoffa - Etelä-Savo, 13.03.2009
Tekijä: Who cares?

Murha hotelli Laukassa jatkaa wanhojen Neiti Marple elokuvien sarjaa. Tämä versio Marplesta on osoittautunut raikkaaksi poikkeukseksi. Tämä Neiti Marple ei ole syrjässä istuva hissukka, vaan aktiivisesti harrastava upea leidi, jonka menneisyys ei ole ollut tylsää puutarhanhoitoa vaan menoa ja meininkiä. On loistavaa golfmenneisyyttä, on loistavaa ratsastustaitoa on... äh. Katsokaa itse. Olisinpa minäkin joskus wanhana noin tarmokas!