yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 28 tulosta

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki museokokemuksen: Uuno Laukan valokuvanäyttely
Pohjois-pohjanmaan museo, Oulu - Pohjois-Pohjanmaa, 31.12.2009
Tekijä: Uuno Laukka

Uuno Laukan elämäntyöstä oli pieni siivu esillä Pohjois-pohjanmaan museon näyttelytiloissa. Valokuvia oli näytillä satakunta kappaletta, taisivat esittää lähinnä vanhaa Oulua, mikä onkin meille palijasjalakaisille mieluinen teema. Yleisöä oli paikalla mukavasti ja vanhimmat innostuivatkin kuvien ääressä muistelemaan menneitä ihan uppo-oudoillekin.

Ja Uuno Laukan valokuviahan on netissä vapaasti katsottav issa yli 8000 kappaletta! Linkki löytynee yllämainitun museon sivuilta? Joukossa on mm. mielenkiintoista kuvastoa sotarintamalta.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki taidekokemuksen: Seppo Similä - taidenäyttely Oulussa
Pohjois-Pohjanmaa, 30.12.2009
Tekijä: Seppo Similä

Kävin katsomassa Oulussa Kuusiluodon koululla Seppo Similän näyttelyä. Esillä oli yli 150 maalausta. Edellisen kerran näin laajan livekattauksen Similää 25 vuotta sitten. Luulenpa että mukana oli kohtalaisen paljon tauluja siltäkin ajalta. Hyvä niin, koskapa varhaiset valokuvan tarkat pirttinäkymät ja maisemat ovat vieläkin ällistyttäviä.

Taiteilijan perusaiheita ovat maaseutu- ja luontoaiheet, erotiikka ja fantasia - ja yllättäen kauhu. Käsittelytapa on maneerinen, sarjakuvamainen mutta minä pidän siitä! Tekniikka on ainutlaatuinen, lähes dalimaisen virtuoosinen. Valokuvantarkka maalaaminen ja kolmiulotteisuus lienevät taiteilijan erityisiä bravuureja.

Olin helkkarin vaikuttunut näyttelystä. Ja takuuvarmasti Similä suututtaa taas kerran korkeakoulutetut kuvataideammattilaiset. Anna palaa vain, Seppo!

Käyttäjän p-waltteri kuva
p-waltteri hankki teatterikokemuksen: Hailuoto Teatterifestivaali 31.7.-2.8.2009
Hailuoto, eri tilat ja paikat - Pohjois-Pohjanmaa, 26.08.2009
Tekijä: Eri esittäjiä

Kolmannen kerran järjestetty Hailuoto Teatterifestivaali tarjosi tuttuun tapaansa klassikkokirjailijoiden tekstejä dramatisoituna ulkoilmassa sekä uudempaa, nuorten tekijöiden tekemiä pläjäyksiä. Ihan omanlaistansa tunnelmaa, hienoja, joskus jopa yllätyksellisiäkin, esityksiä sekä paljon aurinkoa, hiekkaa ja merituulen tuiverrusta. Suosittelen!

Käyttäjän p-waltteri kuva
p-waltteri hankki musiikkikokemuksen: Lopun alkua
Oulun Lyseon juhlasali - Pohjois-Pohjanmaa, 26.08.2009
Tekijä: Oulunsalo Soi: Martin Kuuskmann, fagotti; Heini Kärkkäinen, piano; Antti Tikkanen, viulu, alttoviulu Minna Pensola, viulu; Atte Kilpeläinen, alttoviulu; Tomas Djupsjöbacka, sello; Jani Pensola, kontrabasso

