yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 131 tulosta

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: autotallitaidenäyttely
Hotelli Aatto ja Elli - Keski-Suomi, 10.05.2009

Ripustin pienoistaidenäyttelyn Hotellin autotalliin. Tila oli hyvä, mutta parin päivän takia näyttelyn pystyttäminen hiukan ehkä turhauttavaa.

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: äitienpäiväkortin piirtäminen
Keski-Suomi, 10.05.2009

Lähetin äidilleni äitienpäiväkortin. Teen aina onnittelukortit itse, äitiä olen siis muistanut itsetehdyllä äitienpäiväkortilla yli jo viisikymmentä kertaa:-))

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: Keski-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnon jakotilaisuus
Keski-Suomi, 06.05.2009

Keski-Suomen taidepalkinto (3400 €) annettiin tänä vuonna konnevetiselle Galleria Kävylle. Palkitsemistilaisuus Kävyn tunnelmaisissa tiloissa oli erittäin lämminhenkinen ja iloinen. Todella tarpeeseen tuli tuokin palkinto ja ansaitusti, sillä jo neljäntoista vuoden ajan ovat paikkakunnan taiteilijat talkoilleet hienoja näyttelyitä ym taidetapahtumia Kävyssään. Outi Markkanen on ollut koko ajan Kävyn kantavana voimana. Ainahan tarvitaan yksi tulisielu hommaa vetämään. Onnea Outi ja kumppanit!

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki taidekokemuksen: Móðir kona meyja
Reykjavik - Uusimaa, 02.05.2009
Tekijä: Ólöf J. Guðmunsdóttir

Kahvilla kaydessa tuli poikettua myös samoissa tiloissa olleseen taidenayttelyyn. Teoksia ei tainnut olla kuin kymmenen, mutta olivathan ne sitten sitakin isompia, koko taisi olla 150 x 100. Erilaisia naisten muotokuvia, osa alasti ja osa ei. Mita tahan nyt oikein osaa sanoa? Kivat varit ja kylla ne ihan vaikuttavia toita olivat. Ja itse taiteilijakin kavi juttusilla.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki taidekokemuksen: Pietarinkirkko ja Vatikaanin museo
Vatikaani - Uusimaa, 26.04.2009

Toisena päivänä Roomassa suuntasimme kohti Vatikaania. Pietarinkirkko on vaikuttava näky aukioineen. Sisällä sitä ei voi muuta kuin katsella hiljaa sekä arkkitehtuuria että taidetta. Holvikaaret ja kupolit joiden korkautta on mahdoton käsittää. Keskustelimme myöskin valaisuksen suunnittelusta sekä asentamisen vaikeudesta. On mahtanut asentajalla olla hieman paineita poratessaan reikiä valaistukselle....

Menimme samalla reissulla vatikaanin museoon katsomaan ennenkaikkea Siksuksen kappelia ja Rafaelin huoneita. Päätimme jo etukäteen ettemme ehdi katsomaan ihan kaikkea, joten suuntasimme nuolien mukaisesti noihin kohteisiin. Matkalla näimme uskomattoman karttahuoneen. Ehdottomasti yksi kauneimmista tiloista joita siellä on. Pitkän huoneen seinille on maalattu suuria karttoja ja kaareva katto on täynnä, ihan täynnä, maalauksia kehyksineen. Aivan käsittämättömän kaunis ja ihmetystä herättävä huone. Päädyin lopulta ostamaan kyseisestä huoneesta kertovan kirjan runsaine kuvituksineen.

Matkamme jatkui. Näimme vaikka mitä taideteoksia, mutten erittele niitä sen kummemmin tähän. Päästyämme Rafaelin huoneisiin tuli vastaan tuttu "Ateenan koulu". Se on suurempi kuin kuvittelin, mutta minua kiinnosti vielä enenmmän huoneessa olevat muut maalaukset, ne kun eivät ole niin tuttuja. Löydin yhden todella kauniin kullanruskean maalauksen, kaiteen takaa pilkottaen. Matkamme jatkuu ihastellen huoneesta toiseen, ja ylllätyksekseni löydän täältä myös modernia taidetta; maalauksia ja veistoksia. Todella hienoja.