Oulunsalo Soi -festivaalin viimeinen klassinen konsertti (illalla oli vielä tarjolla islantilaista funkia yökerhossa), jossa festarin taiteellinen johtoryhmä Meta4 (lausun mieluusti "metaneljä") soitti parin kaverinsa kanssa. Eka biisi oli nykymusiikkia (Juha T. Koskisen "Mori kahdelle viululle ja alttoviululle") ja se osoittautui ennakko-odotuksista huolimatta varsin hienoksi kappaleeksi - kiitos loistavien esiintyjien. Loppu oli perinteisempää ohjelmistoa (Saint-Saens, Piazzolla, Mendelssohn) ja mukana oli myös pianisti, joka ikävästi jyräsi alleen kanssamuusikkonsa. "Fagotin Jimi Hendrixiksi" mainostettu virolainen Martin Kuuskmann on varmaankin hyvä soittaja, mutta nyt tuntui että yritti lähinnä saada itseään kuuluviin pianon alta ja oli pääsääntöisesti rääkymiseen verrattavaa luukutusta (hauska mielikuva niille jotka eivät olleet paikalla: luukuttaa fagotilla). Vasta viimeisessä numerossa, jossa oli mukana koko kvartetti basistilla vahvistettuna, kokonaisuus oli tasapainossa. Tarkoitus oli tarkistaa mielikuvat seuraavana iltana Ylen Ykköseltä (konsertti nauhoitettiin), mutta jäipä sitten kuuntelematta...

Vaikka anti ei ohjelmistonsa ja pianistin osalta ollut kovin erikoinen, osoitti Meta4 olevansa kovan luokan pumppu, jota kannattaa mennä kuuntelemaan ihan itsenään. Nyt olen kuullut heitä Von Hertzen Brothersin ja Heini Kärkkäisen kanssa; ensi kerralla ihan pelkkää nelikkoa, kiitos! Oulunsalo Soi:lle onnittelut onnistuneesta taiteellisen johtajan valinnasta!

salluskainen hankki elokuvakokemuksen: Laputa - linna taivaalla
Kotona - Pohjois-Pohjanmaa, 23.08.2009
Tekijä: Hayao Miyazaki

Laputa - linna taivaalla on Studio Ghiblin ensimmäinen ja ehdottamsti myös yksi parhasta elokuvista. Tarinasta löytyy taivaalla leijuva linna, ilmamerirosvoja, kaivostyöläisiä, robotteja, vauhtia ja lämpöä. 

Herätti tunteita. Enimmäkseen hilpeyttä, mikä on aina positiivinen asia. Toki elokuvalla on myös vakavampikin tarina kerrottavana. Kuten moni muukin Miyazakin tuotos on tämäkin ehdottomasti elokuva luonnonystävälle.

salluskainen hankki musiikkikokemuksen: Ilmakitaransoiton MM-kisat
Torinranta - Pohjois-Pohjanmaa, 23.08.2009

 Ihanaa oli nähdä pitkästä aikaa ilmakitarointia ulkoilmassa ja kauniissa säässä. Kovempi meno kuin koskaan!

salluskainen hankki taidekokemuksen: Keikan jälkeen
Valve galleria - Pohjois-Pohjanmaa, 16.08.2009
Tekijä: Joonas Brandt
Käyttäjän PekkaR kuva
PekkaR hankki musiikkikokemuksen: Rapture of the deep
Pohjois-Pohjanmaa, 02.07.2009
Tekijä: Deep Purple

Voiko Deep Purplen studiolevy 2000-luvulta olla kuunneltava? Ensimmäinen netistä löytyvä suomenkielinen arvostelu antaa vuonna 2005 julkaistulle Rapture of the deep -levylle määritelmän "leppoisasti retroilevaa poprockia", ja se on aika osuva. Kymmenestä biisistä kahdella on mahdollisuuksia jäädä päähän soimaan. Nimibiisi on itämaisvaikutteisen ja kiemuraisen riffinsä ansiosta ihan kelpo Purple-biisi. Clearly quite absurd on kelvollinen hitaampi kappale. Muista ei tässä kannata puhua. Parin kuuntelukerran jälkeen levyn joutaakin jo viedä takaisin kirjastoon.