Sitten pääsimme Sikstuksen kappeliin. Paikalla oli aika monta muutakin ja vartijat hyssyttelivät tärkeänä hiljaisuutta huoneeseen. Ensi katsomalta maalaukset näyttivät vain kuuluisilta maalauksilta, kaikki me tunnemme ne kuuluisat kädet ym. Onneksi jäimme istuskelemaan sinne ja sain katsella katossa olevia maalauksia rauhassa. Pikkuhiljaa niiden kauneus ja syvyys alkoi hurmata minut täysin. Silloin ymmärsin miksi ne ovat niin kuuluisia.

Michelangelon maalausten upeuden tajusi parhaiten poistuttaessa muiden salien kautta. Niissä olevat maalaukset eivät näyttäneet, tai tuntuneet miltään; tökeröitä ja elottomia. Maailma on täynnä kauniita maalauksia, mutta nämä raukat joutuvat olemaan kierroksessa Sikstuksen kappelin jälkeen. Kontrasti on liian kova; ne eivät saa ansaitsemaansa huomiota ja ihailua. Päädyin ostamaan vatikaanin museon julkaiseman kirjan Michelangelon ja Rafaellon teoksista Vatikaanissa.

Kokemuksen ehdottomasti hienointa antia oli nimeomaan nuo museokokoelmat. Pietarinkirkko on hieno rakennus, mutta jostain syystä pidän vähän vaatimattomammista rakennuksista. Vaikkakin kupolit olivat hienoja, niihin minä olen aina ollut tykästynyt. Kaikenkaikkiaan hieno päivä ja kaunista katsottavaa. Vaikutelmaa ei pysty kuvaamaan, ne on nähtävä itse.

 

 

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: Patagonia -taidenäyttelyn avajaiset
Galleria Becker - Keski-Suomi, 24.04.2009
Tekijä: kuvataiteilija Virpi Lehto

Jyväskylän taiteilijaseuran Galleria Beckerillä avattiin tänään Virpi Lehdon näyttely Patagonia. Väkeä oli tungokseen asti, mutta pystyin silti katsomaan näyttelynkin, jota suosittelen muillekin.

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: taiteilija-illanvietto
Keski-Suomi, 19.04.2009

Kuusi taiteilijaa "taideleirillä", illanvietto viinitölkin ympärillä ja puhetta amupuolelle. Oli hauskaa ja avarsi, koska puolet porukasta olivat uusia tuttavuuksia.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki taidekokemuksen: Rafael Wardi - Värin sielu
Didrichsenin taidemuseo - Uusimaa, 13.04.2009
Tekijä: Rafael Wardi

Menin alunperin katsomaan Rafael Wardin hienoja värikkäitä öljyväritöitä ja päädyin ihastumaan hänen kuivaliitutöihinsä. Pidin toki useammasta hänen töistään, mutta kyllä esim. "Kvartetti" ja "Valkoiset hiukset" olivat hienointa antia minulle. Kuten kaikissä hänen töissään, korostuvat näissäkin eri asiat riippuen siitä, mistä suunnasta ja miltä etäisyydeltä niitä katsotaan. Mutta näissä liitutöissä oli jotain vangitsevaa, väreillä korostaminen oli todella hienoa.

Hienoa että vanhuutta ja vanhoja ihmisiä maalataan myös, meidän länsimaisten tapanahan on vain ihannoida ja kuvata nuoruutta. Päädyin myös ostamaan näyttelyn kirjan ja siihen sain mukaan vielä dvd:nkin, jota en ole vielä katsonut.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki taidekokemuksen: "Iholla"
Sellon kirjaston galleria Anna - Uusimaa, 10.04.2009
Tekijä: Yhteisnäyttely

Sellon kirjaston aulassa esiteltiin tällä kertaa kuusi taiteilijaa; Sirkka Aranko, Tutta Kauppila, Tarja Kleemola, Riitta kukkasniemi, Kaarina Mökkälä ja Liisa Vanhala Maalauksia oli kaikenkaikkiaan 47. Hyvin laaja valikoima siis.

Huomioni kiinnittyi kolmeen tauluun erityisesti: Katse (Sirkka Aranko), Pieni merenneito (Liisa Vanhala) ja Noitarumpu (Kaarina Mökkälä).

 

Käyttäjän calluna kuva
Calluna hankki taidekokemuksen: Rafael Wardi - Värin sielu
Didrischenin taidemuseo - Uusimaa, 01.04.2009
Tekijä: Rafael Wardi

Vielä ehdin käydä Rafael Wardin 80-vuotisnäyttelyssä Helsingin Kuusisaaressa. Sain ihailla hänen värikylläisiä töitään 50 vuoden ajalta. Keltainen on selvästi hallitseva väri hänen töissään ja videoesityksessä hän arvelee sen periytyvän esi-isiensa Ukrainan viljapelloilta. 60-luvulta on esillä kirkassävyisiä ja hauraita lapsimaalauksia, mutta ajan kulusessa tulee mukaan myös tummempia sävyjä. Presidentti Tarja Halosen kirkasävyisestä muotokuvasta ei voinut olla pitämättä.

marjo66 hankki taidekokemuksen: Pääsiäisaskartelu
pvy:n talo - Pohjanmaa, 29.03.2009
Tekijä: Kansalaisopisto

Sitä on entisaikoinakin pääsiäiskoristeita tehty; pahviin kukon kaava, kangassuikaleilla koristelu, pyrstönä nykyään koristehöyhenet, ennen aidot. Jossain vaiheessa kun kreppipaperi on tullut se on ollut hienompaa kuin vanha hameenhelma. Punasesta kankaasta pää, koko juttu tikkuun ja ennen perunaan pystyyn, nykyaikaistettuna pilttipurkki. Mutta pajunKISSOIHIN tykästyin.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki taidekokemuksen: Ihailen levykantta: Local Anaesthetic (1972)
Uusimaa, 29.03.2009
Tekijä: Nirvana, UK

Helevetin upea tämä levykansi, Local Anaesthetic:n kansi siis. Kyseessä on oikean Nirvanan, siis kuuskyt/seitkytluvun englantilaisen progebandin levykansi. Näin tämän eka kerran PSO-musiikin levyhyllyssä levyn ilmestymisvuonna, 1972. Pyysin lihavaa myyjää soittamaan levyä mutta musa ei silloin oikein miellyttänyt. Sen sijaan pyörittelin käsissäni ja tuijotin levykantta vielä pitkään.

No viime vuonnapa ilmestyi albumista uudelleenjulkaisu. Miniatyyri näköispainos Lp:stä cd julkaisuna. Kansi on herttainen, pikkuinen pahviläpyskä mutta valokuva on edelleen kohtalaisen mykistävä. Mitä siinä näkyy - enpä sano. Kato ite!

marjo66 hankki taidekokemuksen: tipukurssi
pvy:n talo - Pohjanmaa, 28.03.2009
Tekijä: kansalaisopisto

Kieritettiin narua pahvilieriön ympärille, pari tupsua, silmät ja nokka. Kana vai kukko?

Käyttäjän calluna kuva
Calluna hankki taidekokemuksen: Avoin Panoraama - Taneli Eskolan valokuvia urbaaneista paratiiseista
Virka Galleria - Uusimaa, 27.03.2009
Tekijä: Taneli Eskola

Aikaisemmin en ole juuri valokuvanäyttelyissä käynyt, mutta nyt jo tämän vuoden aikana  kolmannen kerran eksyin hienoon sellaiseen. Virka Galleriassa kaupungintalolla on esillä Taneli Eskolan hienoja kuvia urbaaneista kaupunkinäkymistä ja myös niihin kätkeytivistä. puistoista ja puutarhoista.Upeita näkymiä, joita ei kiireinen kulkija tule aina huomanneeksi.

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: Antony Gormley
Keski-Suomi, 26.03.2009

Telkkarista tuli mielenkiintoinen dokkari Antony Gormleystä. Hän on se taiteilija jonka yhteistaideteos se romahtanut savikuutio on. Olen vähän hymähdellyt sille savijutulle, mutta luettuani siitä tänään lehdestä, ymmärsinkin mistä on kysymys ja käänsin kantani myönteiseksi. Auttoi kyllä siinä sen dokkarinkin näkeminen, mielenkiintoinen taiteilija. Ja ilmeisen varakas.