Käyttäjän PekkaR kuva
PekkaR hankki musiikkikokemuksen: Ralph Vaughan Williams: Norfolk Rhapsody nro 1
Pohjois-Pohjanmaa, 25.01.2009

Oulu Sinfonian suorana radioidun Klarinetti ja meri -konsertin aloitti Ralph Vaughan Williamsin teos Norfolk Rhapsody nro 1. Sen pohjana on kaksi vanhaa kansansävelmää Englannista. Rauhallinen ja mieleenpainuva teos, joka on pitänyt kuunnella netistä jo monta kertaa uusintana.

Käyttäjän PekkaR kuva
PekkaR hankki lukukokemuksen: Guy Delisle: Merkintöjä Burmasta
Pohjois-Pohjanmaa, 16.12.2008

Sarjakuvapiirtäjä Guy Delisle asui Burmassa runsaan vuoden viettäen lähinnä koti-isän elämää. Lyhyistä episodeista koottu kirja dokumentoi paitsi lastenhoitoa myös karmaisevia esimerkkejä sotilasjuntan hallitsevan maan arjesta. Mainio sarjakuvaromaani!

iina hankki teatterikokemuksen: Lukkosulaa ja lumpeenkukkia
Pohjois-Pohjanmaa, 14.12.2008

Heli Laaksosen kirjoittaman näytelmän katsominen niinkin pohjoisessa kuin Raahessa ja vieläpä keskellä talvea sai aikaan ihmetteleväisen mutta silti kotoisen ja kesäisen olon. Näyttelijät olivat oppineet turun kauniin kielen oivasti.

Käyttäjän Piikulainen kuva
Manuela hankki musiikkikokemuksen: José James: Reslution
Pohjois-Pohjanmaa, 01.12.2008

Facebookista ystävän kautta löysin tämän huiman muusikon tuotannon. Olen kuunnellut José Jamesia My Spacesta kaksi päivää ja aion hankkia levynkin. Sopii mahtavasti rentoutumiseen ja hyvän olon saavuttamiseen.

Käyttäjän PekkaR kuva
PekkaR hankki radiokokemuksen: Jouluradio
Pohjois-Pohjanmaa, 01.12.2008

Toivontuottajien jouluradio alkoi soida jälleen sunnuntain vastaisena yönä. Koekuuntelu sunnuntaina ja maanantaina jätti kovin hartaan vaikutelman. Eikös edellisinä vuosina musiikki ole aluksi ollut kevyempää sorttia? Ei minulla sinällään ole mitään hartaampaa musiikkia vastaan, mutta vaihtelu virkistää. Ehkä otos sattui olemaan epäedustava, pitänee jatkaa kuuntelua.

iina hankki kulttuurikokemuksen: Käynti Pohjois-Pohjanmaan museossa
Pohjois-Pohjanmaa, 17.11.2008

Torstai 13.11.2008
Kouluvierailu Pohjois-Pohjanmaan museossa oli hyvin hektinen - museon ihminen kertoi meille 45 minuutin aikana tämän alueen historian tiivistettynä juoksuttaen meidät samalla koko museo läpi. Tuli tunne, että tämän olisi voinut kuunnella ihan vain luentosalissa istuen - itsenäiseen tavaroiden tutkailuun ja tekstien lukemiseen ei nimittäin jäänyt yhtään aikaa, mikä hieman harmitti.

Museo vaikutti kuitenkin hyvin kiinnostavalta, ja sinne olisi mukava joskus palata ajan kanssa.

Käyttäjän PekkaR kuva
PekkaR hankki musiikkikokemuksen: Kerkko Koskinen: Agatha
Pohjois-Pohjanmaa, 16.11.2008

Kerkko Koskisen levy Agatha oli yllättävän monipuolinen tapaus. Koskisen Verneri Pohjolalle ja UMO Jazz Orchestralle säveltämä ja sovittama kokonaisuus on sekoitus jazzia, bigband-sointia, klassista musiikkia ja progea. Ultra Bra -mielleyhtymiä tulee vain parissa kappaleessa. Tämä on niitä levyjä, joihin sopii klisee ”aukeaa vasta useamman kuuntelukerran jälkeen”.